Pitaj slobodno mlada Srbijo

Centar za edukaciju Scenovizija poziva SREDNJOŠKOLCE iz cele Srbije da se uključe u projekat “Pitaj slobodno mlada Srbijo!

Cilj projekta je da srednjoškolci nauče šta je tačno medijska pismenost, koje vrste medija postoje, kako da se pripreme za javne nastupe i angažovanja u skladu sa uzrastom, da nauče osnovne forme i žanrove u novinarstvu i time budu osposobljeni da sarađuju sa svojim vršnjacima putem različitih medija ali i da promovišu svoje interese i interesovanja.

Poziv je otvoren za sve srednjoškolce, mlade aktiviste i aktivistkinje, članove i članice omladinskih organizacija a naročito za pripadnike nacionalnih manjina, kao i sve one koji su u tom uzrastu otvoreni za nova znanja i iskustva i želeli bi da se bave vršnjačkom edukacijom na temu medijske pismenosti i novinarstvom.

Do 20. novembra otvorene su prijave za učešće na konkursu nakon čega će 30 polaznika, odabranih na osnovu izraženih sklonosti ka medijskom izražavanju dobiti mogućnost da besplatno prisustvuju predavanjima i kasnije učestvuju u stvaranju multimedijalnih sadržaja u sklopu projekta “ Pitaj slobodno mlada Srbijo ”.

Takođe pozivamo i sve srednjoškolce koji su već angažovani pri vannastavnim aktivnostima u sekcijama novinarstva, dijaloga, literarnim sekcijama  i u sekcijama za talentovane učenike da nam se priključe kako bi dodatno unapredili svoja iskustva i praktično primenili svoja znanja.

Projekat je namenjen osetljivoj grupaciji koja često ne ume da artikuliše i plasira problem u svojoj sredini u formi vesti niti da je stavi u odgovarajući okvir. Takođe, u manjim mestima nema lokalnih medija i samim tim, srednjoškolcima su često nedostupni kontakti i saradnja sa medijima. Njihove potrebe za učešćem u kreiranju društvenog, kulturnog, zabavnog i svakog drugog sadržaja iz ugla izveštača na ovaj način ne mogu iz opravdanih razloga biti zadovoljene.

Iz takvih sredina, mladi mahom odlaze a cilj ovog projekta je da zadržimo mlade u matičnoj sredini kroz samoodržive projekte koje će mladi sami pokretati nakon edukacija i radionica. Sa druge strane, omladinci, stanovnici velikih gradova na ovaj način mogu značajno uobličiti svoje potencijale, odgovoriti na neka svoja razvojna pitanja i dileme po završetki srednje škole i oko upisa na fakultete.

Svoja teorijska i praktična iskustva tokom ovog projekta preneće im dugogodišnji stručnjaci, urednici i novinari. Stečena znanja moći će takođe da iskoriste kroz saradnju sa Scenovizijom ili drugim medijima. Svrha projekta je da se mladi osposobe da prepoznaju svoje potencijale, razviju veštine detekcija informacija i njihovog daljeg plasiranja.

Da biste učestvovali u projektu, potrebno je da popunite kontakt formu i pošaljete pisani rad u formi sastava na slobodnu temu, kroz koji ćete se potruditi da nas izvestite o nekom događaju ili znamenitosti iz vašeg mesta.

Na osnovu prijavljenih radova izabraće se uži izbor polaznika koji će biti pozvani putem mejla uz linkove za predavanja!

Predavanja sadrže teorijske osnove novinarstva podeljenih po žanrovima i formama u sva tri medija: pisanim, elektronskim i online medijima ali i na društvenim mrežama ( medijska pismenost; osnove novinarstva; žanrovi i forme; konstruktivna komunikacija; javni nastupi; moderacije razgovora; istraživanje; izveštavanje; razvijanje analitičkog i kritičkog osvrta i stvaranje multimedijalnih sadržaja ).

Radionice UŽIVO i snimanje 2 emisije realizovaće se u dve grupe, uz prethodni dogovor sa roditeljima i kandidatima i kandidatkinjama, a u skladu sa njihovim raspoloživim vremenom.

Konkurs je otvoren do 20. novembra  a svi zainteresovani mogu se prijaviti popunjavanjem kontakt forme na sajtu www.scenovizija.com.

Program je potpuno besplatan!

Uz popunjavanje kontakt forme zaintresovani kandidati treba da pošalju osnovne podatke o sebi, navedu koliko imaju godina i iz kojeg su grada ili mesta. Poželjno je da navedu da li su do sada bili angažovani u sličnim projektima, novinarskim ili sličnim sekcijama.

Za dodatne informacije i pitanja sve zainteresovane ohrabrujemo da se jave putem mejla info@scenovizija.com/scenovizija@gmail.com ili na telefon 060 433 43 44.

Projekat sprovodi Centar za edukaciju Scenovizija a sufinansiran je od Ministartva kulture i javnog informisanje Republike Srbije.

Napomena: Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Ministarstva za kulturu i javno informisanje Srbije.

Foto Strahinja Početak