UMREŽAVANJE

Centar za edukaciju Scenovizija poziva mlade iz AP Vojvodine uzrasta 18+ da nam se pridruže i uključe u projekat “Umrežavanje”.

Cilj projekta je da se mladi upoznaju sa radom u medijima, pripreme za angažovanja prilagođeno njihovom uzrastu, nauče osnovne žanrove i forme kako bi u budućnosti bili sposobni i dovoljno edukovani da samostalno kreiraju kvalitetne medijske sadržaje i tako prezentuju svoja znanja, interese i interesovanja iz različitih životnih, socijalnih i drugih oblasti.

U vremenu kada je novinarska informacija postala posebno moćna i važna, kada je teško raspoznati pravu od lažne vesti, kada često ne postoji cenzura, mladima je sve teže da se snađu i izdvoje pravi i kvalitetan sadržaj koji je u njihovom interesu. Veoma je važno je da nauče da sistematizuju osnovna medijska pravila, naprave razlike kako bi se lakše snalazili u medijima i društvenim mrežama, bilo da žele da plasiraju informaciju ili ih prate.

Krajnji cilj projekta je stvaranje medijske mreže mladih iz Vojvodine, koja će im omogućiti da na jednom mestu uz Scenoviziju, ostvare i promovišu zajedničke teme i interesovanja, bez obzira gde žive i koliko su udaljeni jedni od drugih, većih gradova ili mesta.

Podrškom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, kao sufinansijerom projekta, mladi iz cele Vojvodine kroz ovaj projekat, dobili su ravnopravnu mogućnost, da bez obzira na mesto stanovanja i finansijsko stanje, besplatno prisustvuju online predavanjima na kojima će se upoznati sa načinom rada u medijima i time postati edukovani da učestvuju u stvaranju medijskih sadržaja za tri vrste medija ( pisani, televizijski i online ) i zatim snimanju 4 emisije za mlade.

Svoja teorijska i praktična iskustva preneće im dugogodišnji stručnjaci, urednici i novinari. Stečena znanja moći će da iskoriste kroz saradnju sa Scenovizijom, drugim medijima ali i kao ideju za pokretanje sopstvenog medija.

Svrha projekta je da se mladi POKRENU i osposobe da prepoznaju svoje potencijale, razviju veštine detekcija informacija i njihovog daljeg plasiranja. Važno je da shvate da samo jačanjem ličnih kapaciteta mogu doprineti unapređenju budućih novinarskih regulativa i razmeni iskustava u oblasti informisanja.

Predavanja sadrže teorijske osnove novinarstva podeljene po žanrovima i formama u sva tri medija: pisanim, elektronskim i online medijima ali i na društvenim mrežama ( medijska pismenost; osnove novinarstva; žanrovi i forme; konstruktivna komunikacija; javni nastupi; moderacije razgovora; istraživanje; izveštavanje; razvijanje analitičkog i kritičkog osvrta i stvaranje multimedijalnih sadržaja ).

Snimanja 4 emisije biće realizovano UŽIVO, sa najistaknutijim polaznicima a termini će biti planirani uz prethodni dogovor u skladu sa njihovim raspoloživim vremenom.

Najvažnije je da mladi shvate, da je ključ promene isključivo u njihovim rukama. Sami mogu i treba da kreiraju svoje vreme, aktivnosti i misle o svojoj budućnosti. Vannastavne aktivnosti često mogu da ih dovedu do izbora buduće profesije i zato želimo da ih kroz dodatni rad i edukaciju uvedemo na kvalitetan način u svet medija i novinarskog zanimanja.

Svi zainteresovani mogu da se prijave do 30. novembra popunjavanjem kontakt forme na sajtu www.scenovizija.com

Program je potpuno besplatan!

Uz popunjavanje kontakt forme zaintresovani kandidati treba da pošalju osnovne podatke o sebi, navedu koliko imaju godina i iz kojeg su grada ili mesta. Poželjno je da navedu da li su do sada bili angažovani u sličnim projektima, novinarskim ili sličnim sekcijama.

Za dodatne informacije i pitanja sve zainteresovane ohrabrujemo da se jave putem mejla info@scenovizija.com/scenovizija@gmail.com ili na telefon 060 433 43 44.

Projekat sprovodi Centar za edukaciju Scenovizija a sufinansiran je od Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Napomena: Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.