Zašto skijanje na Dolomitima?

Za sve ljubitelje skijanja i zimskih sportova donosimo sjajnu priču, sa otvaranja skijaške sezone na planinskom vencu u Istočnim Alpima u Italiji. Sella Ronda predstavlja u svetu jedinstvenu skijašku kružnu turu oko planinskog masiva Sella.

Udaljenost Novi Sad Dolomiti je 835 kilometara. Ukoliko se odlučite da idete automobilom, najbolje je da vozite autoputem preko Zagreba i Ljubljane na Karavanke do Villacha do Spittala. Dalje vozite dobrim magistralnim putem (74km) do Lienza. U Lienzu se skreće prema Italji, gde put (47km) vodi do mesta Dobbiaca (nemački naziv Toblach) u Italiji i raskrsnice gde se levo skreće ka Cortine D’Ampezzo a desno oko 30km do Brunica odnosno Kronplatza. Na granici nema gužve ni zadržavanja.

Sneg nas je sačekao već u Sloveniji. Temperatura je tokom našeg boravka na Dolomitima, bila između -10 noću do 1-2 C preko dana, uz sneg, oblake ali sa sunčanim intervalima. Može se reći idealno za decembar, koji zna da bude veoma hladan i nepredvidiv na ovim prostorima.

Dolomitski Alpi nalaze se većim delom u provinciji Beluno, a ostalim, manjim delom, u provincijama južni Tirol i Trento (Trentino). Protežu se od reke Adiđe na zapadu do Pjave na istoku. Ovde sigurno možete videti najlepše planinske panorame na svetu sa vertikalnim stenama, strmim liticama, snažnim vodopadima i prostranim dolinama. Na Dolomitima se nalazi 21 vrh viši od 3000 metara nadmorske visine. Najviši vrh je Marmolada na 3444 metara nadmorske visine. Od 2009. godine ova regija je pod posebnom zaštitom UNESCO-a.

Najveća povezana ski oblast, spojena u jedinstven skijaški sistem je Sella Ronda i obuhvata skijališta Alta Badia, Val Gardena, Val di Fassa i Arabba / Marmolada i Kronplatz. Skijaški centar ima odličan raspored staza koje su uvek pripremljene za skijaše. Najstrmija je Holzriese staza, sa nagibom čak od 71%.

Ako vas naša preporuka odvede ove skijaške sezone na Dolomite, obavezno uzmite Dolomiti Superski skipas sa kojim možete da skijate na svim ovim područjima. Snega ima i sve staze su spremne dok pored velikog broja skijaša i posetilaca, gužve nema i možete da uživate gde god da se uputite.

Cene smeštaja su naravno različite, sve zavisi od vašeg izbora. Dolomiti Superski skipas za 4 dana iznosi 180 evra.

Sella Ronda

Sella Ronda predstavlja u svetu jedinstvenu skijašku kružnu turu oko planinskog masiva Sella (i sam naziv Sella Ronda doslovno znači krug oko masiva Sella), koja je omogućena povezivanjem pet velikih ski centara Dolomita: Alta Badia, Val Gardena, Val di Fassa, Arabba-Marmolada i Kronplatz. Ovi povezani ski centri sa preko 220 ski liftova i skoro 500 km ski staza čine jedinstven sistem – Sella Ronda, koji je naveći povezani skijaški domen u celim Dolomitima, a svojom lepotom i jedinstvenošću predstavlja meku skijašima iz celoga sveta.

Ova jedinstvena kružna tura oko masiva Sella može se započeti “hvatajući” žičare iz jednog od četiri gradića koja se nalaze oko planine Sella: Canazei (Val di Fassa), Sela di Val Gardena (Val Gardena), Corvara (Alta Badia) ili Arabba (Arabba-Marmolada).

Ogroman broj raznovrsnih ski staza, perfektno pripremljenih i sređenih kako to samo Italijani znaju, veliki broj modernih i brzih žičara koje povezuju četiri planinska prevoja, fascinantni predeli obrasli gustom šumom i pejzaži nad kojima se nadvijaju prepoznatljivi stenoviti vrhovi Dolomita, ono su što ovu ski oblast čini neponovljivom i jedinstvenom. Proučite ski kartu i krenite u nezaboravno istraživanje i ski uživanje.

U okviru Sella Ronda nalaze se sledeći ski centri:

Val di Fassa

Alta Badia

Val Gardena

Arabba – Marmolada

Kronplatz

KRONPLATZ

Kronplatz (na nemačkom ili Plan de Corones na italijanskom) je jedno od najpopularnijih skijališta u Evropi. Ski staze u Kronplatzu se prostiru u Dolomiti superski regionu u Alpama Južnog Tirola, u blizini granice sa Austrijom.

Sve skijaške staze i instalacije u Kronplatzu su visoko modernizovane i vrhunski opremljene. Kategorisano je 40 skijaških staza, ukupne dužine preko 100 km, koje su pretežno plavo-crvene, izuzetno široke i dobro uređene, pa kao takve posebno su pogodne za početnike, porodice, kao i one koji žele da napreduju u skijaškoj tehnici.

Skijalište se prostire na visinama od 975 do 2.275 m/nv. Okruženo je sa čak 13 turističkih mesta, koja nude velike mogućnosti za smeštaj, zabavu, šoping. Najpoznatija su: Bruneck (nem) / Brunico (ita), St. Vigil/San Vigilio, Olang/Valdaora, Reischach/Riscone, Rasen/Rasun, St. Georgen/San Giorgio i St. Lorenzen/Lorenzo. Nabrojana mesta su najmodernija i sa najboljom ponudom, ali su ujedno i najskuplja, jer do njih silaze skijaške staze.

Zahtevni skijaši će sebe naći na nekoj od 5 crnih staza na skijalištu, kojih u ovom ski centru ima u ukupnoj dužini od 29 km. Najpoznatije su crne staze Sylvester i Herrnegg koje se sa vrha spuštaju prema Brunicu, obe dužine od po 5 km. Najstrmija među njima je staza Piculin duga 2 km, koja se spušta sa vrha iznad San Vigilia prema vezi za Alta Badiu. Paso Fucia je nešto kraća izazovna crna staza koja se koristi i za treninge takmičara.

Da je Kronplatz dobro i rentabilno skijalište, svedoči i njegova stalna modernizacija infrastrukture. Staze opslužuju ukupno 32 instalacije vertikalnog transporta. Čine ih 22 gondole, 5 modernih sedežnica (skoro sve sa haubama) i tek 5 ski liftova koji se nalaze na perifernom obodu skijališta i nisu spojeni u sistem žičara.

Na skijalište je instalirano 264 topova za veštački sneg i 100% je pokriveno sistemom veštačkog osnežavanja. Sistem je takav da omogućava pravljenje snega i kada su temperature u plusu, pa na Kronplatzu sezona traje od početka decembra, pa sve do polovine maja

Stazom Piculin, Kronplatz je spojen sa Alta Badiom, preko koje se može uključiti u čuvenu ski turu Sella Ronda. To sve možete obići sa sa skipas-om za celu Dolomiti superski regiju.

Pored vrhunskog skijanja, u Kronplatzu se može naći mnogo dobrih mesta za provod, a mnogobrojni kafići i disco klubovi sigurno nikoga neće razočarati. Restorana i kafea ima svuda i uglavnom su samouslužni. Kuhinja je i nemačka i italijanska, tako da možete da birate i germeknedle obavezno probajte.

Kronplatz se preporučuje onim skijašima koji vole skijati po dobro opremljenim i uređenim stazama, ali je idealno odredište i za porodice, uz napomenu da je kaciga obavezna za svu decu ispod 14 godina.

Prepoznatljiv znak Kronplatza je zvonjava najvećeg zvona u Alpama “Concordia 2000”, teškog 18.100 kg i prečnika 3 m na najširem delu. Ovo zvono se nalazi na vrhu skijališta.

ALTA BADIA

Naš favorit ove sezone, je Ski oblast Alta Badia, koja pripada italijanskoj provinciji Bolzano, mada se geografski nalazi u južnom Tirolu. Oblast čine skijališta oko 6 gradića u dolini Badia, koji se nalaze na nadmoskoj visini između 1348 m i 1645 m.

Sama ski oblas Alta Badia ima 130 km staza. Zajedno sa skijalištima Val Gardena, Val di Fassa i Arabba/Marmolada, čini Sella Rondu, čuvenu skijašku kružnu rutu oko masiva Sella sa oko 500 km povezanih staza. Uz kupljen Dolomiti superski skipass, dostupno je čak 1220 km staza ski regie Dolomiti.

Covara je najveće mesto u dolini sa najrazvijenijom ponudom i turističkom tradicijom. Većinsko stanovništvo su Ledini koji i dalje koriste svoj specifični jezik, ali su ravnopravno u upotrebi i italijanski i nemački.

Skijalište se nalazi na nadmorskoj visini od 1.324 do 2.778 m. Ukupno raspolaže sa 130 km staza, od čega je 53% plavih, 40% crvenih i 7 % crnih staza. 88 km staza je pokriveno topovima za veštački sneg.

U prostranstvu ski oblasti Alta Badia, svaki skijaš će naći nešto za sebe. Početnici će uživati u dugim osunčanim stazama plavim stazama. U mnoštvu izazovnih crvenih staza uživaće oni napredniji skijaši, a odličnim skijašima koji traže nešto više, na raspolaganju je crna staza Grand Risa.

Takmičarska atmosfera uz provod i uživanje

Poznato je da se na ovoj stazi svake godine sredinom decembra održava trka FIS Svetskog kupa u veleslalomu za muškarce. Staza kreće sa vrha Piz la Ila na 2077 m/nv do mesta La Villa na 1433 m/nv. Bili smo na ovom vrhu uoči samog takmičenja i apsolutno nas je ponela svetska skijaška atmosfera.

Dobar provod, pred kraj skijaškog dana, obavezno se nastavlja na žurkama u Clubu Moritzino.

Kao i svuda u Dolomitima, staze se odlično pripremaju i održavaju i obično “drže” do kraja dana. Skijaška ruta Sella Ronda je nezaobilazna i svakako treba provozati oba smera. Skijašima će siguno u sećanju ostati uspon na obližnju Marmoladu, ukoliko se tamo upute.

Žičare su moderne, brze i udobne, a većinu čine trosedežnice i četvorosedežnice. Gondole uglavnom polaze iz samih naselja u dolini. Do polaznih stanica gondole se stiže ski-busom. Ako se do njih dolazi sopstvenim prevozom, preporučuje se da se izaberu polazne stanice gondola u manjim mestima kao sto su San Cassiana ili Pedracesa. Parkranje u mestima La Ville ili Corvara se naplaćuje.

Na samom skijalištu nema preteranih mogućnosti za vožnju kroz dubok sneg, a i snowboarderi neće biti oduševljeni zbog velikog broja plavih ravnih staza. Ljubiteljima skijaškog trčanja na raspolaganju je oko 80 km nordijskih staza.

Za oni koji pored skijanja žele provod ili traže apres ski žurke, izdvajamo Las Vegas brvnaru na skijalištu iznad San Cassiana i otvoreni šank na Piz la Ila vrhu iznad La Ville. Jedino mesto koje ostaje živo i nakon 20h je Badia pub u Pedracesu.

CORTINA D’ AMPEZZO

Ski oblast Cortina d’ Ampezzo jedno je od najpoznatijih svetskih skijališta. Davne 1956. godine tu su održane Zimske Olimpijske igre i od tada je omiljeno stecište svetskog jet-seta. Njenoj popularnosti su doprineli i brojni snimljeni filmovi, a jedan od najpoznatijih je i film iz serijala o James Bondu.

Oko Cortine se uzdiže niz planinskih vrhova viših od 3000 m. Ski oblast Cortina d’ Ampezzo se sastoji od nekoliko skijališta, međusobno povezanih besplatmim ski busom, a koja zajedno imaju oko 160 km skijaških staza.

Tofana / Ra Valles je najveće skijalište sa 55 km skijaških staza i nalazi ispod vrha Tofana na 3243m/nv. Iz samog mesta Cortina, polazi velika gondola, koja do vrha vodi sa dve međustanice. Posebno je izazovna crna staza Forcella Rossa, koja se preporučuje samo iskusnim skijašima. Tu je i čuvena staza Olympia, na kojoj se svake godine voze trke FIS Svetzskog kupa za žene u disciplini spust. Na ovom skijalištu su skoro sve staze namenjene naprednim skijašima, a početnici će naći široke plave staze u delu Socreps.

Faloria / Cristallo je skijalište koje se nalazi ispod vrha Cristallo na 3.216 mnv. I do ovog skijališta vodi velika gondola iz samog mesta, koja prevaljuje visinsku razliku od 900m do vrha Faloria na 2123m/nv. Ukupno 35 km, uglavnom crveno-crnih ski staza ovog skijališta, namenjane su takođe, pre svaga dobrim skijašima. Treba obratiti pažnju na nekoliko odličnih crnih staza – Canalone Franchetti, Stratondi i Vitelli. Većina ovih staza se spušta ka putnom prevoju Passo Tre Croci. U blizini je i odvojeno skijaško područje Mietres / Guargne sa pretežno plavim stazama ukupne dužine 5 km.

U skijaškoj oblasti Cortina d’ Ampezzo mogu se sresti različiti tipovi žičara: od velikih gondola, brzih šestodeda sa kupolom, pa sve do starih jednosedešnica ili liftova sa užetom – vučnice. Svi skijaški lokaliteti su pokriveni besplatnim ski busevima. Signalaizacija na stazama nije na zavidnom nivou, pa treba obratiti pažnju pre svega na ukrštanjima ski staza.

Ukoliko ne želite da skijate, možete se baviti čitavim nizom drugih aktivnosti. Na raspolaganju je staza za skijaško trčanje duga 50-ak km, klizalište, karling tereni, bob staza, sankalište, snowkajting, polo na snegu…

Što se tiče večernjeg provoda, naglasak je na popodnevnoj i večernjoj šetnji centrom Cortine. Klijenteli koja posećuje Cortinu, skijanje nije bitan faktor, pa su tokom dana staze uglavnom prazne. Mnogo vrhunskih restorana, piceria, barova i wellness centara nudi dobar večernji provod.

LES TROIS VALLEES

Ski oblast Trevalli se nalazi na granici između regija Trentino i Veneto. Skijalište Trevalli je deo mega kompleksa 12 italijanskih ski regija – Dolomiti Superski. Sastoji se od tri skijališta, koja se nalaze oko mesta Falcade, Passo San Pellegrino i Moena. Ova ski oblast ima ukupno 100 km skijaških staza, koje se prostiru na nadmorskim visinama od 1184 do 2560 m/nv i sve su pokrivene sistemima za veštačko osnežavanje. Posebno se ističe fascinantna priroda i prelepi pejzaži Dolomita i njihovih vrhova.

Nisu sva mesta u oblasti povezana žičarama, pa se skijalište deli na dva dela. Glavni i veći deo skijališta se nalazi iznad mesta Falcade i Passo San Pellegrino, povezan je sistemom žičara u jedinstven sistem i obuhvata ukupno oko 70 km ski staza. Manji deo skijališta, koji obuhvata oko 30 km skijaških staza, nalazi se iznad mesta Moena, a poznat je pod nazivom Alpe Lusia. Ova dva skijališta koja čine ski oblasti Trevalli su međusobno veoma blizu i povezana su besplatnom linijom ski-busa, čija vožnja od jednog do drugog mesta traje oko 15 min. Između ova dva skijališta se nalazi strogo zaštićena oblast parka prirode i to je razlog zašto ne mogu da se povežu žičarama u jedinstven sistem.

Od ukupnog broja ski staza, skoro polovina pripada kategoriji lakih – plavih. To je jedan od razloga zašto ovo skijalište često posećuju porodice sa decom i početnici. Međutim i zahtevniji skijaši neće ostati nezadovoljni, jer će po mnogobrojnim crvenim širokim stazama moći će da uživaju i puštaju se u široku carving vožnju. Posebno treba istaći crveno – crni spust u delu Alpe Lusia koji obuhvata staze “Fiamme Oro” i “Piavac”. Takođe se ističe i crni spust sa vrha Col Margerita prema Passo San Pellegrinu koji iskusni skijaši ne trebaju propustiti.

Inače, sve staze se kvalitetno pripremaju i dobro “drže” tokom celog dana. Lagana, 10 km duga staza “Pista degli Innamorati” (Staza zaljubljenih) prolazi kroz predivne snežne predele i posebno je zanimljiva zaljubljenim parovima koji traže romantične zimske ambijente.

Nakon završetka skijaškog dela dana, gosti se mogu zabaviti na klizalištima, bazenima, barovima ali i uživati u pravoj italijanskoj kuhinji u mnogobrojnim restoranima i pizzerijama.

Nešto življa apres-ski zabava se može očekivati u Moeni, dok je Falcade mirnije mesto u kome se zabava isključivo odvija u restoranima i tavernama. U svakom od ovih gradića su dostupni ski servisi, škole skijanja i ski-vrtići za decu.

Parking kod polazne stanice žičare u mestu Falcade se plaća, ali je zato tu besplatni skibus koji povezuje ceu oblast TreValli, pa je stoga za one koji putuju automobilima bolje da vozila parkiraju na mestima koja se ne plaćaju, a koriste usluge skibusa za prevoz do same žičare.

CIVETTA

Ski oblast Civetta je smeštena u srcu Belluno Dolomita između vrhova Monte Pelmo i Monte Civetta, a okružena je grandioznim planinskim grupama kao što su Sella, Pale di San Martino, Tofane i Marmolada, što je čini možda i najšarmantnijom prirodnom regijom Italije.

Civetta je jedno od manjih skijališta u sastavu Dolomiti Superski i nalazi se u jugoistočnom delu ove čuvene skijaške regije. Samo skijalište je uklješteno između doline Val di Zoldo u kojoj je smešten gradić Zoldo – Palafavera i mesta Alleghe i Selva di Cadore. Nabrojana alpska naselja su tipična za ove predele, ali se lepotom i popularnošću ipak izdvaja gradić Alleghe (1000m/nv), koji leži na obalama planinskog jezera. Skijaši mogu birati gde će se smestiti ukoliko žele da skijaju u Civetti, obzirom da su sva tri mesta povezana sa skijalištem – iz svakog polaze žičare, a ski staze se spuštaju do samih naselja.

Samo skijalište ime duguje impozantnom vrhu Monte Civetta, čija se stena jedinstvenog dolomitskog sastava podiže iznad staza južno od mestašca Alleghe, sve do visine od 3218 m. Sa druge strane skijalište je ograničeno 3168 m visokim vrhom Monte Pelmo, koji se podiže sa severoistočne strane gradića Zoldo.

Civetta obuhvata 80 km ski staza, koje se kao i u celoj regiji Dlomita, perfektno uređuju. Konfiguracija staza je takva da će zadovoljiti svakoga – od skijaša sa malo iskustva, pa sve do najzahtevnijih ljubitelja zimskih sportova. Više od polovine staza su karakterisane kao crvene, a crnih je svega nekoliko. Ostatak čine plave staze namenjene za ipak manje iskusne skijaše.

Osim po fascinantnoj prirodnoj lepoti i bajkovitim pejzažima, ovo skijalište poznato je i po jednoj od najlepših staza za noćno skijanje, te, što se vrlo retko može pronaći, i po noćnom snow parku. Posebno je zanimljiv, što u svetu skijanja predstavlja izuzetnu retkost, osvetljen snow park sa pripadajućom sedežnicom, pa ljubitelji freestylea mogu uživati u vratolomijama do duboko u noć. Noćno skijanje radi svaki dan osim nedeljom i ponedeljkom i to od 19h do 23h, sa napomenom da ovo radno vrijeme može biti produženo i do znatno kasnijih sati.

U Civetti se može zateći veliki broj planinskih krčmi i barova sa prostranim terasama i na njima načičkanim ležaljkama, na kojima se tokom dana odmaraju i sunčaju mnogobrojni skijaši.

Dolomiti su poznati ne samo po skijanju, nego i po planinarenju, alpinizmu, penjanju i paraglajdingu

Samo ime „Dolomiti“ dolazi od poznatog francuskog minerologa Deodata Grateta de Dolomieua, koji je prvi opisao kamen, dolomit. Kako stena dolomit pripada tipu karbonatnih stena, kao i krečnjak, ona je odgovorna za specifične oblike reljefa i prirodnu lepotu ovih planina. Pre opisa ovih stena, Dolomiti su se zvali „Blede planine“. Verni posetioci ističu, da ne znaju kada je lepše, u zimskom ili letnjem periodu.

Cene hrane i pića su u skladu sa mestom gde ste, neznatno više ode cena u Italiji. Primera radi, cena cappuccina je oko 3 evra.

I za sam kraj, izabrali smo jednu anegdotu o Dolomitima.

“Priča o Konturini”

Očaravajuća princeza živela je u palati sa svojom maćehom i dve polusestre. Njena maćeha je zavidela na njenoj lepoti, kojom je plenila sve mladiće u kraljevstvu. Konturinina lepota je posebno smetala njenim polusestrama, koje nisu mogle da nađu muževe.

Maćeha ju je naterala da se pravi nema (kao što to rade zle maćehe…). Proširila je glas okolo, nadajući se da će mladići prestati da obraćaju pažnju na Konturinu, ali njen plan je propao. Užasna žena je tada bacila čini da zarobi mladu devojku na najvišoj litici iznad prolaza Ombretta. Devojka je zauvek trebala da ostane zarobljena između stena, osim ako je ne spase omamljeni mladić u roku od sedam godina. Nije imala sreće, jer niko nije bio dovoljno hrabar da na vreme prođe te delove. Konturina je zauvek ostala stena, uprkos svom slatkom pevačkom glasu. Putnici još uvek mogu da je čuju kako peva u najmirnijim noćima dok putuju stazama u podnožju Marmolade.