Kreirajmo zajedno 3 omladinske emisije

Centar za edukaciju SCENOVIZIJA pokrenuo je konkurs za projekat “POOKreni se i nauči”. Pozivamo vas da učestvujete u snimanju emisija o mladima u Novom Sadu i okolini.

Želimo da saznamo šta im se nudi, da li to koriste, šta nedostaje i da li bi nešto menjali?

Novi Sad oduvek je bio grad mladih. Zvanično je proglašen Omladinskom prestonicom Evrope 2019. godine. Nudi mnogo prilika za obrazovanje, kulturno uzdizanje, sport, zabavu i druženje.

Dobro je poznato da je Novi Sad jedan je od omiljenih univerzitetskih centara, grad kulture, poznat po muzičkim festivalima, prvenstveno EXIT-u ali i alternativnim muzičkim pravcima kao i dobrom noćnom provodu. Da li je to mladima dovoljno, koliko su uključeni u svakodnevna dešavanja i pokretanje novih ideja i imaju li zaista mogućnost da utiču na promene? Da li se osećaju dobro u njemu, pruža li im mogućnosti za napredovanje i pronalaženje sebe u različitim okvirima? Mišljenja su različita a nama je cilj da dođemo do svih odgovora.

Kod nekih postoji pasivnost i manjak želje za angažovanjem u društvenim procesima. Važno je da mladi saznaju kako mogu da učestvuju u javnom životu. Treba uzeti u obzir da je njihov način primanja informacija danas drugačiji od prethodnih generacija. Potrebno je da se ti načini prilagode i pronađu sfere koje ih iskreno zanimaju.

Mladi u volonterizmu

Ipak, u nekim segmentima života, mladi su aktivniji nego što izgleda. Sve češće sebe pronalaze u volonterizmu. To najviše zavisi od same situacije, od toga kako oni vide da neko živi. Volonterizam se i zasniva na stvarnim potrebama ljudi, životinja, živih bića u zajednici i ovo je vrednost koja se temelji na solidarnosti i saosećajnosti. Mladi su toga svesni i žele da pomognu.

Kada shvate probleme drugih,  dolazi do prepoznavanja i razumevanja, shvataju kontekst u kojem se živi čak i ako ne dele iste vrednosti. Shvataju i posmatraju stvari u nekom širem kontekstu. Važno je da im se predoče istorija i različita društvena dešavanja na određenom mestu da bi razumeli te ljude.

Svaka generacija nosi sa sobom neke pozitivne i negativne stvari. Mladi danas znaju neke druge stvari, i treba da ih slušamo i pratimo, što i jeste cilj naših emisija. Pozivamo vas da se POOKrenete i preuzmete aktivniju ulogu i pridružite se našem timu. Ukoliko želite da učestvujete, ohrabrujemo vas da se prijavite putem kontakt forme.

Projekat je sufinansiran sredstvima Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.