Morinj

Obilazili smo, gledali, šetali, plovili i izabrali Morinj kao najlepše mesto za odmor. Shvatili smo da se srce Bokokotorskog zaliva nalazi upravo ovde. Dobrota, Perast, Gospa od Škrpjela i Risan, samo su neke od atrakcija koje su u neposrednoj blizini.

Morinjski zaliv se proteže od Strpačkog rta do tesnaca Verige. U ovom delu zaliva nalaze se mesta Strp, Lipci, Morinj i Kostanjica, zajedno sa zaseokom Svrčak, Gornji Morinj, Bakoči i selom Bunovići.

Kao i mnoga od primorskih mesta u ovom kraju, s obzirom da se nalazi u podnožju visokih planina, Morinj je podeljen na dva dela – Gornji i Donji Morinj. Odiše čistim vazduhom i mediteranskom esencijom, sa očuvanom prirodom, zelenilom i brojnim potocima. Kamene fasade kuća stapaju se sa prirodnim ambijentom. Mesto je zbog bogatog okruženja poznato i kao vazdušna banja– lečilište astme i bronhitisa.

Najveću atrakciju predstavljaju fantastične peskovite plaže kombinovane sa malim molovima.

Morinj je ranije bio poznato pomorsko mesto. Mnogi pomorci i pomorski kapetani potiču upravo odavde. Zahvaljujući njima i njihovim prilozima Morinj je postao i kulturna oaza ovog kraja Crne Gore. Još 1803. godine ovde je osnovana prva škola na srpskom jeziku u regionu, čija zgrada postoji i danas. Četiri decenije kasnije, 1843. godine, ovde je osnovana i prva Narodna biblioteka.

U Morinju se nalazi Crkva Svete Petke a ako krenete gornjim putem dolazite do Crkve Svetog Jovana Bogoslova, Crkve Svetog Tome i Crkve Svetog Save.

Ovo ribarsko mesto osim po velikom broju rečica i potoka koje se ulivaju u more i mlinovima, poznato je i po uzgajalištu mnogih vrsta školjki.

Ukoliko ovde letujete, imaćete sve što vam treba: poštu, mini market, nekoliko kafea i restorana. Izdvajamo „Tramontana  beach bar“, koji nudi posebno odabrane i pripremljene specijalitete uz korektne cene i posebno ljubaznu uslugu. U svakom momentu, prijaće vam da se opustite na terasi uz talase mora.

Od nekadašnjih mlinova za masline, po kome je ovo ribarsko mesto bilo poznato, danas je preostao samo jedan. U njemu se nalazi jedan od najboljih i svakako najživopisnijih restorana „Ćatovića mlini“.

Svakako ga obiđite i prošetajte po parku koji ga okružuje. Sama priroda potrudila se da ostavi neverovatan utisak a domaćini se trude da sačuvaju tu lepotu i pružaju mogućnost svim posetiocima da uživaju u tome.

“Lavander Bay”

Poseban, nesvakidašnji ugođaj vlasnicima apartmana i gostima koji ih iznajmljuju, pruža kompleks Lavender Bay, koji se nalazi na uzvišici iznad mesta, sa možda najfascinantnijim pogledom na Kotorski zaliv. Osim bujne vegetacije, čistog vazduha, izolovanosti i tišine u sklopu kompleksa gostima su na raspolaganju restoran, kafić, otvoreni bazen, ležaljke, SPA centar, teretana i besplatan parking.  

Morinj okružuju i brda obrasla stablima lovora, divljeg kestena, divljeg nara, smokava, mediteranskim biljem, kao i nekim jednogodišnjim biljkama, poput žućenice, kljuke, morača, radića ili vrisak. U ovom mestu, zbog specifične klime, uspevaju kamelije koje su u Boku doneli pomorci iz Japana, potom japanske jabuke, banane i bambus.

Morinj ostavlja utisak mesta koje je u isto vreme otvoreno za sve a sakriveno od svih. Odatle možete svuda ići peške, kolima, voziti se motorom, biciklom ili ploviti brodom. Idealan je i za goste sa kućnim ljubimcima za koje skoro da ne postoje ograničenja, dobrodošli su svuda sa svojim vlasnicima od restorana, kafića do plaža. Domaće stanovništvo je ljubazno i skoro neprimetno. Prave letnje gužve nema. Sve je taman po meri koja je neophodna za pravi odmor, rekreaciju ali i naše dalje istraživanje.