Akademac za akademce

Serijal Akademac se na Radio televiziji Vojvodine emituje u okviru Programa za decu i mlade. Ovog oktobra ova studentska emisija ulazi u jedanaestu sezonu emitovanja.

Tamara Burević , autorka sa RTV-a potpisuje scenario i uređuje ovaj serijal od 2012.godine

Odakle interesovanje za edukativni sadržaj?

Oduvek sam, po svom senzibiletetu,  naginjala  programima koji imaju edukativni karakter.

Praktično moji počeci na  tadašnjoj  TVNS  vezani su za 1991. godinu kada sam još uvek bila student i zapravo taj  postepeni put rasta i razvoja  od honorarca, saradnika, novinara itd do autora nekako se i zatvorio u  radu sa studentima.

Iako neskromno zvuči,  rad u većini redakcija televizije ali i u štampanim medijima  i u radiju , kompletirao me je,  a sa godinama stvorio stabilnog urednika  a moja lična odluka je da to svoje znanje nesebično delim sa studentima.

To je negde i uvod u koncept emisije koja egzistira evo 11. sezonu na RTV , nadam se, isključivo zbog kvaliteta.

Menjao se koncept od studentske sobe  do debate i sada ponovo studentske tv sobe?

Koncept se menjao formalno, ne suštinski i to naša tv publika zna. Bilo je tu debatnog prostora ali i studentskog ambijenta . Suštinski nismo odstupali od standarda koji je postavljen od prvog dana a glasi: ne moram da imam mišljenje kao ti ali ću se boriti da to pravo možeš da ostvariš u Akademcu.

Teme?

Može se pretpostaviti kakve smo sve društveno odgovorne teme otvarali pored onih uvek interesantnih ali priznajem bilo je i intrigantnih i debatno gledano izazovnih. Nismo odstupali od onih formalnih univerzitetskih, to je glavno odelo.

Nedavno smo  snimili 347 emisiju i unazad gledano najponosnija sam na činjenicu da nas niko nije odbio sem sada već pokojnog profesora Vladete Jerotića jer je, kako je sam rekao preumoran i bolestan.

Suma sumarum, profesionalni i ljudski autoriteti studentima kao uzor  i studenti – studentima za primer i motivaciju – ne može biti greške, zar ne?

Jedna od voditeljki Ana Bojović i Tamara Burević

Kakav je vaš stav o mladima generalno?

Ne volim da se starije generacije izdižu iznad mlađe. Autoritet se mora sticati dobrim primerom.

Iako imam puno zamerki za stil života mladih, globalno gledano, svesna sam da to ide u paketu sa tehnološkim napretkom  koji obezbeđuje da nam je sve lakše, brže i uprkos uštedi u vremenu još uvek moraju učiti da upravljaju njime.

Lično imam nepisani ugovor sa saradnicima o uzajamnom učenju i to i jeste ključ uspeha rada različitih generacija.

Mlade volim, podržavam i razumem do granica korektnosti i kulture, pređu li tu  marginu ne idemo više u tandemu.

Akademac ima svoju vernu publiku jer mladi prepoznaju dobronamernost , poruke i kvalitetan sadržaj

Hvala za sve lepe reči kada je Akademac u pitanju, rasli smo zajedno, studenti saradnici , učesnici u emisiji i ja kao urednica. Stvoriti nešto dobro je proces, to zna svako ko je stvarao i nekako sam svesna da je Akademac koliko god je moj, odavno uspostavio neki svoj eho.

Proces podrazumeva posvećenost, rad, trud u našem slučaju ozbiljnu informisanost, za korak ispred mladih što danas u mojim godinama nije lako.

Sada je već ustaljen i nije problem ako se studenti voditelji smenjuju  po sezonama ako suštinski šaljemo jednako kavalitetne poruke i informacije od značaja.

Šta je vama Akademac pružio?

Lični razvoj  je nešto što mi je Akademac pružio više od svih obrazovnih, informativnih i dokumentarnih emisija koje sam realizovala.

Moram znati odgovore stručnjaka pre snimanja, moram znati  i zapitanosti studenata, moram puno čitati i istraživati što mi moji ukućani priznajem zameraju ponekad.

Ako me pitaš za formulu to je neki spoj konzervativizma i liberalizma. Spoj povetarca mladosti i spokoja zrelog doba.

Taj se narativ odnosi i na sagovornike i onda svako može da vaga i čini spram sebe i svojih vrednosti.

Čuvali smo i čuvamo srpski jezik, negujemo kulturu sećanja, čitalaštva, čovekoljublja, rodoljublja, sistem vrednosti, govorili o začetku korupcije kada kradete znanje na ispitima, pričali otvoreno o nasilju u vezama, razlozima suicida i kako ga sprečiti dakle jedan iskren pristup, poput albino studentkinje  koja je bolest okrenula u svoju korist  i mnogo mnogo primera…..

Sveukupno to su iskustva drugih koja obogaćuju, upozoravaju i u krajnjem slučaju navode na dublje promišljanje.

Posebnost serijala Akademac jeste i to što ste na svim platformama?

Nismo se zavetovali da će nas biti samo na tv, da se našalim. Odavno sagovornike kontaktiram preko mesindžera pa zašto Akademac ne bi imao svoj život i van tv kutije. Uporedo sa tv emitovanjem Akademac ima svoj život i na našem yt kanalu pod imenom Akademac RTv i pod istim tim imenom je i na fb, insta i na Tik Toku.

Posebnošću smatram i tu poslednju emisiju, svečanu u jednoj godini, u decembru, tada izdavačka kuća Prometej nagrađuje naj akademce Akademca kao i Modena Trevl. To je naša tehnička podrška i na desetine studenata je osetilo podršku na taj način od Javnog servisa  tipa, znamo da vredite i evo nagrađujemo vas!

Mladi i dalje odlaze u svet u potrazi za poslom!?

Svesna sam vremena u kom živimo, ono je brzo, često kuso, površno i razumem mlade koji svoje izazove traže u imigraciji. I sama sam roditelj dve studentkinje na koncu studija i razumem potrebe te vrste. Kada migracija postane cirkulacija radovaću se više jer koliko god je kliše na mladima ostaje i naša budućnost a sadašnje lakonsko prepisivanje na ispitima i bezprizorno polaganje sa bubicom u uhu nije budućnost koju želim ikome.

Na primer ne želim da me leči neko ko je krao znanje…hiljadu je primera.

Oktobarske emisije kreću uskoro?

Startujemo 1.oktobra na RTV 1 u 12.55 sati  sa rektorom UNS, zatim dalje sledeće  subote pričamo o veštinama 21. veka, zatim o nasilju sa akcentom na seksualnom uznemiravanju na fakultetima, KOMS iznosi svoj godišnji izveštaj o mladima i na kraju oktobra razgovaramo o drugom najvećem nervnom sistemu van polja mozga. Ako pogodiš gde je potvrdiću ti…

Ima li nekih novina?

Ove sezone voditeljski par su Milica Stolica i Nikolina Spasić.

U studiju i putem skajpa vodiće razgovore sa zanimljivim ljudima, poštovanim u svom profesionalnom životu ali i sa mladima koji odstupaju od stereotipa, ambiciozni su i uspešni.

Razgovaraće se, to obećavamo, o svemu, za nas nema tabua samo izazova.

Novine su kod nas retke jer smo stava da kada je nešto dobro to ne menjamo, tako je i sa ekipom koja realizuje emisiju – počev od reditelja koji je postavio serijal – Manuel Srbin, reditelj koji je režira – Nedeljko Budak i mnogobrojna ekipa koja sa radošću radi sa nama što valjda govori i o esnafskom priznanju koje nam je jednako važno!

Razgovarala: Tara Reljić

Foto: Nada Ćato (arhiva RTV)