Brera-umetničko srce Milana

Brera potpuno oslikava atmosferu života u Milanu. Omiljena je za šetnju, šoping, provod i druženje stanovnika Milana. Njen zaštitni znak je Palazzo Brera.

Pored čuvene Accademia di Belle Arti di Brera, u njoj se nalaze Pinakoteka di Brera, Nacionalna galerija antičke i moderne umetnosti; Nacionalna biblioteka Braidense (Nazionale Braidense) inače treća po veličini biblioteka u Italiji po bogatstvu knjiga.

U samom distriktu nalaze se i Astronomski muzej (Museo Astronomico) najstariji naučnoistraživački institut u gradu i Botanička basta (Giardino Botanico).

Iskoristite vaše vreme u Milanu i posvetite ga detaljnije ovom posebnom kulturno istorijskom blagu, saznaćete mnoge istorijske podatke i steći neverovatne utiske.

Accademia di Belle Arti di Brera, nastala je po nalogu austrijske carice Marije Terezije 1776. godine, tako da je od 19. veka ovaj okrug bio destinacija za tadašnje umetnike. Danas ovaj umetnički duh kroz projekat Brera Design District oslikava sve šta je najvažnije za promociju dizajna u Italiji.

Pinakoteka di Brera je prvi muzej u Milanu i jedna od najvažnijih galerija na svetu jer se u njoj nalaze neke od najprestižnijih antičkih i modernih slika, kao i važne skulpture italijanskih umetnika dvadesetog veka. Među izloženim delima mogu se videti remek dela Đentilea da Fabriana, Mantenje, Belinija, Tintoreta, Bramantina, Pjera dela Frančeska, Rafaela Sancija, Karavađa, Tijepola i Tintoreta.

Organizuju se i brojna predavanja i radionice na temu restauracije slika. Kako se to radi, možete da vidite i uživo tokom obilaska muzeja ili putem video produkcije.

Kartu za ulazak možete ranije rezervisati kako ne biste čekali red. Cena karte je 10 evra a besplatan ulaz je svake prve nedelje u mesecu.

Brera je puna modnih butika u kojima možete pronaći unikatnu odeću ali i dizajnerske radnje. Svake treće nedelje u mesecu imate privilegiju da obiđete i pijacu zanata.

Dok šetate ulicama ovog okruga ne možete da se ne oduševite atmosferom koja se može pohvaliti malim zanatskim radionicama ili radnjama koje prodaju platna i boje, a koju takođe upotpunjavaju kafići, barovi i restorani.

Svakodnevnom šetnjom prolazite pored luksuznih kafića, svetskih modela ali takođe i pored čitača tarota na svakom ćošku.

Ovo je mesto gde možete pronaći vrhunske brendove po vrhunskim cenama a čak i ako nisu u vašem cenovnom rangu, svakako da je odlično mesto za razgledanje izloga, uočavanje poznatih ličnosti i dobrih automobila.

Brera predstavlja poseban raj za ljubitelje dobre hrane, pića i kafe

Postoje različiti restorani koji nude razne vrste mesa, testenine, ribe, peciva, vina, koktela… Cena pice kao i koktela su uglavnom oko 10e.

Italijanska kuhinja je jedna od omiljenih širom sveta. Svako italijansko jelo karakteriše jednostavnost, te se može pronaći mnoštvo specijaliteta koja imaju samo četiri sastojka, a samo jednim zalogajem možete uživati u izvanrednoj mešavini koja će vas ostaviti bez daha. Jela iz italijanske kuhunje razvijala su se vekovima i preuzimala pojedine ideje od drugih naroda, na osnovu čega su kreirani tradicionalni italijanski obroci. U Lombardijskoj regiji i Milanu, popularne su testenine i jela sa paradajzom, a sveži sastojci predstavljaju prioritet. Testenine se služe u raznovrsnim oblicima, ali se svakako ističu pene, makaroni, špageti, fuzili, lazanje i druge. 

Preporučujemo vam da probate nešto drugačije i specifično a to je „panettone“, tradicionalni kolač koji je nastao u Milanu.

Prema legendi, pekarov mladi pomoćnik Toni bio je zaljubljen u pekarevu ćerku a nije imao mogućnosti da joj kupi vredniji poklon pa je u testo za hleb dodao jaja i suvo grožđe. Tako je nastao „Pan de Toni“ koji danas predstavlja kolač „panettone“.

Za sve one koji vole da provod, “Happy hour” je nešto po čemu je ovaj grad veoma poznat, vreme kada možete da jedete i uživate u piću po ceni od 5 do 20 evra. Otprilike od 19h do 21h mnogi barovi nude pića i koktele u pratnji besplatnih švedskih stolova sa raznim vrstama testenina, čipsa i ostalih grickalica ( finger food ).

Da biste se bolje organizovali, važno je da znate da je Brera udaljena na oko desetak minuta šetnje od okruga Duomo. Najbrži i najčešće korišćen način prevoza je metro. Metro stanice uključuju Cairoli (M1), Moscova (M2), Lanza (M2) and Turari (M3), Montenapoleone (M3). Najbolje je da prošetate jer usput možete da vidite brojne butike, prometne ulice i lokale kao i skrivene barove i nesvakidašnju arhitekturu.

Buon viaggio!

Tekst i fotografija Tara Reljić