Akademac RTV: O svim oblicima nasilja

Bezbednost i poverenje za sve                                     

Tri studentkinje Arhitektonskog fakulteta na BU su se usudile da krivično gone profesora za seksualne prestupe. To je samo jedan u nizu povoda za razgovor u studiju sa Nadom Padejski Šekerović, predstavnicom Sigurne ženske kuće.

Da li je tačno da niko od nas ne zna dovoljno o oblicima  nasilja, o granici prirodnog interesovanje za nekoga, o početku kontrole i o pravima koja nam po zakonu pripadaju.

Da li su u partnerskim vezama  koje ostvare studentkinje normalna sledeća pitanja: gde si bila, s’ kim si bila, kad ti je završen ispit, koliko dugo ste pili kafu? Proveravanje mobilnih telefona, proveravanje šta je devojka obukla i slična pitanja.

Koliko vrsta nasilja je formulisano do sada?

Zašto je opasno mišljenje da je samo femicid opasan?

Šta treba da znači jedno NE od starne ženske osobe?

Zašto su koreni pogrešnih uverenja tako duboko usađeni kod osoba oba pola?

Zašto devojke poistovećuju brigu i ljubomoru?

Zašto je reč patološka – koja se odnosi na ljubomoru svojevrsni pleonazam?

Zašto se kaže, bazična sigurnost je izgubljena i šta to podrazumeva?

Šta je rodno budžetiranje?

Postoje li tela u okviru UNS za prijavu nasilja i zašto je važno da prvi razgovor nakon nasilja bude stručan i da osnaži žrtvu?

Emitujemo specijalnu rubriku  za ovu emisiju , u pitanju je projekat Bezbednost i poverenje za sve –percepcija problema seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja među studentima i zaposlenima na Filozofskom fakultetu i Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja  u Novom Sadu koji je sproveden ove godine tokom letnjeg semestra.

Za Akademac je tim povodom govorila prof. dr Smiljana Milinkov

Urednica serijala: Tamara Burević

Voditeljke: Milica Stolica i Nikolina Spasić

Foto: Nada Ćato