Postani novo medijsko lice

Centar za edukaciju Scenovizija prepoznatljiv je po pripremi mladih za angažovanje u medijima, u skladu sa uzrastom i temama, bez obzira gde žive i kakve su im finansijske mogućnosti. Nastava se održava online i uživo, kroz predavanja i snimanja.

Projekti se organizuju na nivou cele Srbije, sa zajedničkim ciljem da pronađemo i promovišimo NOVA MLADA LICA koja će u narednim godinama predstavljati zanimljive teme, svoje interese i interesovanja svojih vršnjaka.

U svet medija kroz online predavanja i snimanja uživo, uvešće ih saradnici Scenovizije, višegodišnji medijski stručnjaci, profesori, urednici i profesionalne snimateljske ekipe. U pitanju su dva projekta “Pokreni se i nauči mlada Srbijo” za uzrast 18+ i “Pitaj slobodno mlada Srbijo” za srednjoškolce. Program i aktivnosti su prilagođeni uzrastu i predstavljeni su svaki posebno.

Pre samog ulaska u svet medija, važno je da naglasimo da su za novinarsku profesiju, sekciju ali i angažovanje na društvenim mrežama, neophodna određena znanja. Svi učesnici projekata pored gradiva koje je planirano po programu u skladu sa uzrastom, saznaće i šta su etički kodeksi, koja su prava i obaveze novinara, koja sve udruženja novinara postoje u Srbiji i kako mogu bezbedno i efikasno da koriste internet i društvene mreže za svoje privatne ili poslovne potrebe.

Sama reč MEDIJ vodi poreklo od latinskog izraza medium, što u prevodu znači nešto što se nalazi u sredini, odnosno nešto što predstavlja sredinu. Glavni zadatak medija sastoji se upravo u prenošenju različitih vrsta informacija širokoj javnosti. Medij predstavlja komuniciranje sa ljudima putem različitih medijskih elemenata, kao što su: novine, televizija, radio, internet.

U sklopu aktuelnih projekata, mladi će steći neophodna teorijska i praktična znanja za angažovanje u tri vrste medija (pisanim, elektronskim i online).

Za srednjoškolace je najvažnije da nauče šta je medijska pismenost i kako treba javno da nastupaju. Za stariji uzrast 18+ dodatno je važno da nauče šta su etički kodeksi, kako se definišu prava i obaveze novinara i na koji način mogu da pokrenu svoj medij.

Pojam ETIKA, izvodi se od grčke reči ethos – običaj i predstavlja deo filozofije koji pokušava da opiše i objasni moralne osećaje, kao i kriterijume i merila za dobro i pravedno delovanje i na to stavljamo poseban akcenat.

Takođe je važno da mladi polaznici saznaju da novinari imaju svoja udruženja koja su tu da štite njihove interese. U Srbiji su 2006. godine dva najveća novinarska udruženja – Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) –usvojili Kodeks novinara Srbije.

INTERNET ima veoma važnu ulogu u današnjem medijskom prostoru i zato je kompletna edukacija prožeta kombinacijom klasičnih i online medija uz promovisanje na društvenim mrežama. Osnovna novinarska znanja mogu biti od velike pomoći za kvalitetno vođenje privatnih i poslovnih profila na društvenim mrežama a poznavanjem žanrova i formi iz novinarstva, dobija se kvalitetniji nivo prezentacije.

Internet se definiše kao „mreža svih mreža“, koja korisnicima omogućava pristup i razmenu informacija na globalnom nivou, gde god se nalaze. Iako postoji već više od 40 godina, a World Wilde Web (WWW) više od 20, internet se još uvek smatra novom platformom, koja nije dovoljno regulisana i zbog toga stalno treba proširivati znanja.

DRUŠTVENE MREŽE, kao poseban fenomen, su vrsta internet servisa koji povezuje ljude širom sveta, a mogu se javljati u obliku platforme, prozora ili veb-stranice. Razvoju društvenih mreža najviše je doprineo razvoj tehnologije, a činjenica da su jednostavne za korišćenje i potupno besplatne privukla je mnoštvo korisnika. Danas postoji na stotine takvih servisa, a među najpoznatijima su: Facebook, Instagram i Twitter, ali i Youtube, Google +, Skype, Linkedin, Pintereset. Posebno u tom svetu novinarska znanja olakšavaju korišćenje, posebno za mlađe generacije.

Važno je znati i kako dođi do informacija. Novinari ne mogu da rade bez izvora informacija. I u slučajevima kada novinari sami dođu do neke informacije, potrebni su im izvori, kako bi potvrdili ili opovrgnuli svoja saznanja. Novinar, da bi došao do informacija, mora da se posluži dokumentacijom, opažanjem i razgovorom i tako njegovi izvori mogu biti institucije, organizacije, grupe ljudi ili pojedinci koji imaju javno ovlašćenje i zakonsku dužnost da daju zvanične podatke o nekom događaju. Izvori mogu biti i podaci iz dokumentacije, arhive, kao i informacije o iznenadnim situacijama. Izvor informacija mogu biti i očevici događaja. Potrebna je dobra organizacija, posebno kada ste mladi i nemate dovoljno iskustva a odgovornost je često velika.

Zajedno možemo da formiramo javno mnjenje mladih i zato je važno da se uključite na vreme, pokrenete i angažujete. Sve to možemo proći zajedno. Novinarski posao ponekad deluje jednostavan, ali ukoliko želite da ga radite odgovorno i profesionalno, potrebni su trud i rad. Pozivamo vas da popunite kontakt formu na našem sajtu i prijavite se. Iskoristite svoju priliku i postanite NOVO MEDIJSKO LICE.

Na sajtu Scenovizije imate detaljno predstavljene programe edukacije. Izaberite vaš program i prijavite se putem kontakt forme.

Za dodatne informacije i pitanja sve zainteresovane ohrabrujemo da se jave putem mejla info@scenovizija.com/scenovizija@gmail.com ili na telefon 060 433 43 44.

Projekte “Pokreni se i nauči mlada Srbijo” i “Pitaj slobodno mlada Srbijo” sprovodi Centar za edukaciju Scenovizija a sufinansirani su od Ministartva kulture i javnog informisanje Republike Srbije.

Napomena: Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Ministarstva za kulturu i javno informisanje Srbije.

Foto Strahinja Početak

.