Boka Kotorska – Bijela

Ubrajamo se u one koji su jedva dočekali lepo vreme i mogućnost odlaska na more. Iznenađujuće lep maj, doveo nas je upravo tamo gde smo stali prošlog leta, u mesto Bijela, oko 20 km udaljeno od Kotora i 10 km od Herceg Novog.

U prošlosti, Bijela je bila selo ribara, vinogradara, maslinara i pomoraca a najpoznatija je po tradiciji brodogradnje. Tokom istorije, do dolaska Turaka, Bijela je bila u posjedu Nemanjića, bosanskog kralja Tvrtka, vladara Nikole Altomanića, Sandalja Hranića, Hercega Stefana. Od vremena Mletačke republike (1420), u upotrebi je prevedeno ime – Bianca. Legende govore da je ovdje nekad postojao grad opasan bedemima.

Još u vreme vladavine kralja Tvrtka Prvog, Bijela je bila poznata po iskusnim majstorima, najboljim na celom primorju, koji su se bavili popravkom i izgradnjom brodova.

Danas je poznata, po prijatnoj temperaturi vode i dugoj sezoni kupanja kao i zbog same pozicije ovog mesta koja je ujedno i sjajno kao početna tačka za bolje upoznavanje Boke, što nam i jeste cilj tokom leta 2022. godine.

Stare kamene vile i parkovi su nešto što daje posebnu čar i pravu primorsku atmosferu. Bjeljanske plaže su male ali ih ima mnogo i za svačiji ukus: betonske, sa molovima, prekrivene krupnijim ili sitnijim peskom, sitnim šljunkom ili kamenite. Interesantno je da se na nekoliko centimetara ispod peska, upravo tu na plaži mogu pronaći ukusne školjke vongole i vagane.

Mesto je poznato i po sačuvanim mediteranskim parkovima, od kojih je najpoznatiji Park Đurković. U tom parku pored egzotičnih japanskih kaki-jabuka uspevaju i retke voćke fejoe ( Feyoa selowiana) poreklom iz Južne Amerike.

Od nedavno, tu su izgrađeni i novi hoteli. Za naš boravak, izabrali smo Carine Hotel Park koji se  nalazi uz samo more, na svega 12 kilometara udaljenosti od Herceg Novog i 3 kilometra od Portonovi resort-a. Gosti u hotelu tokom našeg boravka, uglavnom su bili strani turisti, iz Francuske, Engleske i Nemačke.  

Osim sjajne plaže sa ležaljkama, tuševima i bič barom, gostima su na raspolaganju zatvoreni i otvoreni bazeni, restoran, moderno uređene sobe s besplatnim bežičnim pristupom internetu (WiFi), parking, dečije igralište, teretana, sportski tereni, sadržaji za vodene sportove i usluga najma automobila i bicikla.

Usluga u hotelu je sjajna a osoblje je posebno ljubazno. Posluženje je na bazi švedskog stola, sa specijalitetima iz različitih kuhinja sveta. Sveže pečena riba, morski plodovi, neobičan izbor sireva su samo deo onoga što izdvajamo. Veoma raznovrsno, kvalitetno i sa posebnim ukusom i znanjem, odabrano i pripremljeno.

Ukoliko volite šetnje, Iz Bijele peške možete stići do zanimljivih ruralnih mesta: Vale, Balabušića, Zlokovića, Zadvorine, Kalimoža kao i do parohijalne crkve Rize Sv. Bogorodice.

Za one koji vole da uživaju u restoranima i kafićima, tu su i brojne terase i bašte restorana i kafića uz more. Cene pića i hrane su apsolutno prihvatljive i ukoliko ih poredimo po kafi, produženi espresso je od 1.20 do 2.00 eura.

Karakterično za Bijelu su i prolasci velikih kruzera, koji po pravilu moraju biti bele boje.

U toku sezone, iz Bijele se organizuju zanimljivi izleti. Osim do plaže Žanjica i čuvene Plave špilje, u ponudi su i izleti do Rosa, manastira Ostrog i Kotora, kao i ekskurzija po Bokokotorskom zalivu o čemu ćemo pisati i izveštavati detaljnije tokom leta…