Posetite Perast

Stigli ste na odmor u Crnu Goru i planirate da se dobro provedete nakon dugog i zamornog perioda izazvanog pandemijom korona virusa. Želite da obiđete najlepše plaže, upoznate nove ljude i mesta, kao i da saznate više o samoj istoriji i kulturi ovih prostora.

Predlažemo vam da vaše letnje istraživanje i uživanje započnete  u Kotorskom zalivu. Bez obzira da li ste krenuli u obilazak kolima ili brodom, ostaćete fascinirani lepotom krajolika i osećajem potpuno nestvarnog dela sveta.

Vožnjom kroz zaliv, proći ćete pored brojnih uvalica i plaža što će vas nakon Dobrote, Ljute i Orahovca, dovesti do  drevnog grada Perasta, po mnogima najlepšeg primorskog mesta na ovom delu Jadrana. Nalazi se tačno u podnožju brda Svetog Ilije na rtu koji odvaja Risanski zaliv od Bokokotorskog zaliva, preko puta moreuza Verige, u najužem delu Boke.

Tokom svoje bogate istorije, mnogi su pokušali da ga osvoje i stave pod svoje okrilje  (Vizantijsko carstvo, mletački i mađarski, francuski, austrijski osvajači…) i neminovno su ostavili neverovatne uticaje na ovako malom i tihom prostoru.

Prve uspomene odnose se na 1336. godinu kada je Perast bio malo ribarsko selo, koje je imalo brodogradilište, kada su u luci bili ribarski i trgovački brodovi. Prosperitet grada doneo je venecijanski period. Grad je posebno rastao u XVIII veku kada je izgrađeno čak 20 palata u baroknom stilu, 17 katoličkih i 2 pravoslavne crkve.

Nekada je u gradu živelo 12 plemenitih porodica koje su podigle barokne palate i crkve i Perast je i danas ponosan na to. Najstarija je palata Visković a najlepše arhitektonsko remek delo je Bujovićeva vila koju je dizajnirao venecijanki arhitekta Giovanni Batista Fontana. U dvorcu se nalazi muzej grada Perasta koji čuva morske mape, nacrte modela brodova, portrete vrhunskih moreplovaca, oružje i arhivska dokumenta.

Na suprotnoj strani Perasta nalaze se dva ostrvca, prirodno ostrvo Sv. Đorđe i ostrvo Gospa od Škrpjela. Na ostrvu Sv. Đorđa nalazi se staro groblje i benediktinski manastir, koji se prvi put spominje tokom 1166. godine. Posebna atrakcija je ostrvo Gospa od Škrpjela koje je prema legendi nastalo tako što su  mornari vekovima bacali kamenje u more nakon pronalaženja ikone Bogorodice sa detetom na steni u moru. U stvarnosti, nasipanje ostrva trajalo je 250 godina.

U Perast možete da dođete na jedan dan bez obzira gde letujete na crnogorskom primorju. Ukoliko planirate da ga posetite kolima, udaljenost od Budve do Perasta je 34, 7 km a ukoliko krenete iz Kotora, imate samo 12 km vožnje. Ako planirate da ostanete duže, smeštaj možete da potražite u nekom od manjih hotela ili u privatnim apartmanima blizu mesta.

Saobraćaj u gradu je ograničen i skoro sve ulice su pešačka zona. Pored brojnih restorana i kafića, na raspolaganju vam je i gradska plaža.

Mesto je vrlo tiho i odiše nekim posebnim mirom. Idealan je za sve one koji žele da uživaju u pravoj morskoj atmosferi, sa pogledom i mirisom koji se ne zaboravljaju lako i stvaraju želju da ostanete ovde zauvek.