Ada Bojana

Ukoliko ste ljubitelj netaknute prirode, volite kitesurfing, prelepe zalaske sunca, želite da osetite autentičnost prirode i da se potpuno opustite, predlažemo da odete do najjužnije tačke u Crnoj Gori i predivnog rečnog ostrva Ada Bojana.

Ada Bojana nalazi se na samom kraju ulcinjske Velike plaže, na mestu gde se reka Bojana odvaja od nje. Ostrvo je u obliku trougla, sa jedne strane zapljuskuju ga talasi Jadranskog mora a sa druge dve strane reka Bojana. To je jedinstveno ostrvo na Jadranu. Ima bogatu floru i faunu, neprohodne šume i peščanu obalu dužine oko 3800 metara.

Legenda kaže da je ostrvo nastalo na mestu gde je brod “Merito doživeo brodolom. Brod je potonuo i dugo je stajao pod vodom. Ljudi su pokušavali da ga podignu na površinu ali nisu uspeli. Brod je ostao zarobljen. Vremenom, pesak ga je prekrio i tako je nastalo ostrvo.

Ada Bojana je poznata po zalasku sunca, kada ples boja kreira jedinstvenu sliku mora, peska i neba.

Sezona na Adi Bojani traje od aprila do novembra. Sitan pesak sastavljen je od silicijumskih stena, školjki i korala i ima blagotvorno dejstvo na organizam. Ostrvo je poznato kao jedinstvena oaza nudizma.

Poslednjih godina duž plaže, otvorili su se beach barovi sa plažama i za ostale turiste. Cene hrane i pića su kao i na drugim destinacijama, dok je iznajmljivanje ležaljki ili separea skuplje ( 20 eura dve leželjke i suncobran; 35-50 eura separe).

Ova plaža posebno je atraktivno za ljubitelje kitesurfing-a. More je veoma plitko a plaža dovoljno duga. Možete da uživate sa društvom, sami ili uz svog ljubimca jer je otvoreno i za njih. Imate dovoljno peščanog prostora da se u potpunosti opustite.

Danas se ostrvo sastoji od privatnog smeštaja različitog tipa: bungalovi kategorije A, B I L (lux). Uvek možete odsesti u Starom gradu Ulcinju i taksijem, autobusom ili iznajmljenim automobilom posetiti ostrvo. Ada Bojana je udaljena 85 km od aerodroma Podgorica i 102 km od aerodroma Tivat.

New York Times je uvrstio Adu Bojanu na listu top turističkih destinacija 2010. godine.