Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke

Oktobar se, kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, obeležava u mnogim zemljama širom sveta, kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost raka dojke i podigla svest o značaju prevencije i ranog otkrivanja, kao i o mogućnostima pravovremenog započinjanja lečenja obolelih osoba.

U Srbiji se svake godine otkrije preko 4.500 slučajeva karcinoma dojke, dok skoro 1.700 žena izgubi bitku sa tom bolešću. Rak dojke je vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta, pa tako i u Srbiji.

Rano otkrivanje ima izuzetnu važnost, pa je tako Pokrajinska vlada pre tri godine pokrenula projekat Prva mamografija", s ciljem da se ženama u ruralnim sredinama u Vojvodini omogući snimanje pokretnim mamografom besplatno, bez uputa i bez zakazivanja.

14.000 žena sa teritorije Vojvodine uradilo je mamografski pregled. Nažalost, kod 108 žena dijagnostikovan je karcinom dojke.

Prof. dr Dijana Nićiforović, radiološkinja, povodom ove teme održala je predavanje u sklopu projekta ZDRAVA I PRAVA, ističući važnost preventivnih kontrola. Nakon predavanje, za sve pratioce Scenovizije, dodatno je govorila o mogućim faktorima rizika i različitim kontrolama.

-Posledice potiskivanja emocija i nezadovoljstva

-Značaj preventivnih pregleda dojke

-Kako otkriti karcinom dojke

-Preventivni pregledi

-Faktori rizika

-Skrining

-Ultrazvuk

-Mamografija

-Briga o zdravlju