SFW: Novo modno doba

Nastavljajući tradiciju spajanja mode i umetnosti, koju je uspešno gradio proteklih 10 godina, jesenji Serbia Fashion Week započeće svečanim otvaranjem 26. oktobra u jedinstvenom prostoru Galerije Matice srpske i trajaće do 30. oktobra.

Program jubilarnog 20. izdanja Serbia Fashion Week-a, jedine licencirane nedelje mode u našoj zemlji, objedinjuje modne revije domaćih i inostranih dizajnera, umetničke izložbe, seminari i predavanja eminentnih svetskih stručnjaka iz oblasti mode, marketinga i medija.
S obzirom da je SFW deo zvaničnog programa Evropska prestonica kulture – Novi Sad 2020, značajan deo jubilarnog izdanja posvećen je izložbama i seminarima među kojima se izdvajaju selekcija radova finalista takmičenja National Fashion Talent Designers Competition i finalista European Fashion Talent Designers Competition, izložba radova autora iz oblasti primenjenih umetnosti i dizajna, seminar Moda i Mataverse na kome će govoriti profesor Marcelous L. Džons, predsednik Evropskog konzorcijuma za novu modu i profesor Univerziteta Panteon – Sorbona.

Na jednom od seminara svoje bogato znanje učesnicima će preneti i gost iz Amerike, producent i inovator Roko Leo Gaglioti. Jubilarno 20. izdanje Serbia Fashion Week-a, ujedno predstavlja i prekretnicu posle koje ova manifestacija počinje da ispisuje novo poglavlje srpske mode, jer će se od naredne godine prolećno izdanje SFW organizovati u francuskoj prestonici, kao deo zvaničnog programa Paris Fashion Week-a, dok će se jesenja edicija i dalje održavati u Novom Sadu.
Čast da otvori manifestaciju koja ovoga puta obeležava značajan jubilej, pripala je dizajnerki Jeleni Malešević koja će na ceremoniji otvaranja u Galeriji Matice srpske domaćoj publici premijerno predstaviti svoju novu kolekciju.

Pored ove umetnice čije kreacije uvek ostavljaju bez daha, nove kolekcije u prostoru Muzeja Vojvodine predstaviće Lacher, Mokoš Fashion, Emerik Fransoa, Station, Asja by Jelena Mladenović, Jovana Jerkić, Mirna Nađ, Alexander Bratsher

Panel diksusija: Inovacije i izazovi Novog modnog doba

Kao jedan od stubova modne industrije,modna prezentacija je doživela velike promene poslednjih godina, naročito tokom pandemije, koja je naterala ovaj segment da eksperimentiše,istražuje i pomera postojeće granice.
Stoga ne čudi pitanje koje modni poslenici sve glasnije postavljalju i sebi,i čitavoj industriji – kakva modna prezentacija, posle svega kroz šta je moda prošla, ima smisla?
Koji je najefekasniji način predstavljanja kolekcije u doba vladavine društvenih mreža? Kakvu prezentaciju, zapravo, očekuje Novi konzument, Novi kupac? Da li su modne revije uspešne samo i jedino ako njima dominiraju elementi spektakla? Na sva ova pitanja odogovore će dati modni eksperti, dizajneri, influenseri, event menadžeri, marketinški stručnjaci…
Gosti: @ashok.murty, @enaluna, @marko.mrkaja, @maraskendzic, Goga Grubješić

Moderatorka diskusije: Marina Kosanović Stefanović

Marina Kosanović Stefanović završila je Fakultet političkih nauka. Karijeru je započela u izdavačkoj kući “Politika”u časopisu “Bazar” gde je radila dugi niz godina kao novinar i urednik. Tekstove je objavljivala i u Studentu, dnevnom listu Politika, časopisima Ana, Pop rock, Rock, E magazin, FAAR… Preko deset godina je bila izvršni organizator “Lica godine”, nacionalnog finala takmičenja The Look of The Year . Autor je imena i koncepta najstarije modne nagrade, BAZART, koja se i danas dodeljuje na Belgrade Fashion Week-u. Autor je knjige “Naš takozvani život : fenomeni devedesetih”, koja predstavlja svojevrsno svedočanstvo o pomerenoj stvarnosti koju je srpsko društvo živelo tokom poslednje decenije 20.veka. Godine 2004. u čestvuje u pokretanju nove izdavačke kuće koju je na srpskom tržištu startovala finsko- holandska medijska kompanija “Sanoma” sa ciljem da u Srbiji lansira svetski poznate licencne magazine. Prvi naslov koji je “Sanoma” lansirala bio je ELLE, najprodavanij modni magazin na svetu, a Marina Kosanović Stefanović bila je prva glavna i odgovorna urednica srpskog ELLE-a. Četiri godine kasnije iz editorial voda prešla je na business stranu : u izdavačkoj kuci Adria Media Serbia radila je kao direktor izdanja časopisa ELLE, ELLE Dekor, Sensa , Gala Style, National Geographic, Lisa, Mama, Moj stan .. Profesionalno se usavršavala u Londonu, gde je završila MBMC na prestižnom FIPP-u. Radi kao freelance media expert.