Otvoren konkurs za projekat “SLOBODNO RECI”

Do 15. septembra otvorene su prijave za učešće na konkursu nakon čega će 30 polaznika, odabranih na osnovu izraženih sklonosti ka medijskom izražavanju dobiti mogućnost da besplatno prisustvuju predavanjima na temu medijske pismenosti i učestvuju u stvaranju multimedijalnih sadržaja u sklopu projekta “Slobodno reci”.

Nakon registracije potencijalnih polaznika, umrežavanjem se počinje sa online predavanjima. Predavanja sadrže teorijske osnove novinarstva podeljenih po žanrovima i formama u sva tri medija: pisanim, elektronskim i online medijima ali i na društvenim mrežama ( medijska pismenost; osnove novinarstva; žanrovi i forme; konstruktivna komunikacija; javni nastupi; moderacije razgovora; istraživanje; izveštavanje; razvijanje analitičkog i kritičkog osvrta i stvaranje multimedijalnih sadržaja ).

Nakon 6 predavanja putem ZOOM aplikacije + 4 radionice uživo ( koje će biti realizovane tokom jednog vikend druženja), motivisani učesnici i učesnice imaće priliku da tokom jeseni, u skladu sa svojim raspoloživim vremenom, stečene veštine demonstriraju kroz angažovanja i snimanja za web portal www.scenovizija.com i “Media info centar” iz Novog Sada.

Poziv je otvoren za sve srednjoškolce, mlade aktiviste i aktivistkinje, članove i članice omladinskih organizacija a naročito za pripadnike nacionalnih manjina, kao i sve one koji su u tom uzrastu otvoreni za nova znanja i iskustva i želeli bi da se bave vršnjačkom edukacijom na temu medijske pismenosti i novinarstvom.

Radionice će biti realizovane u dve grupe, a termini obuka biće planirani uz prethodni dogovor sa kandidatima i kandidatkinjama, a u skladu sa njihovim raspoloživim vremenom.

Konkurs je otvoren do 15. septembra do ponoći, a svi zainteresovani mogu se prijaviti popunjavanjem kontakt forme na sajtu www.scenovizija.com. Program je potpuno besplatan!

Uz popunjavanje kontakt forme zaintresovani kandidati treba da pošalju pisani rad u formi sastava ili izveštaja na temu „ Moj kraj-nekad i sad ”, koji treba da obogate fotografijama koje će sami snimiti i na kreativan način predstaviti znamenitosti, prirodna bogatstva, ljude, običaje i druge zanimljivosti iz svog kraja.

Na osnovu prijavljenih radova, pravi se uži izbor, nakon čega sledi online intervju i objavljuje se konačan spisak izabranih polaznika. Najintresantniji radovi biće publikovani na sajtu www.scenovizija.com.

O rezultatima užeg izbora kandidata koji će biti pozvani na onlajn intervju, prijavljeni će biti obavešteni najkasnije do 1. oktobra 2022.godine.

Za dodatne informacije i pitanja sve zainteresovane ohrabrujemo da se jave putem mejla info@scenovizija.com/scenovizija@gmail.com ili na telefon 060 433 43 44.

Cilj projekta je jačanje stručnih kapaciteta iz oblasti medijske pismenosti, umrežavanje mladih, povezivanje i razmena, udruživanje i motivacija ka krajnjem cilju: samospoznaja da je ključ promene u rukama samih mladih, da mogu sami kreirati svoje vreme i aktivnosti koje im mogu doneti naposletku i moguće buduće zanimanje.

Projekat sprovodi Centar za edukaciju Scenovizija a sufinansiran je od Pokrajinske vlade i Pokrajinskog sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Napomena: Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretearijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.