Izabrani dobitnici nagrada Društva Novinara Vojvodine za 2022. godinu

Na sednici koja je održana 27.4.2023. u Novom Sadu, u sedištu DNV stručna komisija izabrala je dobitnike prestižnih novinarskih nagrada za 2022. godinu.

Obavljen je uvid u priložene predloge kandidata za nagrade DNV za 2022. i uvažena su, prema odredbama Pravilnika o nagradama DNV, sva blagovremeno pristigla i potpuna obrazloženja.

Jednoglasnom odlukom izabrani su dobitnici sledećih nagrada:

SPOMENICA DUŠAN ŠIJAČKI, za foto stvaralaštvo i primenu fotografije u medijima. Dobitnik je Rade Gardinovački, grafički dizajner iz Novog Sada

NAGRADA DR PETAR DREZGIĆ, za novinarske priloge iz agrara, života i rada na selu, Dobitnik je Zlatko Markovinović, TV Fruška Gora – Ruma

NAGRADA DIMITRIJE FRUŠIĆ, za seriju napisa – emisija, dobitnik je Darko Paripović, Srpski Sion – Sremski Karlovci

NAGRADA JAŠA TOMIĆ, za uređivački rad, dobitnica je Mara Skendžić, RTV – Novi Sad

NAGRADA SVETOZAR MILETIĆ, za životno delo, dobitnik je Mladen Bulut

Dobitnica nagrade “Jaša Tomić”- Mara Skendžić, Foto: Radivoj Hadžić

Mara Skendžić diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na odseku srpski jezik i književnost. Svoju novinarsku karijeru započela je u gradskoj televiziji Apolo, na mestu urednice zabavnog programa. Uredničku karijeru nastavila je narednih 20 godina u RTV Vojvodina, na mestu autorke, urednice i novinarke. Uređivala je i vodila brojne emisije: Preokret; Na dva mora; Mustre; Ženska posla… Uređivala je popularni serijal Državni posao. U sklopu emisije Pod istim krovom, uređivala je rubriku koja je pratila žensko preduzetništvo i teme rodne ravnopravnosti. Godinama je bila na mestu rukovodioca Kulturno umetničkog programa, kasnije je bila urednica Zabavno muzičkog programa i sada ima status urednice u Web readakciji . Koordinatorka je Centra za edukaciju “SCENOVIZIJA” i uz stručne saradnike i kolege iz medija, drži radionice i priprema mlade za rad u elektronskim, pisanim i online medijima. Učestvuje redovno kao predavač na konferenciji Dani medija- Digitalno sutra , na temu medijske pismenosti i angažovanja mladih u medijima. Koordinatorka je projekata: “Za tebe , važna si” i „Zdrava i prava“, koji su pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade i Zavoda za ravnopravnost polova; „Pokreni se i nauči mlada Srbijo“ i „Pitaj slobodno mlada Srbijo“, koji su pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije; „Slobodno reci“, koji je pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i „Pookreni se i nauči“, koji je pod pokrovitljstvom Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Svoj rad nastavlja pripremom novih projekata i daljom edukacijom mladih za angažovanje u medijima.