Nova mlada lica

Predavanja u okviru dva projekta “Pokreni se i nauči mlada Srbijo” i “Pitaj slobodno mlada Srbijo” su završena. U toku su radionice i snimanja prvih emisija.

Mladi iz cele Srbije imali su tokom prethodnog perioda mogućnost da prisustvuju online predavanjima iz oblasti medija, novinarstva i društvenih mreža. Edukaciju nastavljamo uživo u studiju pred kamerama. U toku su pripreme sinopsisa, pisanja pitanja i dogovori sa gostima. Sve ovo biće jedno novo, sjajno iskustvo za sve mlade koje će stečena znanja moći da upotrebe u različitim situacijama, bez obzira da li su angažovani u medijima.

Pre prvih snimanja održavaju se radionice, kada će još jednom svi polaznici proći kroz dodatne vežbe i pripreme. Možda deluje lako, ali od ideje do pisanja teksta ili snimanja priloga, dug je put sa mnogo prepreka i iznenadjenja.

Šta odrediti pre pisanja prvog teksta, snimanja priloga ili emisija:

1. MOTIV

Prva šta treba da se uoči su razlozi zašto neko želi da se angažuje u medijima? Koji mogu biti motivi: slava, uspeh, moć, honorar, ljubav prema pisanju, istraživanju? Svaki od navedenih motiva je važan, ali ključni su ljubav prema istraživanju, izveštavanju, spremnost i želja da se publici prenese važna poruka ili informacija.

2. AFINITET

Važno je odrediti kakve afinitete mladi imaju, koji žanr im najviše odgovara: informativni, zabavni, dokumentarni, sportski, obrazovni, umetnički i onda u tom pravcu treba dalje ići sa edukacijom. Takođe treba odrediti koliko su talentovani, radoznali, uporni, kakva im je dikcija, boja glasa i u skladu sa tim dalje vežbati.

3. PORUKA

Najvažnija je poruka koju žele da prenesu. Tu dolazimo do pitanja, koliko mladi zaista danas učestvuju u medijskim sadržajima i kakvi su to sadržaji, iz kojih su sredina, kakvog socijalnog statusa? Nije svuda isto i nemaju svi iste mogućnosti.

4. KREATIVNOST

Posebno je važno da mlade upoznamo sa njihovim kreativnim osobinama na osnovu čega dalje možemo da radimo na usmeravanju, motivisanju i izražavanju. Važno je da pronađu svoj kreativni izraz. Praktično su sve teme do sada već korišćene, ali presudni faktori su lični pristup i originalnost.

5. SPONTANOST

Spontanost je veoma poželjna u svakom javnom nastupu. Neko se lakše snalazi pred kamerama, dok je drugima za spontanost potrebno vreme. To se sve vežba i uči. Najvažnija je upornost, nema odustajanja.

6. INDIVIDUALAN ILI TIMSKI RAD

Svaki javni nastup ima svoje specifične zahteve. Potrebno je odrediti koji tip rada preferira mladi novinar. Nije svako timski igrač. Neki su bolji u timu, drugi su potpuni individualci. Nekome je teško da ima “pomoć”, bolje kontroliše stvari dok sam radi. Drugima odgovara podela uloga.

7. PRVI NASTUP ILI TEKST

Prvi javni nastup uvek karakterišu velika očekivanja, iskrene emocije, uzbuđenje, želja da sve bude savršeno. Ne treba žuriti pred kamere. Sve treba da ide postepeno, od ideje, preko pisanog teksta do govornog nastupa. Bez obzira šta je u pitanju, novinarski tekst, tv prilog, post ili emisija, neophodno je da odredite šta je osnovna ideja i šta želite da postignete, kome se obraćate, tačnije ko je vaša publika?

8. PET NOVINARSKIH PITANJA

Nakon što ste odabrali temu, uvek odgovorite na 5 osnovnih novinarskih pitanja: KO, ŠTA, KADA, GDE i KAKO. Zatim pripremite uvod, razradu, zaključak i naravno odredite formu i žanr.

9. ODREDITI NASLOV

Ovo je posebno važno za pisane i veb medije. Naslov mora da upućuje na sadržaj. Važno je da precizira poruku i smisao. Proverite vaš predlog za naslov sa drugima, šta im govori, na šta ih upućuje, da li im bolje zvuči jedna, dve ili više reči, da li ga je neko već koristio. Ukoliko jeste, to izbegnite.

10. KAKO IZABRATI  SAGOVORNIKA

Napravite spisak potencijalnih sagovornika i zatim spisak pitanja. Odredite segmenate razgovora. Za početak je uvek bolje da to bude neko koga poznajete, sa kim se osećate opušteno. Pregledajte podatke i radove sagovornika. Ne treba sve da čitate ali morate napraviti neki izbor. Važno je da sagovornik zna da ste se pripremili i da znate šta želite da ga pitate. Kontaktirajte ga, predstavite sebe i ideju, zatim dogovorite termin i lokaciju snimanja. Pošaljite sagovorniku osnovna pitanja. Navedite da može slobodno da vam sugeriše ukoliko nešto nedostaje.

12. IZBOR LOKACIJE

Napravite spisak mogućih lokacija. Izaberite uslove gde ćete moći da budete opušteni i gde neće biti gužva. Važno je da razgovor tehnički možete kvalitetno da snimite. Napravite mini scenario za uvod, razradu i zaključak. Snimite fotografiju lokacije.

13. PRIPREMA PITANJA ILI TEKSTA

Pre snimanja na lokaciji odštampajte pitanja. Napravite kratak razgovor sa sagovornikom pre snimanja. Odredite zajedno sa timom način na koji želite da snimate, posebno ukoliko je u pitanju kamera. Izaberite da li uzimate samo izjavu, postavljate pitanja ispred ili iza kamere? Za pisani tekst, snimajte diktafonom. Odredite dužinu odgovora, ni prekratko ni predugo. Zabeležiti spontane odgovore, reakcije. Pratite razgovor, slušajte sagovornika. Ukoliko ima nešto interesantno da vam kaže a nije planirano, dozvolite. Ne ponavljajte pitanja ukoliko je već dat odgovor na tu temu. Smišljajte nova pitanja ukoliko je potrebno. Budite zaintresovani, radoznali, pitajte u ime gledalaca ili čitalaca. Tražiti neka nova saznanja, izbegavajte opšta pitanja ali se ipak držite teme.

14. PREGLEDANJE MATERIJALA, PISANJE I MONTAŽA

Snimljen materijal mora da se pregleda ili presluša. Izaberite odlomke i zapišite tajm kodove. Napravite redosled, izbor ostalih segmenata, fotografija, kadrova, muzike. Gotov medijski sadržaj uvek pročitajte ili pregledajte pre objavljivanja.

Centar za edukaciju SCENOVIZIJA želi vam uspešan dalji rad i očekujemo vas na zakazanim radionicama i snimanju vaših prvih multimedijalnih sadržaja.

Projekte sprovodi Centar za edukaciju Scenovizija a sufinansiranisu od Ministartva kulture i javnog informisanje Republike Srbije.

Napomena: Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Ministarstva za kulturu i javno informisanje Srbije.