Srpska nedelja mode: Kakve nas revije očekuju u budućnosti?

Gosti tribine bili su stilista Ašok Murti, urednica i novinarka Radio-televizije Vojvodine Mara Skendžić, influenserka Ena Luna i modni konsultant Marko Mrkaja.

 

 

Moderatorka diskusije urednica i novinarka Marina Kosanović Stefanović, sa posebnom pažnjom pripremila je ovu dikusiju i posvetila je novim načinima prezentacije modnih kolekcija i trendova.

 

Od sajmova mode do online izdanja

Zajedno sa čuvenim stilistom Ašok Murtijem, potrudila se da mlađoj publici iznese najbitnije razlike između nekadašnjih revija na čuvenim sajmovima mode i današnjih online izdanja.

 

Ašok Murti objasnio je kako je došlo do te transformacije, istakavši da su današnja snimanja editorijala i promocije znatno zahtevnije i da traže veoma specifična istraživanja tržišta pre pravljenja marketinških strategija, koje su danas najzastupljenije na društvenim mrežama.

Elementi spektakla na revijama

Marko Mrkaja, veoma slikovito i detaljno je izdvojio najinteresantnije modne prezentacije koje su privukle njegovu pažnju u proteklom periodu sa svojim specifičnim konceptom. Složio se sa konstatacijom da je za revije veoma važan momenat spektakla, jer to ostavlja najjači marketinški efekat.

 

 

Uticaj influensera na modu

Ena Luna podelila je svoja iskustva i stavove sa publikom, sa posebnim naglaskom na  uticaj i odgovornost koju imaju influenseri prema svojim pratiocima. Objasnila je koliko je truda i rada potrebno da bi se došlo pre svega do poverenja publike. Sa druge strane, navela je kako je pažnja pratioca kraća a posao influensera sve zahtevniji.

 

Moda u medijima

Mara Skendžić, objasnila je kakvim vestima danas teže mediji i zašto je egzistencijalna kriza prevladala sve modne, kulturne, umetničke i zabavne teme. Navela je da televizija ostaje uticajan medij ali da su društvene mreže, zbog brzine protoka informacija preuzele glavnu ulogu ne samo u modi nego u svim ostalim oblastima života. Napomenula je da je moda ozbiljna industrijska grana a ne interesovanje određenog dela publike, kako se to obično smatra u našem okruženju.

 

Tokom ove interesantne diskusije, glasno se postavilo pitanje modnoj industriji: Kakva modna prezentacija, posle svega kroz šta je moda prošla, ima smisla ne samo u svetu nego i u našoj zemlji?

Gosti panela složili su se da je modna prezentacija doživela velike promene poslednjih godina, naročito tokom pandemije ali je ipak i naterala modnu industriju da eksperimentiše, istražuje i pomera postojeće granice. Postavila su se i pitanja: Kakvu prezentaciju, zapravo, očekuje Novi konzument, Novi kupac?

 

 

Na sva ova pitanja još uvek ne postoje precizni odgovori ali tema ostaje otvorena za dalja razmatranja i pronalaženje novih kreativnih rešenja. Definitivno video produkcija modnih kolekcija ima sve važniju ulogu a onlajn prezentacija brojniju publiku. Ostaje da se vidi u budućnosti, šta ljubitelji mode time dobijaju a šta gube, jer biti prisutan na reviji je iskustvo koje ništa ne može da zameni.