Voda je sreća

Istraživanja pokazuju da voda oslobađa hemijske reakcije koje su direktno povezane sa srećom. Bez obzira da li smo i koliko upućeni, svedoci smo da je zaista tako. Pored vode naši problemi jednostavno nestaju.

Dopamin, serotonin i oksitocin, tri predivna hormona zaslužna za sreću, lakše dišu uz vodu, bez obzira da li se radi o moru, jezeru ili reci. Jedna od najprodavanijih knjiga “Blue Mind” u prevodu “Plavi um” biologa Wallacea J.Nicholsa to detaljno objašnjava.

Autor je deset godina proučavao uticaj vode na čovekov mozak i došao je do saznanja da je za osećaj sreće ključna voda i to posebno morska. Nije ni čudo s’ obzirom da se naše telo sastoji uglavnom od vode.

Dokazano je da veća vodena tela poput mora i okeana posebno opuštaju. Dovoljna je i sama blizina vode da bi mozak i telo bili srećniji. Povećava se smirenost, umanjuju teskobe i popravlja koncentracija.

Dok sedite pored vode, posebno smiruju zvukovi koji pomažu da očistite glavu od nepotrebnih misli i briga. Šum talasa, potoka ili vodopada ima neverovatno dejstvo na ljudsku psihu. Poznato je da zvuk padanja kiše koriste za odmor, spavanje ili meditaciju.

Posebno je lekovit dodir vode. Kada zaronite u nju glava se razbistri i očisti. Samo plutanje po vodi dovoljno je da oslobodi teret koji nosimo na ramenima. Plivanje potpuno relaksira i dovodi u posebno opušteno stanje.

Uticaj negativnih jona čini da stres potpuno nestane a slana voda otvara pore i štiti telo od toksina. Velike doze magnezijuma umiruju mozak i pomažu da ostanemo opušteni. Hormon sreće serotonin direktno utiče na lučenje hormona sna melatonina.

Nije bez razloga najdraža boja većine ljudi na svetu plava. Ona umiruje. Preporuka dizajnera je da spavaće sobe budu u plavoj boji jer to popravlja san. Samo gledanje u more smiruje i ćini da se osećamo bolje. Tako se aktiviraju delovi mozga koji su povezani sa pozitivnim stavovima, emotivnom stabilnošću i sretnim osećanjima.

Morska voda pomaže i kod lečenja virusnih infekcija, astme ili alergija. Već nakon nekoliko dana provedenih na moru mogu se primetiti rezultati.

Zato koristite svaki mogući momenat da budete blizu vode, bez obzira gde i kako. Uživajte, gledajte je, dodirujte, kupajte se u njoj. Snimite i ponesite taj osećaj sa sobom.  Napravite svoj album sreće za dane kada ne budete mogli da imate vodu pored sebe.