“Od ideje, do realizacije”, kroz tribine i radionice-Za tebe, jer važna si!

U KC Novog Sada održana je i 4. završna interaktivna tribina u sklopu projekta “Za tebe, važna si”, nakon koje su sve dosadašnje prijavljene učesnice, buduće preduzetnice, imale mogućnost da predstave svoju poslovnu ideju.

Utisak sa sve četiri tribine je veoma snažan, ohrabrujući jer su sve prisutne žene, pokazale veliko zadovoljstvo, zaintresovanost i rešenost da iskorače i krenu u nešto sasvim novo što će im omogućiti ne samo da se ostvare, nego i da steknu svoja primanja i time ostvare željenu ravnopravnost.

Sve je krenulo postupno. Prvi zadatak bio je da se ohrabre, u čemu su im prventveno pomogli psiholozi Aleksandar Šibul i Jelena Petrović. Skrenuli su im pažnju na sve tačke koje mogu biti kamen spoticanja, i uputili ih kako da reaguju i to prevaziđu. Govorilo se o važnosti ličnog ostvarenja kao najboljem putu ka zdravijim i kvalitetnijim relacijama u porodici, okruženju i društvu.

Od samog početka, gošća tribina bila je dr Indira Popadić , poslovna konsultantkinja i mentorka, autorka prvog interaktivnog poslovnog priručnika “Uzmite život u svoje ruke”. Veoma stručno i slikovito, predstavila je najvažnije korake u ostvarivanju preduzetničke ideje. Nakon 4. tribine, održala je radionicu “Od ideje, do realizacije” sa namerom da veoma precizno pripremi buduće preduzetnice za osnovne segmente poslovanja uz poklon, svoj poslovni priručnik koji treba da ih dalje usmerava i motiviše.

Iz sfere poslovnog konsaltinga, na 4. tribini gost je bio i Draško Orčić, internacionalni ekspert iz oblasti liderstva i razvoja ličnog potencijala, sertifikovani poslovni konsultant po EU standardima, konsultant za inovacije licenciran od Univerziteta iz Brightona UK.

Sa svojim izuzetnim iskustvom, stečenim tokom nekoliko hiljada održanih sati obuka, treninga, edukacija, kako u Srbiji tako i u regionu i kao autor više naučnih radova na temu razotkrivanja, merenja, upravljanja ljudskim potencijalom, posebno je skrenuo je pažnju na kontrolu finansijskog dela poslovanja i brzinu promena koje se dešavaju na tržištu. Sve polaznice dobile su mogućnost besplatnog intervjua i individulanog testiranja koje će odrediti njihov potencijal i sklonost ka određenim sferama i načinima poslovanja.

Tokom dve tribine, glavni i odgovorni urednik “Media info centra” iz Novog Sada Vladimir Jovanović, uputio je sve buduće preduzetnice u važnost medijske prisutnosti, oglašavanja i prezentovanja svojih usluga ili proizvoda. Poseban akcenat, stavljen je na pisanje projekata i konkurisanje za početna ili druga dodatna sredstva koja se mogu dobiti na više nivoa kroz različite projekte.

Pored medijske prisutnosti, veoma značajan faktor današnjeg poslovanja su i društvene mreže o čemu je posebno zanimljivo na dve tribine govorila Lidija Arsenin, dipomirana ekonomistkinja, specijalizovana za kreiranje komunikacije i stvaranje brenda putem socijalnih mreža, vlasnica Content studia. Taj segment tribina, bio je propraćen sa posebnim interesovanjem, s’ obzirom da različite generacije nisu još uvek spremne ni dovoljno upućene u sva tehnološka dostignuća koja se menjaju neverovatnom brzinom.

Svoj izuzetan doprinos tribinama, dale su i same preduzetnice, koje su tokom prethodnih godina bile u istim ili sličnim situacijama, sa željom da nešto pokrenu, ostvare ili promene. Njihova iskustva bila su posebno značajna, jer su došle sa konkretnim primerima iz prakse. Tamara Plavšić, vlasnica prvog Escape room-a za decu “Little Door 404”, Jelena Marić, dobitnica nagrade “Žena zmaj”, suvlasnica mlekare “Carpe diem” i Milka Pavlović, vlasnica frizerskog salona “Prestige by Milka” posebno su podstakle sve prisutne žene jer su pokazale svu snagu koja je potrebna za uspeh ali i energiju koja zajedno sa tim dolazi. Navele su da posao preduzetnice nije lak ali da vredi svaki uloženi momenat i trud, jer ih je to dovelo do toga gde sada jesu, ponosne vlasnice svojih firmi i poslovanja.

Svoj poseban doprinos dala je i moderatorka tribina, novinarka i urednica Mara Skendžić, koja je tokom sve četiri tribine pomogla da se postepeno i sistematski prezentuju sve oblasti i uklope u osnovnu ideju i cilj projekta.

Veoma pozitivan utisak svih prisutnih ja posebno ohrabrujuć. Održane su 4 tribine i rezultati su već vidljivi. Ideja projekta “Za tebe, važna si” nije završena i ona ostaje da se razrađuje i proširuje. Riznica poslovnog znanja prenosiće se i dalje i šire, već kroz sledeće korake i dalji razvoj projekta o čemu će svi zaintresovani biti obavešteni putem medija i web portala www.scenovizija.com.

Centar za edukaciju Scenovizija, planira da pokrene dodatne radionice i na taj način unapredi žensko preduzetništvo kao dalji doprinos za postizanje rodne ravnopravnosti u našoj sredini i šire.

Zahvaljujemo se svim učesnicima, ženama koje su nam ukazale poverenje, studiju Videopolis, KC Novog Sada i posebno Pokrajinskoj vladi i Zavodu za ravnopravnost polova koji su finansirali projekat i omogućili da tribine za sve prisutne budu besplatne.