Mi smo kopija svog stila života

U poslednje vreme sve češće čujemo frazu “sve je to u tvojoj glavi” ili “pokušaj da se smiriš i središ glavu”. Iz ovoga možemo zapaziti da nam “ta glava” može biti problematična i može dovesti do različitih smetnji.

Mentalno i fizičko zdravlja su usko povezani u jednu celinu i nikako ne mogu biti razdvojeni. Niti naša glava može da funciniše bez tela koje je u dobrom stanju, niti telo možemo da dovedemo u dobro stanje ukoliko nam glava ne funkcioniše. Hrana, ishrana i životne navike imaju značajan uticaj kako na fizičko, tako i na mentalno zdravlje.

Depresija, anskioznost, bipolarni poremećaji, kao i mnogi drugi mogu nastati ili se razviti ili pogoršati ukoliko nam ishrana nije adekvatna. Insulinska rezistencija, gojaznost, dijabetes, hipertenzija, samo su neke od najrasprostanjenijih bolesti modernog doba, u koje je, takođe, uključena ishrana.

Brz način života, neuredna ishrana, preskakanje obroka dovodi do disbalansa u našem organizma koji, zatim, može uzrokovati nastanak mnogih hroničnih nezaraznih bolesti. Prevencija može značajno da pomogne i smanji procenat incidence nastanka gojaznosti, depresije, metaboličkog sindroma i mnogih drugih.

Pravilna i izbalansirana ishrana je ključ zdravlja svakog od nas. Unapred isplanirani obroci mogu doprineti poboljšanju opšteg zdravlja organizma, kao i pospešiti kvalitet života. “Mi smo kopija svog stila života” i zato danas treba da mislimo o sutra.

Tekst Dr sci. Branislava Teofilović – farmaceutkinja, specijalistkinja nutricionizma

ZDRAVA I PRAVA

Branislava Teofilović spremna je da podeli svoja znanja i iskustva sa učesnicama projekta. Svaka od vas može biti ZDRAVA I PRAVA, samo treba malo da se potrudi. Napravite iskorak, ako već nemate instalirajte zoom aplikaciju, popunite kontakt formu i stići će vam upustvo kako da se 23. septembra u 19.00 sati priključite njenom predavanju i radionici.

Branislava Teofilović je rođena 1988. godine u Novom Sadu, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Medicinski fakultet u Novom Sadu, završila je 2012. sa prosečnom ocenom 9,52 kao prvi student u generaciji, a doktorsku disertaciju je odbranila 2017. godine postala jedan od najmlađih doktora nauka na Medicinskom fakultetu. Zaposlena je na Katedri za farmaciju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Poslediplomske studije „Nutricionizam“ završila je na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Od 2015. godine se uspešno bavi nutricionizmom. Aktivno i veoma predano edukuje svoje pacijente o zdravim prehrambenim navikama, a takođe rešava i različite zdravstvene probleme koji su povezani sa nepravilnom ishranom.

Personalizovani jelovnici koje izrađuje omogućavaju posvećanost individualnim potrebama svakog pojedinca. Više hiljada zadovoljnih pacijenata potvrđuje njen uspeh. Svoje višegodišnje iskustvo u ovom poslu nesebično deli sa svojim pacijentima kako pomogli svom telu da steknu zdrave navike.

Pozivamo udruženja žena iz Vojvodine da nas kontaktiraju, radi dogovora o saradnji i učešću njihovih članica. Prijave za učešće mogu se poslati i lično popunjavanjem kontakt forme na sajtu www.scenovizija.com, putem instagrama @scenovizija, facebook stranice Scenovizija centar za edukaciju ili preko mejla scenovizija@gmail.com. Učešće u radionicama je besplatno.

TERMIN ODRŽAVANJA: Od 19 do 25. septembra 2022. god.

MESTO: Kulturni centar Novog Sada, Katolička porta 5

Za dodatne informacije i pitanja sve zainteresovane ohrabrujemo da se jave putem mejla scenovizija@gmail.com ili na telefone 061 2732 181 / 060 433 43 44.

Organizator projekta: Centar za edukaciju SCENOVIZIJA

Projekat sufinansiraju : Pokrajinska Vlada i Zavod za ravnopravnost polova