“Zdrava i prava” – Interaktivne radionice na temu zdravlja  

Centar za edukaciju Scenovizija, nastavlja da podržava rodnu ravnopravnost, osetljive grupe i prava da svi imaju slobodu da razvijaju lične sposobnosti i prave izbore bez ograničenja nametnutih strogim rodnim ulogama.

Nakon uspešno završenih predavanja i radionica u sklopu projekta “Za tebe, važna si”, akcenat se stavlja na zdravlje žena u manjim sredinama. Cilj je da im se pruže informacije, pomoć i podrška iz posebno osetljivih oblasti mentalnog zdravlja.

Projekat „Zdrava i prava“ je skup besplatnih interaktivnih radionica namenjenih ženama u ruralnim sredinama. Prema istraživanjima, uprkos rasprostranjenosti interneta na teritoriji Srbije, nisu sve žene rodno senzitivisane i upoznate sa alatima za korišćenje informacija na internetu.

Fokus projekta ipak neće biti na medijskoj pismenosti već na informisanosti i na njihovim pravima koje se odnose na mentalno zdravlje. Organizacija projekta realizovaće se uz saradnju lokalnih udruženja ili putem ličnih prijava, sa motivacijom da se žene organizuju i prilagode novim načinima komunikacije.

Tačke spoticanja žena u ruralnim sredinama višestruko se reflektuju u nekoliko pravaca, pre svega na njihove porodice a onda i na šire društvo. Dobrobit ovakvih projekata, stoga, odnosi se na pozitivne efekte prvenstveno u prvoj ćeliji društva a zatim i na lokalnu zajednicu.

U četvrtoj industrijskoj revoluciji koja je zahvatila i naše društvo, nije lako biti žena, majka, samohrana majka, zaposlena, domaćica, ćerka, sestra, prijateljica ….praktično žena sa mnogo uloga a da pri tom očuva svoje mentalno zdravlje.

U ruralnim sredinama se uglavnom živi u velikim domaćinstvima sa nekoliko generacija. Nezaposlenost je veća, osmočasovno vreme domaćica je zapravo 24 – časovno radno vreme koje se ne prepoznaje kao posao.

Nakon pandemije, neusklađenosti  sa novim poretkom i velikim promenama, visoke stope nezaposlenosti i  još uvek konzervativnog društva  koje ne prepoznaje potrebe današnje žene su u porastu. Kroz projekat “Zdrava i prava”, polaznice mogu dobiti smernice za samopregled i konkretnu pomoć.

Život u velikim domaćinstvima podrazumeva između ostalog i  sukob generacija te su problemi adolescencije, krize u braku, bolesti, nezaposlenosti, odlazaka dece- tzv sindrom praznog gnezda, intenzivniji za ženu koja nema mogućnost  izdvojenog vremena samo za sebe poput žena u gradskim sredinama.

Prema istraživanjima , upitan je i stepen obrazovanja koji po pravilu ženama omogućava selekciju i manevar sa informacijama. Istraživanja takođe pokazuju da je mentalno zdravlje žena ugroženo a o tome govori visoka stopa nasilja u porodici kao i broj suicida. S tim u vezi, projekti ovog tipa su ohrabrenje i konkretna pomoć ženama koje žive u sredinama u kojima se priča o mentalnom zdravlju svodi na besmislicu a sredstva za eventualnu psiho terapiju su nedostižna.

Ciljevi projekta su višeslojni po pitanju dobrobiti za naše polaznice. Kako je, po pravilu teško pokrenuti žene sa sela, mogućnost biranja načina učešća omogućava za njih komfor a ujedno i mogućnost anonimnosti ako odaberu Zoom opciju slušanja i učešća. Takođe, žene često ne znaju da artikulišu problem, nisu svesne uzroka a ni posledica a da su pri tom već anksiozne, depresivne itd.

Plan predavanja i radionica

  1. Uvodno okupljanje i predstavljanje programa
  2.  Zoom predavanje – psiholog i psihoterapeut
  3. Zoom predavanje – spec. ginekologije i akušerstva
  4. Zoom predavanje – spec. radiologije
  5. Zoom predavanje – spec. za ishranu
  6. Završno okupljanje i konsultacije u KC Novog Sada

Teme predavanja i radionica:

  1. Značaj mentalnog zdravlja dodatno pogoršanog  pandemijom
  2. Identifikacija različitih mentalnih  stanja u kriznim situacijama
  3. Finansijska nezavisnost i mentalno stanje žene
  4. Uticaj porodice na mentalno stanje žene
  5. Povezanost fizičkog zdravlja sa mentalnim zdravljem
  6. Završna, konkretna pitanja i odgovori stručnjaka iz svih oblasti koje su predstavljane projektom

Mesta su ograničena i zato je potrebno da se prijavite i rezervišete svoje učešće. Imate mogućnost da besplatno pratite predavanja, saslušate savete stručnjaka, razgovarate sa njima i učestvujete u radionicama.

Pozivamo udruženja žena iz Vojvodine da nas kontaktiraju, radi dogovora o saradnji i učešću njihovih članica. Prijave za učešće mogu se poslati i lično popunjavanjem kontakt forme na sajtu www.scenovizija.com, putem instagrama @scenovizija, facebook stranice Scenovizija centar za edukaciju ili preko mejla scenovizija@gmail.com. Učešće u radionicama je besplatno.

TERMINI: Od 19 do 25. septembra 2022. god.

MESTO: Kulturni centar Novog Sada, Katolička porta 5

Za dodatne informacije i pitanja sve zainteresovane ohrabrujemo da se jave putem mejla scenovizija@gmail.com ili na telefone 061 2732 181 / 060 433 43 44.

Organizator projekta: Centar za edukaciju SCENOVIZIJA

Projekat sufinansiraju : Pokrajinska Vlada i Zavod za ravnopravnost polova

Žena je sam život, strastvena kreativnost i bezvremeno znanje

“Najvažnije pitanje je šta čini ženu? Na prvi pogled, reklo bi se njena duša. Ipak, ona je mnogo više. Kod žena sve potiče od instikta, vidljivog i skrivenog dela. Bez obzira odakle je i ko je, ona je duboka intuicija i odano srce. Ona je sam život, strastvena kreativnost i bezvremeno znanje.

Zdravu ženu čine pronicljiva osetljivost, razigrani duh, radoznalost, velika izdržljivost, vatrenost, smelost i privrženost. Ipak, sve to generacijama joj uzimaju. One same zaboravljaju zašto su ovde i sve više izdržavaju umesto da traju. Gube dodir sa svojom instiktivnom psihom i žive u delimično uništenom stanju. Njihovi prirodni životni ciklusi postaju izgubljeni, savladani kulturom, nekulturom, intelektom ili egom, svojim ili tuđim.

Žene sve češće osećaju zamor, krhkost, depresiju, zbunjenost, ućutkanost, gušenja, neuzbuđenost, strah, sprečenost, nedostatak nadahnuća, živosti, duševnosti, značenja. Sve prisitniji su konstantan stid, hroničan bes,  nekreativnost, skučenost, nemoć, sumnje, nesigurnost, blokada, nesposobnost da se nešto uradi do kraja. Daju svoj kreativni život drugima, ostaju u iscrpljujućim izborima posla, partnera ili prijatelja. Prate ih neizvesnost, kolebljivost, nesposobnost  da sebe obuzdaju ili utvrde granice i to im povećava nemir i nezadovoljstvo.

Ta rascepkanost, nije više bolest jedne žene nego generacija, postaje epidemija. Ukoliko su žene zatočene, njihova priroda uhvaćena je u zamku. Ne smemo dopustiti da žena bude slaba, sitna, krhka, u zastoju ili ispunjena strahovima i dosadom. Uz zajedništvo moguće je i isceljenje. Žene moraju početi da govore u svoje ime, da bude svesne, budne, da pronađu pripadnost i sačuvaju dostojanstvo.

Godinama se bavim temom rodne ravnopravnosti, ženskim preduzetništvom i položajem žena u našem društvu. Kroz razgovore i snimanja sa njima, pripremajući se i za ovaj projekat, imala sam priliku da čujem kako žive i kako se osećaju, šta ih motiviše, šta ih sputava i kako bi želele da žive. Velika je razlika u načinu života i mogućnostima koje im se pružaju. U gradskim sredinama, sve je dostupnije.

Žene na selu, uskraćene su za najosnovnije stvari. Često nemaju podršku ili mogućnost da potraže pomoć u teškim situacijama. Ipak, od njih se očekuje da budu stub porodice, osoba koja održava domaćinstvo, ali i koja doprinosi opstanku domaćinstva kroz obavljanje aktivnosti u poljoprivredi. Takav položaj ne nudi im mnogo prostora da probude sopstvene težnje. Nezavidan položaj ogleda se u velikoj meri kroz i dalje izaražen patrijarhalni obrazac.

Unapređivanje njihovog položaja predstavlja ne samo materijalno osnaživanje, već i podizanje svesti o ulozi i pravima koje žena u ruralnim sredinama treba da ima. Stoga im je potrebna podrška i neko ko će objasniti zbog čega je važno da znaju da imaju pravo na ravnopravno odlučivanje o sudbini domaćinstva i apsolutno pravo da donose samostalno odluke o sopstvenom napredovanju. Da bi to ostvarile, treba da prihvate da je normalno da brinu o sebi i svom zdravlju. Zato im je potrebna podrška svih nas, društva, institucija, stručnjaka i najbližih. Ovo je samo početak priče o svakoj od nas.”

Koordinatorka projekta „Zdrava i prava“ Mara Skendžić