Nikola Borković

MUZIKA U SVAKOM DELU KUĆE

Muzika je u mom životu od malih nogu.

U Srbiji je jako teško ostvariti karijeru, jer zaista mislim da je naša zemlja najraznovrsnija što se tiče muzičkih i nekih drugih stilova i ukusa.

Sviram gitaru, klavir i bas gitaru pomalo.

Novo ime na našoj muzičkoj sceni, mladi i talentovani pevač Nikola Borković izdvaja se po svom izuzetnom talentu, obrazovanju ali i atraktivnom stilu i izgledu. Njegov prvi singl “Đubre drsko” koji je objavio za “Grand produkciju” odmah je privukao pažnju posebno mlađe publike. Muziku i tekst za ovu numeru uradio je Peđa Medenica, dok aranžman potpisuje Endži Mavrić.

Kada si i kako počeo da se baviš muzikom?
Muzika je u mom životu od malih nogu. Učestvovao sam na raznim festivalima za klince i uvek sam nešto sviruckao i pevušio. Ozbiljno, muzikom sam počeo da se bavim pre nekih tri, četiri godine kada sam krenuo da nastupam prvo po kafićima u mom gradu, a kasnije i u mnogim drugim mestima.

Nikola veoma ozbiljno ulazi u muzičke vode. To potvrđuje novi singl “Zadnji put” koji sada potpisuje kao tekstopisac i kompozitor.

Od koga si nasledio ljubav prema muzici?
Ljubav prema muzici definitivno dugujem svojim roditeljima koji su se pobrinuli da od prvih trenutaka života imam muziku oko sebe u svakom delu kuće.

Ko su tvoji muzički uzori?
Nemam neke konkretne uzore ali muzičari koji su najviše uticali na moj muzički razvoj su Oliver Dragojević, Gibonni, Vlado Georgiev i Toše Proeski.

Svestran si, ne samo da imaš sjajan glas, nego i sviraš, pišeš tekstove i komponuješ?  Od koga si i gde sve to naučio? Šta te od svega toga najviše privlači?
Tata svira klavijature i pomalo gitaru, mama peva, tako da sam najviše stvari o muzici na početku naučio od njih, ali takođe sam završio i nižu muzičku školu. Mislim da sam prvi u porodici koji piše tekstove i muziku. To je došlo nekako samo od sebe i relativno nedavno. Od svega navedenog, naravno najviše me privlači komponovanje. Tako najviše slobodnog vremena i provodim.

Koje instrumente sviraš?
Sviram gitaru, klavir i bas gitaru pomalo. Bubnjeve još ne sviram ali se jako interesujem da krenem čim pronađem malo vremena.

Da li nešto studiraš?
I dalje sam student na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Studije privodim polako kraju i imam još par ispita.

Da li su tvoji tekstovi autobiografski?
Ne mogu da kažem da su autobiografski iz razloga što nemam dovoljno iskustva da bi to bilo tako, ali svakako imaju neke povezanosti sa mojim životom i osećanjima

Do sada si izdao dva single, koliko si zadovoljan sa njima, sa svojim timom i šta dalje planiraš?
Prezadovoljan sam sa ovim što sam do sada uradio i izbacio jer je sve nekako došlo spontano, neočekivano i brzo. Takođe sam prezadovoljan sa saradnicima koji su učinili da pesme i spotovi budu maksimalno profesionalni iako su prvi u karijeri. Što se tiče planova, nemam konkretne planove za dalje snimanje pesama i spotova, ali svakako nastavljam da komponujem svaki dan, skupljam pesme, pa kad se ukaže neka lepa prilika sigurno ću nešto snimiti.

Da li negde nastupaš?
Inače nastupam po lokalnim mestima, naravno i u Novom Sadu i Beogradu kako na privatnim zabavama tako i u kafićima. Trenutno, naravno, nema nastupa i svirki ali moram da priznam da mi ne nedostaju previše jer imam dosta vremena da komponujem kao i da snimam u svom kućnom studiju. Kada mere popuste sigurno ću se rado vratiti nastupima uživo.

Da li planiraš da snimiš duet i sa kim bi voleo?
Jako volim duete i nedavno sam sa svojom koleginicom iz benda “Shazam” snimio duet “A sad zbogom” a rado bi ih snimao još. Nemam nekog koga bih izdvojio za saradnju, bitnije mi je da se pojavi dobra pesma, jer od nje sve kreće. Naravno, bitno je i da se energije i glasovi lepo poklope, ali otom potom.

Da li imaš stilistu ili sam brines o svom izgledu? Koliko je to bitno u tvom poslu?
Stilistu nemam, ali nisam protiv toga ako se složimo oko nekih izbora. Za sada nemam planove za neke “ekstravagantne” spotove pa ne bih previše ni eksperminentisao sa stilistom. Sam sam sebi birao odeću za spotove.

Da li je teško ostvariti muzičku karijeru u Srbiji i šta bi preporučio mladima?
U Srbiji jeste jako teško ostvariti karijeru, jer zaista mislim da je naša zemlja najraznovrsnija što se tiče muzičkih i nekih drugih stilova i ukusa. Ali ne opterećujem se time, karijera je nešto što se gradi jako sporo i polako, tako da ima vremena.

Kakvi su ti dalji planovi?
Moji dalji planovi su prvenstveno da završim fakultet pa da organizujem život dalje i da vidim u kojoj meri će muzika biti deo njega. Kao što sam već rekao, nastavljam da pišem pesme, da komponujem i ako se ukaže prilika za lepu saradnju sigurno ću je iskoristi. Nastupima se takođe radujem ali to sada više niko ne zna kada će, tako da strpljivo čekam!