Kome više verujete: radiju, televiziji, portalima, društvenim mrežama ili prijateljima?

KAKO DA KORISTITE MEDIJE

Po brojnim istraživanjima, u različitim zemljama i sredinama, rezultati su slični. Najviše ih zanima kako prepoznati lažne vesti i dezinformacije. Roditelje još više zanima, kako društvene mreže utiču na mentalno zdravlje njihove dece.

Među temama koje sve zanimaju, takođe se ističu sigurnost na interenetu, zaštita ličnih podataka i analiza medijskih sadržaja.

Verovatno ste čuli za  cyberbullying, sexting i cybergrooming. Da li ste sigurni da znate o čemu se tačno radi i kako možete da se zaštite ukoliko zatreba? Najčešća ova pitanja ostaju bez odgovora i saznanja kako i gde se informisati, kome se poveriti i najključnije, kome verovati?

Poražavajući rezultati pokazuju, da sada već, svaka treća mlada osoba oseća manjak samopuzdanja, stres ili zavist zbog sadržaja na društvenim mrežama i da izbegavaju razgovor na tu temu.

Ipak, dnevno mladi minimalno provode po 3 sata na društvenim mrežama, među kojima su najpopularniji Instagram, YouTube, Facebook, TikTok i Snapchat.

Društvene mreže su im glavni kanal informisanja, nakon čega slede portali i aplikacije za dopisivanje,  pa tek onda ostala sredstva informisanja, kao što su televizija, radio i pisani mediji. Roditelji i prijatelji, često su na poslednjem mestu.

Zato je centralna tema naših edukacija medijska pismenost. Najvažnije je da znate kako se koriste različiti mediji. Prvo prolazimo kroz objašnjenja o stvaranju i funkcionisanju različitih medija. Sa tim znanjima i informacija lakše ćete se snalaziti u vašim aktivnostima i razvijaćete sposobnost analiziranja i kritičkog vrednovanja medijskih sadržaja.

Koliko je ovo važna tema, govori i da je pojam medijske pismenosti definisan još 1992. godine na konferenciji “National Leadereship Conference on Media Literacy” kao “sposobnost pristupa, analize, vrednovanja i odašiljanja poruka posredstvom medija”. Tema je izuzetno kompleksna i stalno promenljiva. Važno je biti u toku, učiti, pratiti novosti, postavljati pitanja i tražiti odgovore.

U razvijenijim društvima ne prepušta se pojedincima da samostalno brinu i nesistemski se snalaze u sticanju tih znanja, nego se podstiču različite društvene strategije medijskog opismenjavanja, na čemu i “Centar za edukaciju Scenovizija” radi putem predavanja i radionica, bazirajući se na ideji važnosti koju mediji imaju u životu pojedinaca i porodice. Samo ako smo upućeni, možemo sprečiti da postanemo zavisni od medija i da oni upravljaju nama a ne mi njima.  

Treba uvek imati na umu, da svi izvori informacija mogu pružiti dragocene informacije, ali i namerne laži ili greške. Svaku informaciju treba na određeni način prihvatiti i proveriti je. Postoje različiti načini za to, a mi smo tu da vam pomognemo u tome.

Projekat „SLOBODNO RECI” namenjen je svim srednjoškolcima iz AP Vojvodine, koji žele da nauče više o medijskoj pismenosti, medijima, nastupima, istraživanju i izveštavanju i da na taj način dođu do svojih prvih iskustava ( u pisanim, elektronskim, online medijima ) i na društvenim mrežama. Predavanja su besplatna i imate mogućnost da se prijavite do 15. septembra. Treba samo da pošaljete vaš rad na temu “MOJ KRAJ – NEKAD I SAD” na mejl info@scenovizija/scenovizija@gmail.com.

Želimo da predstavite vaš kraj, sredinu iz koje dolazite, šta vam se tamo dopada ili ne, šta biste istakli, promenili. Najbolji radovi biće objavljeni na portalu www. scenovizija.com a vi ćete imati mogućnost da tokom jeseni učestvujete u ovom velikom omladinskom projektu koji ima za cilj da poveže mlade iz različitih sredina u Vojvodini i omogući im da se angažuju oko promovisanja svojih interesovanja, kroz zajednički rad i druženje. Očekujemo vas!

Projekat sprovodi Centar za edukaciju Scenovizija a sufinansiran je od Pokrajinske vlade i Pokrajinskog sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.