19. Serbia Fashion Week

Manifestaciju je zvanično otvorila Svetlana Horvat, predsednica Srpske nedelje mode. Istakla je da je ove godine Serbia Fashion Week deo projekta „Evropska prestonica kulture 2022“.

Gost na otvaranju prestižne modne manifestacije Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević istakao je SFW kao manifestaciju koja povezuje različite oblasti: kulturu, umetnost, turizam i modu.

Svi ljubitelji mode imaće priliku da uživaju u različitim kolekcijama domaćih i stranih kreatora. Prvo veče svoje kolekcije predstavili su SPES LINE by Jovana Živković & RA by Teodora Radenković (Serbia); TMV Fashion (Srbija); Sanja Veličković (Slovenia); Alexander Bratscher (Srbija) i Jadranka Šegota (Hrvatska).

Tokom manifestacije, organizuju se i kvalitetna predavanja sa učešćem eminentnih eksperata iz zemlje i inostranstva. Naredna dva dana, revije se održavaju u Auli Master centra Novosadskog sajma. 

Program se u petak i subotu, nastavlja u SKC Fabrika, kada će 30 finalista takmičenja za studente i mlade dizajnere iz Evrope imati priliku da prikažu svoj rad i kolekcije.

Od ove godine SFW je zvanično deo najprestižnije nedelje mode na svetu – Paris Fashion Weeka.  Srbija je uz Portugaliju jedina zemlja koja je dobila odobrenje Federacije mode Francuske da formira svoju platformu u oficijelnom kalendaru Paris Fashion Week-a.

U januaru ove godine, na Expo Dubaiu potpisan je prvi franšizni ugovor Srpske nedelje mode, sa Fort Fashion Council-om iz Dubaija, čime je formiran projekat Serbia Fashion Week Middle East.

Svake naredne godine, naši modni dizajneri imaće mogućnost da predstave svoje kolekcije i na ovom tržištu.

Serbia Fashion Week je projekat koji već 10 godina organizuje Nacionalna komora za modu Srbije, koja je članica Evropskog modnog saveta od 2012. godine.