MEDIJSKA RADIONICA

Centar za edukaciju Scenovizija poziva SREDNJOŠKOLCE iz AP Vojvodine da se uključe u projekat  „Medijska radionica“!

Cilj projekta je da srednjoškolci nauče šta je tačno medijska pismenost, koje vrste medija postoje, kako da se pripreme za javne nastupe i angažovanja u skladu sa uzrastom, da nauče osnovne forme i žanrove u novinarstvu i time budu osposobljeni da sarađuju sa svojim vršnjacima putem različitih medija ali i da promovišu svoje interese i interesovanja.

Poziv je otvoren za sve srednjoškolce, mlade aktiviste i aktivistkinje, članove i članice omladinskih organizacija a naročito za pripadnike nacionalnih manjina, kao i sve one koji su u tom uzrastu otvoreni za nova znanja i iskustva i želeli bi da se bave vršnjačkom edukacijom na temu medijske pismenosti i novinarstvom.

Svi zainteresovani mogu da se prijave do 25. novembra popunjavanjem kontakt forme na sajtu www.scenovizija.com nakon čega će imati mogućnost da besplatno prisustvuju online predavanjima i učestvuju u stvaranju multimedijalnih sadržaja u sklopu projekta „Medijska radionica“ .

Takođe pozivamo i sve srednjoškolce koji su već angažovani pri vannastavnim aktivnostima u sekcijama novinarstva, dijaloga, literarnim sekcijama  i u sekcijama za talentovane učenike da nam se priključe kako bi dodatno unapredili svoja iskustva i praktično primenili svoja znanja.

Projekat je namenjen osetljivoj grupaciji koja često ne ume da artikuliše i plasira problem u svojoj sredini u formi vesti niti da je stavi u odgovarajući okvir. Takođe, u manjim mestima nema lokalnih medija i samim tim, srednjoškolcima su često nedostupni kontakti i saradnja sa medijima. Njihove potrebe za učešćem u kreiranju društvenog, kulturnog, zabavnog i svakog drugog sadržaja iz ugla izveštača na ovaj način ne mogu iz opravdanih razloga biti zadovoljene.

Iz takvih sredina, mladi mahom odlaze a cilj ovog projekta je da zadržimo mlade u matičnoj sredini kroz samoodržive projekte koje će mladi sami pokretati nakon edukacija i radionica. Sa druge strane, omladinci, stanovnici velikih gradova na ovaj način mogu značajno uobličiti svoje potencijale, odgovoriti na neka svoja razvojna pitanja i dileme po završetki srednje škole i oko upisa na fakultete.

Svoja teorijska i praktična iskustva tokom ovog projekta preneće im dugogodišnji stručnjaci, urednici i novinari. Stečena znanja moći će takođe da iskoriste kroz saradnju sa Scenovizijom ili drugim medijima. Svrha projekta je da se mladi osposobe da prepoznaju svoje potencijale, razviju veštine detekcija informacija i njihovog daljeg plasiranja.

Predavanja sadrže teorijske osnove novinarstva podeljenih po žanrovima i formama u sva tri medija: pisanim, elektronskim i online medijima ali i na društvenim mrežama ( medijska pismenost; osnove novinarstva; žanrovi i forme; konstruktivna komunikacija; javni nastupi; moderacije razgovora; istraživanje; izveštavanje; razvijanje analitičkog i kritičkog osvrta i stvaranje multimedijalnih sadržaja ).

Radionice UŽIVO i snimanje 2 emisije realizovaće uz saglasnost roditelja po unapred utvrđenom terminu.

Konkurs je otvoren do 30. novembra  a svi zainteresovani mogu se prijaviti popunjavanjem kontakt forme na sajtu www.scenovizija.com.

Program je potpuno besplatan!

Uz popunjavanje kontakt forme zaintresovani kandidati treba da pošalju osnovne podatke o sebi, navedu koliko imaju godina i iz kojeg su grada ili mesta. Poželjno je da navedu da li su do sada bili angažovani u sličnim projektima ili sekcijama.

Za dodatne informacije i pitanja sve zainteresovane ohrabrujemo da se jave putem mejla info@scenovizija.com/scenovizija@gmail.com ili na telefon 060 433 43 44.

Projekat sprovodi Centar za edukaciju Scenovizija a sufinansiran je od Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Napomena: Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.