Boka kotorska – Risan

Ukoliko ste ljubitelji manjih mesta, pravog letnjeg odmora, lepih plaža i čistog mora, Risan može biti savršen izbor za vas. Kulturno istorijski dragocen, miran i savršeno pozicioniran…

Prvi put pominje se još u IV veku pre nove ere kao ilirsko naselje pod imenom Rhizon. Tada je bio glavni grad u celom Bokokotorskom zalivu, koji je čak nosio njegovo ime – “Sinus Rhizonicus”.

Smatra se jednim od najstarijih naselja u Mediteranu. Nalazi se u najsevernijem delu Boke kotorske između planine Orjen (1895m) i Lovćena (1749m). Udaljen je svega 2,7 kilometara od Perasta i gledano iz turističkog aspekta, ova dva grada, čine savršenu kombinaciju za potpuni ugođaj gde na malom prostoru imate sve: od kulturno istorijskih spomenika, predivnog krajolika, čistog mora, lepih plaža do privatnosti i savršenog odmora.  

Risan je kao naselje poznat još od vremena vladavine kraljice Teute. Ostala je poznata po svom hrabrom karakteru ali i jakoj piratskoj floti. Risanska kula-citadela bila je rezidencija kraljice Teute i kralja Agrona. Prema legendi kraljica Teuta se pred najezdom rimljana bacila sa stene Gradina iznad Risna.

Tokom vekova ovaj mali grad mnogi su osvajali. Posle ilira, tu su vladali Rimljani, Avari i Sloveni. Kasnije su pripali Mletačkoj republici i onda su ih preuzele turske, austrijske i francuske snage.

Grad se posebno razvijao tokom rimske vladavine (I-II vek) kada su u gradu izgrađene velike vile. U mesto su stalno uplovljavali i isplovljavali veliki brodovi dok je u starom gradu cvetala trgovina. Upravo iz tog perioda ostao je najznačajniji kulturno istorijski spomenik na ovim prostorima star dve hiljade godina, koji danas nosi naziv “Rimski mozaici”. Spomenik predstavlja ostatke rimske vile specifične po podovima postavljenim u raznim mozaicima izgrađenim od tri vrste šljunka. Interesantno je i da se prvi novac na crnogorskom tlu kovao upravo u Risnu.

Srednjovekovna ulica Gabela (XVII vijek) predstavlja istorijsku celinu kojom je vršen transport robe od obale do grada. Staza kroz ulicu, napravljena je od krupnog rečnog kamena i još uvek je očuvana. Kuće duž Gabele potiču iz perioda baroka. Veći deo je renoviran ali ima i dosta napuštenih kuća.

Danas Risan izgleda donekle drugačije. Stari grad i dalje je aktivan. Mali je ali nudi dovoljan broj restorana i kafića i čuva stari duh ovog prostora. Gužve nema, taman je ugodno za tih i miran boravak. Meštani su posebno ljubazni. Na plaži dugoj oko jedan kilometar nalazi se sve što je potrebno. Restorani i kafići uz more pružaju pravi morski osećaj i romantičnu atmosferu.

Plaže u Risnu su čiste, instalirani su toaleti, tuševi i svlačionice. Suncobrana i ležaljki za iznjamljivanje ima dosta i cene su prihvatljive, 3 eura za jednu ležaljku. Mesta na plažama ima dovoljno, a mali molovi nude mogućnost da se izdvojite i opustite. Morska voda je posebno čista i privlači ljubitelje ronjenja.

Šetnje i izleti

Posebno je prijatno ukoliko obalom prošetate do Perasta. U blizini se nalazi i malo mesto Crkvice, na istočnim obroncima planine Orjen. Mesto je poznato po tome što svake godine pada oko 5000 ml/m2 kiše, a 30 cm debljine snega traje od 30 do 120 dana u godini – što je rekord za padavine u celoj Evropi. U blizini sela Lipci, koje se nalazi 4 km od Risna, u pećini su pronađene oslikane stene bronzanog doba sa scenama lova jelena i druge. Ovo je jedan od najznačajnijih arheoloških spomenika.

“Apartments Oliva”

U gradu ima samo nekoliko hotela. Tokom našeg boravka izabrali smo novi objekat – “Apartments Oliva”.

Do “Apartments Oliva” stižete ukoliko prođete kroz glavnu ulicu Gabela u starom gradu. Lako ćete ga prepoznati. Stara vila od belog kamena potpuno je renovirana. Sačuvana je autentičnost objekta i dodatno istaknuta mediteranska lepota.

Apartmani su savršeno opremljeni i prilagođeni potrebama gostiju ( klima uređaj, televizor, wi fi ). Enterijer je izuzetan. Vešto su iskombinovani moderni i rustični komadi nameštaja, koji su pre svega udobni i funkcionalni. Svaki detalj, pažljivo je biran sa željom da doprinese duhu prostora i destinacije. Gosti dodatno imaju na raspolaganju zajedničku terasu i dvorište.

Mir i tišina, nenametljivi ljubazni vlasnici i predivan pogled uz kafu na terasi ili uz prozor stvaraju nezaboravan utisak. Zato birajte pažljivo, i razmislite šta želite ukoliko idete na odmor. Risan nudi nešto posebno i opravdava sva očekivanja turista, posetilaca i ljubitelja ne previše prepoznatljivih destinacija.