Tara Šljukić

SVE MOŽE DA SE USKLADI

Da biste prošetali pistom minut, pripreme su celodnevne.

Sedela sam u publici kada me je dizajner iz Amerike Erik Rosete zapazio.

Atmosfera na modnim događajima u Srbiji je nešto što vredi doživeti.

Novosađanka Tara Šljukić poznato je lice ne samo sa domaćih nego i inostranih modnih pista. Karijeru je započela tako što su je primetili u publici na reviji. Specifična je po savršenoj manekenskoj figuri i gracioznom hodu. Ono što je izdvaja su njena zrelost i odgovornost. Tara je studenkinja na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu i sebe vidi isključivo kao lekara specijalistu. Modeling je za nju lep hobi koji joj je omogućio da obiđe svet i stekne brojne prijatelje.

Koju školu si završila i šta studiraš?
Završila sam gimnaziju “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu, a student sam Medicinskog fakulteta na engleskom jeziku u Novom Sadu.

Kada si shvatila šta će biti tvoja buduća profesija?
Još kao mala maštala sam o tome da postanem doktor. Medicina me je oduvek zanimala. Pre par godina, ukazala mi se prilika da počnem profesionalno da se bavim modelingom, čime bih volela da nastavim da se bavim uz medicinu kao primarnu profesiju.

Kako si i kada ušla u svet modeling-a?
Sve je počelo pre 4 godine, kada sam otišla da gledam Serbia Fashion Week u Novom Sadu. Sedela sam u publici kada me je dizajner iz Amerike, Erik Rosete, zapazio i zamolio da radim njegovu reviju koja se odrzavala sutradan. Do tada nisam imala nikakvo iskustvo, ali sam odlučila da se odvažim i oprobam i u toj sferi života. Tu je započeo moj put modela. Revije su se nizale, a samo godinu dana nakon što sam ušla u ovaj svet, proglašena sam najboljom manekenkom Serbia Fashion Week-a. S ponosom mogu da kažem da sam radila nekoliko stotina revija, što za domaće, tako i za strane dizajnere.

Pored velikog broja poslova u Srbiji, Tara je nastupala na najprestižnijim modnim događajima, poput Fahion Week-a u Parizu, Milanu, Njujorku…

Koje domaće kreatore izdavajaš?
Na našoj modnoj sceni u poslednje vreme se pojavljuje veliki broj modnih kreatora, međutim, izdvojila bih velike profesionalce i drage prijatelje sa kojima veoma rado sarađujem, a to su: Marija Šabić, Suzana Perić, Bata Spasojević, Verica Rakočević, Zvonko Marković…

Šta misliš o modelingu u Srbiji?
U inostranstvu, prvenstveno mislim na Milano i Pariz, da biste radili revije ozbiljnih modnih kuća, pre svega morate da zadovoljite idealne proporcije pa tek onda da uzmete učešće u kastingu, dok su u Srbiji ti kriterijumi niži. Međutim, atmosfera na modnim događajima u Srbiji je nešto što vredi doživeti i što me uvek vuče da radim ovde.

Da li planiraš da odeš u inostranstvo i da tamo radiš kao model?
U inostranstvu planiram da se usavršavam u sferi medicine. Postoje modni dizajneri iz Italije, Francuske i Amerike sa kojima uvek rado sarađujem, tako da ću se na njihov poziv sa zadovoljstvom odazvati kad god je to moguće.

Šta se u tvom životu promenilo od kada si poznata u modnom svetu?
Generalno nije se mnogo toga promenilo, osim što sam u svetu modelinga upoznala ljude iz raznih delova sveta, kako dizajnera tako i modela, fotografa, novinara… Takođe, modeling mi je omogućio mnoga putovanja i verujem da sam dosta brže sazrela i postala samostalna.

Kako usklađuješ studije i modeling?
Po prirodi sam veoma organizovana i energična osoba, a obzirom da su i medicina i modeling moja velika ljubav, nije mi problem da se potrudim malo više kako bih sve postigla.

Da li si imala problem sa nekim predrasudama?
Nemam problema sa predrasudama, međutim u svetu modelinga generalno vladaju predrasude. Ljudi smatraju da su devojke lepe, a neobrazovane, sa čime se ja ne bih u potpunosti složila.

Koliko vremena posvećuješ svom izgledu?
Smatram da je nega kože i kose najvažnija. U svetu modelinga, raznim preparatima i konstantim stilizovanjem oštećuje se kosa, a šminkom koža, te se trudim svakodnevno da se negujem.


Najviše voli sportsko-elegantan stil. Nema konkretno mesto gde pronalazi ideje, bitno je samo da joj se svidi odevni komad.

Koliko misliš da je važno biti originalna?
U vreme društvenih mreža svi pokušavaju da prate iste trendove, i postižu to da svi manje-više izgledaju isto. Mislim da nije lako biti originalan, ali da uvek treba biti svoj.

Gde i kako vidiš sebe u budućnosti?
Pre svega kao vrhunskog lekara specijalistu, ali definitivno još neko vreme ću biti u modelingu.

Šta bi preporučila mladim devojkama koje žele da započnu modnu karijeru?
Modelingom se definitivno nije lako baviti, veoma je zahtevno. Da biste prošetali pistom minut, pripreme su celodnevne, a ponekad i vrlo iscrpljujuće. Međutim, kada se upale reflektori, osećaj je neopisiv. Modeling donosi mnogo lepih stvari, od putovanja, raznih poznanstava, pa do razvijanja samopouzdanja. Pored lepih trenutaka koje pruža modeling, obrazovanju i nauci bih ipak dala prednost, jer to je nešto što ćete imati večno. Najbolje je ukoliko možete da postignete i jedno i drugo. Sledite svoj san, snovi se ostvaruju!