Od ideje do ekrana: “Teen Took Media”

Centar za edukaciju Scenovizija, uz podršku Ministarstva informisanja Republike Srbije, organizuje jedinstveni projekat „Teen Took Media“, sa fokusom na medijsku edukaciju mladih. Ovaj projekat ima za cilj da srednjoškolcima pruži veštine i znanja potrebna za kreiranje različitih medijskih sadržaja – od pisanih formi, elektronskih i online medija, do sadržaja za društvene mreže.

Radionice i predavanja održaće se od 8. do 11. oktobra 2024. godine u Kulturnom centru Novog Sada, od 17 do 21 sati. Kroz tri onlajn predavanja i radionice, polaznici će, uz pomoć stručnjaka, učiti kako da osmisle, kreiraju i edituju medijske sadržaje koji pokrivaju različite teme relevantne za njihovu generaciju. Svaka tema će biti predstavljena kroz prizmu medijskog izraza – kako da se o njoj piše, snima, montira i plasira kroz različite kanale komunikacije.

Medijska avantura za mlade

Nakon predavanja stručnjaka, polaznici će dobijati zadatke da naprave sopstveni medijski sadržaj, bilo u formi pisane vesti, reportaže, trejlera ili kratkog video formata. U završnoj fazi, pod nadzorom stručnjaka za online oglašavanje i montažu, mladi će učiti kako da te sadržaje prilagode i plasiraju na različite medijske platforme – od tradicionalnih medija do društvenih mreža poput YouTube-a, Facebook-a, Instagrama i TikToka.

Trodnevni program obuhvata sledeće ključne teme:

1. Vršnjačko nasilje – Kako izveštavati o vršnjačkom nasilju, kako se ono dokumentuje kroz pisane i video forme, i kako se o toj temi komunicira na društvenim mrežama.

2. Mentalno zdravlje – Praktični primeri kako govoriti o anksioznosti, depresiji i drugim pitanjima mentalnog zdravlja kroz različite medijske formate, i kako te teme preneti publici na odgovoran i informativan način.

3. (Zlo)upotreba veštačke inteligencije – Pristupi etičkom novinarstvu i informisanju kada je reč o veštačkoj inteligenciji, sa fokusom na kreiranje edukativnih sadržaja o ovoj temi kroz online medije i društvene mreže.

Plan predavanja i radionica za tri dana, sa terminima od 17 do 21 sati, u okviru projekta „Teen Took Media“, biće organizovan po sledećem rasporedu:

Dan 1: Veštačka inteligencija

Predavanje prof.dr Bojan Lalić, Fakultet tehničkih nauka Novi Sad; Milica Živković, studentkinja Fakultet tehničkih nauka Novi Sad

17:00 – 17:15  – Uvod u veštačku inteligenciju: šta je AI, kako funkcioniše i koje su njene glavne oblasti primene, upotreba i zloupotreba

17:15 – 17:30  – Razlika između uske i opšte veštačke inteligencije.

17:30 – 17:45  – Primenjene tehnologije veštačke inteligencije: Kako se AI koristi u različitim industrijama (zdravstvo, obrazovanje, finansije, transport).

18:00 – 19:00 – Diskusija i pitanja: Izazovi i perspektive veštačke inteligencije.

20.00 -21.00  – Novinarske radionice

Dan 2: Mentalno zdravlje mladih

Predavanje Dijana Radojković, pedagog; Jelena Petrović psiholog

17:00 – 17:15  – Osnovni koncepti mentalnog zdravlja: definicija, uobičajeni mentalni poremećaji (anksioznost, depresija, ADHD).

17:15 – 17:30  – Faktori rizika i uzroci problema mentalnog zdravlja: uticaji okruženja, genetski faktori, stres.

17:30 – 17:45  – Strategije prevencije i intervencije: kako prepoznati znakove mentalnih problema i tehnike za očuvanje mentalnog zdravlja.

18:00 – 19:00 – Podrška i resursi za mlade: gde se obratiti za pomoć i razvoj pozitivne kulture razgovora o mentalnom zdravlju.

20.00 -21.00  – Novinarske radionice

Dan 3: Vršnjačko nasilje

Predavanje Dijana Radojković, pedagog; Nevena Vrtulek novinarka

17:00 – 17:15  – Definicija i vrste vršnjačkog nasilja: objašnjenje termina i različite forme (fizičko, verbalno, emocionalno, cyber nasilje).

17:15 – 17:30  – Uzroci vršnjačkog nasilja: porodično okruženje, društveni pritisak, uticaj medija.

17:30 – 17:45  – Posledice vršnjačkog nasilja: kratkoročne i dugoročne posledice za žrtve i uticaj na zajednicu.

18:00 – 19:00 – Prevencija i strategije intervencije: edukacija, emocionalna inteligencija, resursi za podršku.

20.00 -21.00  – Novinarske radionice

Napomene: Na kraju svakog dana predviđena su radionice kako bi učesnici mogli da podele svoja razmišljanja i iskustva. Predavanja će biti interaktivna, uz mogućnost postavljanja pitanja i učestvovanja u raspravama. Ovaj raspored će omogućiti mladima da na sveobuhvatan način istraže ključne teme koje su od značaja za njihovo mentalno zdravlje, razumevanje veštačke inteligencije i prevenciju vršnjačkog nasilja.

Poziv mladima iz cele Srbije

Pozivamo srednjoškolce iz svih delova Srbije da nam se priključe u ovom uzbudljivom projektu! Iako se radionice održavaju u Novom Sadu, mladi iz drugih gradova mogu se uključiti online, zahvaljujući snimljenim predavanjima i radionicama koje će biti dostupne. Na ovaj način, svi zainteresovani će imati priliku da se edukuju, steknu nove medijske veštine i kreiraju svoje sadržaje, bez obzira na mesto prebivališta.

Svi koji budu želeli da učestvuju, dobiće snimke predavanja i zadatke na osnovu kojih mogu da se priključe i pokažu svoj kreativni potencijal. Njihovi radovi biće ocenjeni, a najbolji će biti predstavljeni na sajtu i društvenim mrežama Scenovizije. Cilj projekta je osposobljavanje srednjoškolaca za kreiranje profesionalnih medijskih sadržaja. Učesnici će naučiti kako da prenesu važnu poruku putem različitih medijskih kanala – bilo da je to tekstualna vest, vizuelni izveštaj, video zapis ili format prilagođen društvenim mrežama. Razvijanjem ovih veština, mladi će biti spremni da se uključe u savremene medijske tokove i odgovore na zahteve digitalne ere. Na kraju projekta, tri najbolja rada biće objavljena na platformama Scenovizije – sajtu, YouTube kanalu i društvenim mrežama, kao primeri kvalitetnog medijskog izraza mladih autora.

Značaj projekta leži u tome što omogućava mladima da se aktivno uključe u svet medija, učeći kako da odgovorno i kreativno plasiraju informacije o temama koje ih dotiču. Kroz ovu edukaciju, oni će postati ne samo pasivni konzumenti medija, već i aktivni stvaraoci, sposobni da oblikuju i dele svoje ideje sa širom publikom.

„Teen Took Media“ nije samo prilika za učenje – to je platforma za mlade da postanu deo savremenog medijskog sveta, stvarajući sadržaje koji informišu, edukuju i inspirišu druge.

Pridružite nam se, bilo da ste u Novom Sadu ili online – budite deo ovog jedinstvenog projekta!

Program je potpuno besplatan!

Uz popunjavanje kontakt forme zaintresovani kandidati treba da pošalju osnovne podatke o sebi, navedu koliko imaju godina i iz kojeg su grada ili mesta. Poželjno je da navedu da li su do sada bili angažovani u sličnim projektima, novinarskim ili sličnim sekcijama.

Za dodatne informacije i pitanja sve zainteresovane ohrabrujemo da se jave putem mejla info@scenovizija.com/scenovizija@gmail.com ili na telefon 060 433 43 44.

Projekat sprovodi Centar za edukaciju Scenovizija a sufinansiran je od Ministartva informisanja i telekomunikacija Republike Srbije.

Napomena: Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Ministarstva informisanja i telekomunikacija Srbije.