Media Took: Tvoja šansa da zasijaš u svetu medija!

Projekat „Media Took“ – Pripremite se za svet medija uz vrhunske stručnjake!

Kulturni centar Novog Sada od 8. do 11. oktobra 2024. godine otvara vrata mladima koji žele da zakorače u svet medijske produkcije i edukacije. Kroz seriju predavanja i radionica, mladi će imati priliku da steknu znanja od renomiranih stručnjaka na aktuelne teme kao što su veštačka inteligencija, mentalno zdravlje mladih, analitičko novinarstvo, društvene mreže i vršnjačko nasilje.


 

Ako si uzrasta od 15 do 25 godina i želiš da se pridružiš uzbudljivoj medijskom iskustvu, „Media Took“ je projekat koji ne smeš da propustiš!

Centar za edukaciju Scenovizija, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, organizuje besplatan projekat namenjen mladima iz Vojvodine koji žele da nauče tajne kreiranja medijskih sadržaja i iskažu svoje kreativne ideje. Od 8. do 11. oktobra 2024. godine, svakog dana od 17 do 21 sati, u Kulturnom centru Novog Sada održaće se niz radionica i predavanja koja će te uvesti u svet medija.

Kroz interaktivne radionice i predavanja stručnjaka iz oblasti novinarstva, online medija i montaže, naučićeš kako da pišeš, snimaš, montiraš i plasiraš medijski sadržaj na različite platforme – od TikToka, YouTube-a i Instagrama, pa sve do tradicionalnih medija.

Pridruži se i kreiraj budućnost medija!

Šta te očekuje?

Stručna predavanja i radionice: U okviru projekta, biće organizovano pet online predavanja-radionica, gde će te pet stručnjaka iz raznih oblasti voditi kroz proces medijskog stvaranja. Imaćeš priliku da naučiš kako da osmisliš, snimiš, montiraš i edituješ sadržaj uz podršku medijatora-novinara i stručnjaka za online oglašavanje i montažu.

Praktičan rad: Imaćeš priliku da kreiraš medijske sadržaje koristeći svoj mobilni telefon ili kameru. Nakon svake radionice dobićeš zadatak da snimiš i izmontiraš temu koja ti se najviše dopala, birajući novinarski format za tri vrste medija (pisani, elektronski i online) i društvene mreže.

Objavljivanje radova: Tri najbolja rada biće objavljena na portalu Scenovizije, YouTube kanalu i društvenim mrežama (Facebook, Instagram, TikTok), što ti omogućava da svoje ideje podeliš sa širom publikom.

Teme koje ćemo obraditi:

Vršnjačko nasilje

Diskriminacija u javnom prostoru

Analitičko novinarstvo

(Zlo)upotreba veštačke inteligencije

Mentalno zdravlje mladih

Projekat „Teen Took Media“ – Pripremite se za svet medija uz vrhunske stručnjake!

Program po danima: Dan 1 – Veštačka inteligencija (8. oktobar 2024.) Predavači:

  • Prof. dr Bojan Lalić, Fakultet tehničkih nauka Novi Sad
  • Milica Živković, studentkinja, Fakultet tehničkih nauka Novi Sad

Kroz ovo predavanje, saznaćete kako veštačka inteligencija menja svet medija, uz praktične primere iz akademskog i tehnološkog sveta.

Dan 2 – Mentalno zdravlje mladih (9. oktobar 2024.) Predavači:

  • Dijana Radojković, pedagog
  • Jelena Petrović, psiholog

Diskutovaćemo o izazovima s kojima se mladi suočavaju kada je u pitanju mentalno zdravlje, kako mediji utiču na njihovo stanje, i koje su najbolje prakse za očuvanje ravnoteže u svakodnevnom životu.

Dan 3 – Analitičko novinarstvo i društvene mreže; Diskriminacija u javnom prostoru (10. oktobar 2024.) Predavači:

  • Ana Bojović, novinarka
  • Lidija Arsenin, stručnjak za društvene mreže

Otkrijte kako analitičko novinarstvo funkcioniše u digitalnom svetu, i na koji način društvene mreže oblikuju današnje informisanje. Takođe, biće govora o veštinama koje su potrebne za uspešno snalaženje u ovom dinamičnom okruženju.

Dan 4 – Vršnjačko nasilje (11. oktobar 2024.) Predavači:

  • Dijana Radojković, pedagog
  • Nevena Vrtulek, novinarka

Kako mediji mogu doprineti smanjenju vršnjačkog nasilja? Na ovom predavanju istražujemo kako se osetljive teme poput nasilja među vršnjacima prikazuju u medijima i kako da se efikasno bori protiv ovog problema.


Prijavite se za ove inspirativne edukacije i iskoristite priliku da naučite od najboljih u svojim oblastima!

Kratka obuka za proizvodnju medijskog sadržaja: Projekat uključuje i kratku obuku proizvodnje novinarskog sadržaja u elektronskoj formi. Kreiranje kratkih medijskih formi, koje su posebno zahtevne, zahteva specifičan stil i često nosi lični pečat autora koji snima sa terena. Ključne komponente ovih formi su značajne izjave, detaljni kadrovi i pažljivo izgrađena priča. Ove forme su među najomiljenijim sadržajima Alfa generacije. Učesnicima će biti predstavljeni alati i tehnike koje će im pomoći da snime i montiraju ovakve sadržaje. Nakon radionica, polaznici će snimati i uređivati svoje radove, koji će potom biti postavljeni na web portal Scenovizije.

Poziv mladima iz Vojvodine!

Iako se radionice održavaju u Novom Sadu, mladi iz svih krajeva Vojvodine mogu učestvovati online, jer će im snimljena predavanja i radionice biti dostupne ukoliko se prijave putem kontakt forme. Svi zainteresovani dobiće pristup materijalima, zadatke i mogućnost da kreiraju svoje sadržaje, koji će biti ocenjeni, a najbolji radovi će biti predstavljeni na sajtu i društvenim mrežama Scenovizije.

Ne propusti ovu jedinstvenu priliku da postaneš deo nove generacije medijskih stvaralaca!

Kada? 8–11. oktobar 2024.

Gde? Kulturni centar Novog Sada, 17–21 sati (online opcija dostupna).

Prijavi se već danas, stekni nove veštine i zasijaj u svetu medija!

Pozivamo vas da pratite naš portal Scenovizija, gde ćemo u narednim mesecima intenzivno istraživati i objavljivati sadržaje na ključne teme koje su od velike važnosti za mlade danas:

Vršnjačko nasilje

Diskriminacija u javnom prostoru

Analitičko novinarstvo

(Zlo)upotreba veštačke inteligencije

Mentalno zdravlje mladih

S obzirom na izazove sa kojima se mladi suočavaju u savremenom društvu, verujemo da je neophodno osvetliti ove teme iz različitih uglova. Na našem portalu ćete pronaći analitičke tekstove, intervjue sa stručnjacima i autentične priče koje pružaju relevantne informacije i podršku. Ovi tekstovi pomoći će vam da bolje razumete kako ovi problemi utiču na svakodnevni život, kao i na budućnost mladih generacija.

Važno je da mladi budu informisani i angažovani u pitanjima koja ih direktno dotiču. Zato vas pozivamo da redovno pratite Scenoviziju, gde ćemo ne samo informisati, već i podstaći diskusiju i kritičko razmišljanje o ovim temama. Takođe, budite u toku sa našim najnovijim objavama na Instagramu, gde ćemo deliti sadržaje, najave i prilike za aktivno uključivanje u ove važne društvene procese.

Vaš glas i vaša svest su ključni u stvaranju pozitivnih promena!

Za dodatne informacije i pitanja sve zainteresovane ohrabrujemo da se jave putem mejla info@scenovizija.com/scenovizija@gmail.com ili na telefon 060 433 43 44.

Projekat sprovodi Centar za edukaciju Scenovizija a sufinansiran je od Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Napomena: Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.