PROJEKTI

“Pitaj slobodno mlada Srbijo”

“Pitaj slobodno mlada Srbijo”

Centar za edukaciju Scenovizija poziva SREDNJOŠKOLCE iz cele Srbije da se uključe u projekat “Pitaj slobodno mlada Srbijo!

Cilj projekta je da srednjoškolci nauče šta je tačno medijska pismenost, koje vrste medija postoje, kako da se pripreme za javne nastupe i angažovanja u skladu sa uzrastom, da nauče osnovne forme i žanrove u novinarstvu i time budu osposobljeni da sarađuju sa svojim vršnjacima putem različitih medija ali i da promovišu svoje interese i interesovanja.

Poziv je otvoren za sve srednjoškolce, mlade aktiviste i aktivistkinje, članove i članice omladinskih organizacija a naročito za pripadnike nacionalnih manjina, kao i sve one koji su u tom uzrastu otvoreni za nova znanja i iskustva i želeli bi da se bave vršnjačkom edukacijom na temu medijske pismenosti i novinarstvom.

Do 20. novembra otvorene su prijave za učešće na konkursu nakon čega će 30 polaznika, odabranih na osnovu izraženih sklonosti ka medijskom izražavanju dobiti mogućnost da besplatno prisustvuju predavanjima i kasnije učestvuju u stvaranju multimedijalnih sadržaja u sklopu projekta “ Pitaj slobodno mlada Srbijo ”.

Nastavak teksta…

“Pokreni se i nauči mlada Srbijo”

“Pokreni se i nauči mlada Srbijo”

Centar za edukaciju Scenovizija poziva mlade uzrasta 18+ iz cele Srbije da nam se pridruže i uključe u projekat “Pokreni se i nauči mlada Srbijo”.

Cilj projekta je da se mladi upoznaju sa radom u medijima, pripreme za angažovanja prilagođeno njihovom uzrastu, nauče osnovne žanrove i forme kako bi u budućnosti bili sposobni i dovoljno edukovani da samostalno kreiraju kvalitetne medijske sadržaje i tako prezentuju svoja znanja, intrese i interesovanja iz različitih životnih, socijalnih i drugih oblasti.

U vremenu kada je novinarska informacija postala posebno moćna i važna, kada je teško raspoznati pravu od lažne vesti, kada često ne postoji cenzura, mladima je sve teže da se snađu i izdvoje pravi i kvalitetan sadržaj koji je u njihovom interesu. Veoma je važno je da nauče da sistematizuju osnovna medijska pravila, naprave razlike kako bi se lakše snalazili u medijima i društvenim mrežama, bilo da žele da plasiraju informaciju ili ih prate.

Krajnji cilj projekta je stvaranje Medijske mreže mladih Srbije, koja će im omogućiti da na jednom mestu uz Scenoviziju, ostvare i promovišu zajedničke teme i interesovanja, bez obzira gde žive i koliko su udaljeni jedni od drugih, većih gradova ili mesta.

Nastavak teksta…

Urednica Tara Reljić, najava projekata

“Slobodno reci”

Centar za edukaciju „Scenovizija“ poziva srednjoškolce iz svih krajeva Vojvodine da budu deo velikog omladinskog projekta “Slobodno reci”!

Do 15. septembra otvorene su prijave za učešće na konkursu nakon čega će 30 polaznika, odabranih na osnovu izraženih sklonosti ka medijskom izražavanju dobiti mogućnost da besplatno prisustvuju predavanjima na temu medijske pismenosti i učestvuju u stvaranju multimedijalnih sadržaja u sklopu projekta “Slobodno reci”.

Nakon registracije potencijalnih polaznika, umrežavanjem se počinje sa online predavanjima. Predavanja sadrže teorijske osnove novinarstva podeljenih po žanrovima i formama u sva tri medija: pisanim, elektronskim i online medijima ali i na društvenim mrežama ( medijska pismenost; osnove novinarstva; žanrovi i forme; konstruktivna komunikacija; javni nastupi; moderacije razgovora; istraživanje; izveštavanje; razvijanje analitičkog i kritičkog osvrta i stvaranje multimedijalnih sadržaja ).

Nakon 6 predavanja putem ZOOM aplikacije + 4 radionice uživo ( koje će biti realizovane tokom jednog vikend druženja), motivisani učesnici i učesnice imaće priliku da tokom jeseni, u skladu sa svojim raspoloživim vremenom, stečene veštine demonstriraju kroz angažovanja i snimanja za portal www.scenovizija.com i “Media info centar” iz Novog Sada.

Poziv je otvoren za sve srednjoškolce, mlade aktiviste i aktivistkinje, članove i članice omladinskih organizacija a naročito za pripadnike nacionalnih manjina, kao i sve one koji su u tom uzrastu otvoreni za nova znanja i iskustva i želeli bi da se bave vršnjačkom edukacijom na temu medijske pismenosti i novinarstvom.

Projekat sprovodi Centar za edukaciju Scenovizija a sufinansiran je od Pokrajinske vlade i Pokrajinskog sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Nastavak teksta

“Zdrava i prava”

“Zdrava i prava” – Predavanja i radionice na temu zdravlja  

Projekat „Zdrava i prava“ je skup besplatnih predavanja i radionica namenjenih ženama u ruralnim sredinama. Prema istraživanjima, uprkos rasprostranjenosti interneta na teritoriji Srbije, nisu sve žene rodno senzitivisane i upoznate sa alatima za korišćenje informacija na internetu.

Ciljevi projekta su višeslojni po pitanju dobrobiti za naše polaznice. Kako je, po pravilu teško pokrenuti žene sa sela, mogućnost biranja načina učešća omogućava za njih komfor a ujedno i mogućnost anonimnosti ako odaberu Zoom opciju slušanja i učešća. Takođe, žene često ne znaju da artikulišu problem, nisu svesne uzroka a ni posledica a da su pri tom već anksiozne, depresivne itd.

Mesta su ograničena i zato je potrebno da se prijavite i rezervišete svoje učešće. Imate mogućnost da besplatno pratite predavanja, saslušate savete stručnjaka, razgovarate sa njima i učestvujete u radionicama.

Pozivamo udruženja žena iz Vojvodine da nas kontaktiraju, radi dogovora o saradnji i učešću njihovih članica. Prijave za učešće mogu se poslati i lično do 15. septembra, popunjavanjem kontakt forme na sajtu www.scenovizija.com, putem instagrama @scenovizija, facebook stranice Scenovizija centar za edukaciju ili preko mejla scenovizija@gmail.com. Učešće u radionicama je besplatno.

Organizator projekta: Centar za edukaciju SCENOVIZIJA

Projekat sufinansiraju : Pokrajinska Vlada i Zavod za ravnopravnost polova

Nastavak teksta

“Za tebe, važna si”

“Za tebe, važna si”

Cilj projekta „ZA TEBE, VAŽNA SI“ je doprinos osnaživanju žena na poljima informisanja, motivacije i veština na putu ostvarenja finansijske samostalnosti.

Centar za edukaciju SCENOVIZIJA u sklopu projekta organizuje 4 BESPLATNE INTERAKTIVNE TRIBINE na kojima će učestvovati poslovni konsultanti, stručnjaci za digitalni marketing, psiholozi i uspešne preduzetnice iz različitih delatnost.

5. marta u KC Novog Sada od 17.00 sati održava se prva tribina na kojoj će gosti biti Indira Popadić – poslovna konsultantkinja; Aleksandar Šibul – psiholog i Tamara Plavšić – preduzetnica. Moderatorka tribina je novinarka i urednica Mara Skendžić.

Mesta su ograničena i zato je potrebno da se prijavite i rezervišete svoje učešće. Imaćete mogućnost da pratite tribinu, saslušate savete učesnika, čujete njihova iskustva, postavite pitanja i dobijete odgovore na temu motivacije, pravca delovanja i načina kako da u budućnosti najefikasnije ostvarite svoje poslovne ideje i planove.

Organizator projekta:

Centar za edukaciju SCENOVIZIJA
Projekat finansiraju: Pokrajinska Vlada i Zavod za ravnopravnost polova


5.mart 2022 – U KCNS održana druga tribina “Za tebe, važna si”

U Kulturnom centru Novog Sada, održana je prva od četiri besplatnih interaktivnih tribina u sklopu projekta “Za tebe, važna si”. Sjajni gosti tribine u potpunosti su opravdali poverenje prisutnih učesnica. Tribina je trajala dva sata i nastavlja se 19. marta.

Prva tribina bila je posvećena sadašnjem momentu, motivaciji da se nešto promeni i uradi na polju osamostaljivanja žena u finansijskom i poslovnom smislu, otkrivanje prvih barijera, odlučnosti da se pokrene i napravi neophodan iskorak.

Dr Indira Popadić, poslovna konsultantkinja govorila je o bitnim aspektima koji su neophodni za svaki početak, što prvenstveno podrazumeva prepoznavanje sopstvenih talenata i mogućnosti.

Psiholog Aleksandar Šibul, istakao je važnost ostvarenosti žena iz psihološkog ugla ali i koristi koju donosi finansijska samostalnost.

Tamara Plavšić, mlada preduzetnica iz Novog Sada, vlasnica prve dečije Eskejp sobe “Little door 404”, veoma otvoreno i praktično je opisala svoje prve preduzetničke korake i dala korisne savete budućim preduzetnicama.

Sledeća tribina održava se 19. marta u KCNS u 17.00 sati i sve žene koje nisu uspele da dođu na prvu tribinu, mogu da se priključe. Neophodno je da svoje mesto rezervišu putem kontakt forme na našem sajtu ili preko facebook stranice Za tebe, važna si.

Moderatorka tribina Mara Skendžić

19.mart 2022 – U KCNS održana druga tribina “Za tebe, važna si”

U KC Novog Sada održana je još jedna tribina u sklopu projekta “Za tebe, važna si”. Sve prijavljene žene imale su mogućnost da čuju sjajne preporuke i savete stručnih sagovornica: poslovne konsultantkinje Indire Popović, diplomirane ekonomistkinje Lidije Arsenin i psihološkinje Jelene Petrović.

Nakon izlaganja, primera, stručnih saveta gošći, učesnice tribine iskoristile su mogućnost da na ovoj interaktivnoj tribini direktno postave pitanja i dobiju odgovore iz različitih stručnih ali i životnih segmenata neophodnih za početak ostvarenja svoje poslovne ideje.

Dr Indira Popadić, navela je 7 ključnih koraka koji vode do uspešne realizacije poslovne ideje. Kao autorka prvog interaktivnog poslovnog priručnika “Uzmite život u svoje ruke”, detaljnije se zadržala oko svakog segmenta koji vodi ka uspehu u preduzetništvu.

Lidija Arsenin, vlasnica Content studia i veoma uspešna kreatorka digitalnih sadržaja, uspela je da na pristupačan način objasni važnost predstavljanja proizvoda i poslovanja kroz digitalne i socijalne mreže i platforme. Svoje dugogodišnje iskustvo iz oblasti marketinga iznela je u najosnovnijim crtama i skrenula pažnju na najznačajnije odluke i pravce delovanja.

Jelena Petrović, osnivačica “Centra za pružanje terapijskih i edukativnih usluga Sklad”, objasnila je koliko svaki korak može biti pod znakom pitanja i kako u tom slučaju možemo prevazići prepreke koje se pojavljuju, kroz rad na samopuzdanju, motivaciju, uz podršku okoline ali i kroz konstantno usavršavanje i edukovanje.

2. april 2022 – U KCNS održana treća tribina “Za tebe, važna si”


Kako vreme odmiče, tako je i atmosfera na tribinama „Za tebe, važna si“ aktivnija, bliža konačnom cilju da se uz precizne instrukcije stručnih sagovornika, uz konstantnu motivaciju, omogući prijavljenim učesnicama da se osnaže i ostvare svoje preduzetničke namere.  

Od početka marta do kraja aprila, učesnice tribina imale su i još uvek imaju mogućnost da upoznaju i saslušaju savete stručnih sagovornika iz različitih oblasti: poslovnog konsaltinga, ekonomije, digitalnog marketinga, psihologije, preduzetništva, socijalnih mreža i medija. Do sada su održane tri tribine i ostala je četvrta koja će biti posebno radna, kada će se detaljno razmatrati sve njihove ideje.

Na prve dve tribine akcenat je bio na motivaciji,  utvrđeno je 7 koraka  ka pokretanju preduzetničke ideje, započeta je priča o promovisanju proizvoda , marketingu, važnosti društvenih mreža. Na jučerašnjoj trećoj, govorilo se o načinima registracije preduzeća, pisanju projekata i stvaranju brendova.

Gosti tribine bili su Vladimir Jovanović, direktor i glavni i odgovorni urednik Media Info centra ; Lidija Arsenin, diplomirani ekonomista, specijalizovana za kreiranje komunikacije i stvaranje brenda putem socijalnih mreža, vlasnica Content studija i Jelena Marić, pejzažna arhitektica, preduzetnica i dobitnica nagrade “Žena zmaj”- vlasnica mlekare Carpe diem koje se bavi preradom kozijeg i ovčijeg mleka. Moderatorka tribina bila je Mara Skendžić, novinarka i koordinatorka projekta “Za tebe, važna si”.

Sledeća tribina održava se 16. aprila u KCNS u 17.00 sati i sve žene koje nisu uspele da dođu do sada još uvek mogu da se priključe. Neophodno je da svoje mesto rezervišu putem kontakt forme na našem sajtu ili preko facebook stranice Za tebe, važna si.

Projekat “Za tebe, važna si” finansiraju Pokrajinska vlada i Zavod za ravnopravnost polova.

Organizator projekta je Centar za edukaciju “Scenovizija”.