Katar-najbogatija zemlja na svetu

Katar je zemlja koja se nalazi na jugoistoku Arapskog poluostrva, na obali Persijskog zaliva. Graniči se sa Saudijskom Arabijom na jugu i jugozapadu i sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima na severu. Poznat je svojim prirodnim bogatstvima, posebno plinu i nafti, koji su temelj ekonomije zemlje. Katar ima jedne od najvećih rezervi prirodnog plina na svetu, što ga čini vodećim svetskim izvoznikom tog energenta. Osim toga, Katar je poznat po svojim visokim neboderima i luksuznim šoping centrima, a bio je domaćin i organizator Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine.

Osim fosilnih goriva, Katar ima i značajne prirodne resurse poput ribljih stokova u svojim vodama i plodnog tla koje je pogodno za poljoprivredu. Katar ima i bogatu morsku floru i faunu, što je značajno za razvoj turizma. Ima i velike rezerve urana, a postoji i nekoliko nalazišta sumpora i gipsa.

Ova zemlja ne razlikuje se mnogo od okolnih zemalja na Arapskom poluostrvu, samo je toliko bogata da je u njoj apsolutno sve luksuzno i ekstravagantno. Stanovništvo Katara se sastoji uglavnom od Kataraca, ali i od velikog broja stranih radnika koji dolaze iz različitih zemalja sveta.

Stanovnici ove male zemlje, nekada su živeli od ribarenja i eksploatacije bisera. Više ljudi živelo je na severu zemlje, bliže Bahreinu, do onog trenutka kada su pronađene neiscrpne rezerve nafte i gasa. Sada je Katar zemlja sa veoma visokim standardom i njegovo stanovništvo može da živi gde i kako želi.

Doha-glavni grad Katara

Doha je glavni grad Katara i jedan od najbogatijih gradova na svetu. Grad se proteže uz obalu Persijskog zaliva i ima oko 1,5 miliona stanovnika. Poznat je po svojoj modernoj arhitekturi, luksuznim hotelima, šoping centrima i bogatoj kulturnoj baštini.

Saobraćaj u Dohi je uglavnom dobro organizovan. Grad ima nekoliko velikih saobraćajnih arterija, kao što su C-ring, D-ring i Salwa Road, koje povezuju različite delove grada. U Dohi postoje i javni prevozni sistemi poput autobusa i metroa, koji su relativno novi, ali vrlo moderni i udobni.

Najpopularniji delovi Dohe su West Bay, koji je finansijski i poslovni centar grada i ima neke od najviših zgrada u Dohi, The Pearl Qatar, veštačko ostrvo sa luksuznim vilama, stanovima, kućama i brojnim restoranima, kafićima i prodavnicama, i Souq Waqif, koji je tradicionalno tržište koje nudi različite proizvode i suvenire. Najlepši deo za šetnju je Corniche promenada u Dohi, koja nudi prekrasan pogled na zaliv.

Kada je reč o kupovini, Katar ima mnogo prodavnica koje nude razne predmete i suvenire poput tradicionalnih arapskih haljina, rukotvorina, začina, ali i modernih brendova i elektronike. Cene u Kataru mogu biti visoke, ali se mogu pronaći i povoljni lokalni proizvodi.

Najpoznatiji šoping centri u Dohi uključuju Villagio Mall, City Center, Mall of Qatar i Doha Festival City. Ovi šoping centri nude različite brendove odeće, obuće, kozmetike, tehnologije i druge robe.

Radno vreme tržnih centara u Dohi obično je od 10:00 do 22:00, sedam dana u nedelji. Restorani i kafići takođe imaju različito radno vreme, ali većina ih radi do kasno u noć

Mladi u Dohi najviše izlaze u razne restorane, kafiće i sjajne noćne klubove koji se nalaze u luksuznim hotelima i tržnim centrima. Popularna mesta za izlaske u Dohi su The Pearl Qatar, West Bay i Katara Cultural Village. Tu se nalaze brojni restorani, kafići i barovi koji nude širok izbor hrane i pića.

Katar ima 563 km morske obale

Najveći deo površine zemlje je niska, zaravnjena pustinja koja se polako uzdiže. Brežuljci uz zapadnu i severnu obalu dosežu i do 40 metara visine. Smenjuju se puste i suve kamene površine sa peščanim nanosima i dinama. Obala je niska i uglavnom slabo razuđena, često zaslanjena. Kataru pripadaju i brojna ostrvca i koralni grebeni u Persijskom zalivu.

Plaže u Kataru su poznate po finom pesku i kristalno čistoj vodi. Izdvajamo Katara Beach, West Bay i B 12. More je uglavnom sigurno za plivanje, ali se treba pridržavati upozorenja o opasnosti od jakih struja.

Moderna arhitektura

Katar je poznat po svojoj prepoznatljivoj arhitekturi koja kombinuje elemente moderne arhitekture sa tradicionalnim islamskim stilovima. Najpoznatija zgrada je Doha Tower, koja je smeštena na obali Doha Corniche-a. Visoka je 238 metara i ima 46 spratova. Njen jedinstven izgled je inspirisan tradicionalnim islamskim geometrijskim uzorcima.

National Museum of Qatar, ima oblik cveta pustinje i dizajnirao ga je poznati arhitekt Jean Nouvel. Muzej predstavlja bogatu istoriju i kulturu Katara, gde možete videti najvrednije predmete islamske umetnosti i jednu od najbogatijih kolekcija knjiga iz čitavog sveta kao i skupocene slike slavnih umetnika, diviti se predivnim persijskim tapiserijama, turskim mozaicima i preciznim rezbarijama iz Damaska.

Islamic Art Museum, ima oblik tradicionalne tvrđave. Muzej ima veliku zbirku islamske umetnosti iz celog sveta. 

Aspire Tower, visoka je 300 metara i ima oblik baklje. Zgrada se koristi za sportske događaje, a na vrhu se nalazi rotirajući restoran. Katarski nacionalni stadion je u obliku cveta i bio je domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine.

The Pearl-Qatar, ostrvo u blizini Doha Corniche-a sadrži neke od najlepših zgrada moderne arhitekture, uključujući stambene zgrade, luksuzne hotele, trgovačke centre i marinu. Sva ova arhitektonska zdanja predstavljaju vrhunce moderne arhitekture.

The Pearl-Qatar

Dozvola za izgradnju kuće u ovoj zemlji, dobija se za jedan dan, a polovinu uloženog novca, država vraća. U Kataru se ne plaća porez, što je i razlog zašto milion stranaca radi u ovoj zemlji. Pasoš, skoro da je nemoguće dobiti. Vlasnik zemlje ne može nikako biti stranac. Ipak postoji način kako možete posedovati nekretninu u najbogatijoj zemlji sveta.

Vlada ove zemlje gradi veštačka ostrva, na kojima stranci kupuju stanove munjevitom brzinom. Jedno od tih naselja je Perla, naselje u obliku školjke sa biserom u sredini, ispunjeno luksuznim tržnim centrima, modernim neboderima i prestižnim jahtama.

Fantastičan kolorit nadopunjen je brojnim mestima za uživanje i šetnju, luksuznim prodavnicama, svetskim brendovima, restoranima i kafićima. Pored Grand kanala možete uživati u neverovatnom pogledu i ekskluzivnim poslastičarskim specijalitetima.

Na samom kraju šetališta nalazi se klizalište a u toku je izgradnja i snežnog parka, kako bi svi mogli da uživaju u snežnim čarolijama, uprkos veoma visokim temperaturama. Tu se nalazi i šoping centar Velađo, koji predstavlja savršenu repliku Venecije.

U blizini grada postoji nekoliko značajnih arheoloških nalazišta:

Al Zubarah Fort, koji se nalazi oko 100 km severno od Dohe, bio je nekadašnja baza za trgovinu bisera i biserne školjke. Fort datira iz 1938. godine i danas je jedno od najbolje očuvanih utvrđenja u Kataru.

Arheološko nalazište Umm Salal Ali koje se nalazi oko 20 km severno od Dohe i predstavlja ostatke srednjovjekovnog grada. Nalazište uključuje ostatke tvrđave, džamije i drugih zgrada iz tog razdoblja.

Al Jassasiya petroglifi, koji se nalaze na otprilike 60 km severno od Dohe. Isklesani su u stenama i datiraju iz 3. veka pre nove ere. Oni prikazuju životinje, ribe, ptice i druge figure.

Barzan Towers kule datiraju iz 19. veka i nalaze se na severu Dohe. Služile su za nadgledanje obližnjih naselja i teritorija.

Cene smeštaja u Dohi su relativno visoke, s obzirom na to da je grad poznat po luksuznim hotelima i apartmanima. Kreću od oko 100 do 1000 dolara po noćenju, u zavisnosti od kategorije hotela i lokacije. Postoje i neke jeftinije opcije smeštaja, poput hostela, gdje cena noćenja može biti od oko 20 do 50 dolara.

Valuta koja se koristi u Kataru je katarski rijal (QAR), a trenutni kurs je oko 3,65 QAR za 1 američki dolar. U kafićima i restoranima cene hrane i pića su različite, a cena kafe se kreće od oko 10 do 20 QAR.

Kada govorimo o gastronomiji, hrana u Kataru je odlična jer u Dohi rade najbolji kuvari sveta. Masline iz Tunisa, feta iz Grčke, losos iz Škotske i urme iz Vavilona samo su neke od preukusnih stvari koje ovde možete kupiti u svakom trenutku. Svaki obrok u Kataru je nalik na malo slavlje, jer se tokom njega uživa u svim blagodetima njihove kuhinje, u pratnji kvalitetnih i luksuznih vina. Branč petkom popodne je glavni događaj nedelje u kojem uživaju porodice zajedno.Tipična jela u Kataru uključuju tradicionalna arapska jela, kao što su humus, tabbouleh, falafel, kebab i baklava. Obavezno probajte i morske specijalitete, različite vrste ribe, kozice, lignje i hobotnicu.

Za večernju šetnju obiđite Souq Waqif, koji je tradicionalno tržište koje nudi različite proizvode i suvenire, a takođe ima i brojne restorane i kafiće. Preporučujemo i Corniche, šetalište uz obalu Persijskog zaliva, sa prekrasnim pogledom na grad i nekoliko parkova duž puta.

Parkovi u Dohi

Za sve ljubitelje parkova, Doha će biti posebno iznenađenje. Nudi se nekoliko popularnih parkova gde se lokalni stanovnici i turisti mogu opustiti, šetati ili provesti vreme sa porodicom i prijateljima. Aspire Park je najveći. Ima jezero okruženo dugačkim stazama za šetnju i trčanje.

MIA Park, se nalazi u blizini Muzeja islamske umetnosti i ima predivan pogled na Dohu Skyline. Park nudi dosta zelenila, šetalište, mali dečiji park, sportska igrališta, ali i prostor za piknik. Al Bidda Park se nalazi u srcu Dohe i ima dosta zelenila, fontane, igrališta za decu, restorane i kafiće. Ovo je savršeno mesto za opuštanje u sredini grada. Dahl Al Hamam Parkima ima dosta zelenila, igrališta za decu i terene za košarku i odbojku na pesku. Barzan Olympic Park je sportski kompleks sa zelenilom i sportovima na otvorenom.

Katar ima suvu pustinjsku klimu s vrućim letima i blagim zimama. Leti su temperature visoke i vlažnost vazduha može biti vrlo visoka. Zbog visokih temperatura, najbolje vreme za posetu je između novembra i aprila.

Poseban doživljaj je svakako odlazak u pustinju. Možete da iznajmite džip, a cene se kreću od oko 200 do 500 dolara za poludnevni najam. Najpopularnija pustinja u Kataru je Khor Al Adaid, koja je takođe poznata kao Inland Sea. U pustinji možete uživati u raznim aktivnostima, poput vožnje džipom, pešačenjem i sandboardingu. Pustinja se prostire na više od 11.000 kvadratnih kilometara, pa je preporuka da unajmite vodiča ako nisu upoznati sa područjem.

Turisti koji posećuju Dohu moraju poštovati kulturne običaje i tradicije zemlje, kao i verske običaje. Na primer, pristojno je da se turisti oblače konzervativno, izbegavaju pokazivanje previše kože i poštuju verska mesta poput džamija. Takođe se preporučuje da se ne konzumira alkohol na javnim mestima, osim u licenciranim barovima i restoranima.

Postoji mnogo načina da provedete nezaboravne dane u Dohi. Posetite kulturne znamenitosti, muzeje, umetničke galerije, džamije, organizujte ture u pustinji, uključujući vožnju džipovima, jahanje kamila ili kampovanje, uživajte u šopingu, opustite se u parkovima, probajte lokalnu hranu, uživajte u plaži, upoznajte lokalno stanovništvo i posetite pijace, radnje, restorane i kafiće kako biste se upoznali s lokalnom kulturom i tradicijom ove tako posebne zemlje.