Bogdan Mrša

JEDINSTVEN POGLED NA SVET

Fokusiram se na prenošenje nekog osećaja, ideje ili misli koje ne postoje u fizičkom obliku.

Volim da se takmičim i smatram da je to dosta pomoglo mom razvoju.

Moje stvaralaštvo je bazirano na održivosti.

Mladi dizajner, Novosađanin Bogdan Mrša pravo je iznenađenje na modnoj sceni. Svojim dizajnerskim radom i kolekcijama privukao je pažnju ne samo domaće nego i svetske javnosti. Specifičan je po svom nesvakidašnjem pristupu, kreacijama ali i izboru materijala. Dobitnik je prestižne nagrade NOIZZ Fashion Award Boris Trivan i dve nagrade FTDC i European Fashion Union – Milano; Fashion Week 2019 award na Serbia Fashion Week- u. Sa svojom revijom zatvorio je NOIZZ Fashion Award i osvojio drugo mesto na Mionnete Style Academy na Belgrade Fashion Week-u. Modni dizajn studirao je na Fakultetu digitalnih umetnosti u Beogradu. Među prvima je prihvatio promovisanje “održive” mode.

Kako stvaraš kolekciju, gde pronalaziš inspiraciju?

Težim ka eksploraciji nevizuelnih inspiracija, gde se više fokusiram na prenošenje nekog osećaja, ideja ili mislis koje ne postoje u fizičkom obliku. Baveći se ovakvi vidom istraživanja jednostavno imam veću slobodu izražavanja. The Split A|W 2020 je kolekcija koju sam završio za vreme karantina. Inspiraciju crpim iz Jacques Lacan-ove “The mirror stage” teorije. Detalje kolekcije i samu kolekciju ćete u celosti moći da ispratite na Belgrade fashion week-a.

Veoma brzo si postigao uspeh što nije lako u modnom svetu. Usledile su i nagrade. Šta ti one znače i gde su te odvele?

Zapravo prvi put kad sam se prijavio za NOIZZ nisam ni prošao u uži krug takmičenja. To je bilo dobro, jer ja se najviše inspirišem kad izgubim ili kad mi neko kaže da ne mogu nešto da uradim, te sam proveo sledeće dve godine radeći na sebi. Usledilo je takmičenje NOIZZ Fashion Award Boris Trivan na kojem sam osvojio prvo mesto i kasnije sam dobio dve nagrade FTDC i European Fashion Union Milano; Fashion Week 2019 award na Serbia Fashion Week-u. Imao sam čast da zatvorim NOIZZ Fashion Award reviju i osvojio sam drugo mesto na Mionneto Style Academy-ju što ste mogli da vidite na Belgrade Fashion Week-u. Smatram da su ova takmičenja zaista pomogla, jer sam imao priliku da predstavim svoje radove. Volim da se takmičim i smatram da je to dosta pomoglo mom razvoju.

Svojim radom i pristupom podržavaš princip “održive mode”. Kako gledaš na to da je modna industrija među prvima kada se govori o zagađenju planete i kako promeniti sve to?

Moje stvaralaštvo je bazirano na održivosti, što smatram da bi trebalo da bude fokus svih mladih modnih dizajnera, ne samo radi nekog “zelenog” publiciteta nego više iz etičkih i društvenih razloga koji utiču ne samo na nas već i na celu planetu.

Na koji način i gde proizvodiš tvoje modela i gde mogu da se kupe?

Ja sam proizvodim sve svoje modele. Što se tiče kupovine, svi zainteresovani mogu pronaći svoje buduće komade kod mene na sajtu ili probati iste kod nas u studiju.

Za koje prilike su tvoje kreacije i za kakve osobe?

Post apokaliptična aristokratija koja uvek ima neku blago satiričnu notu koja je gusto utkana u svemu što stvaram.

Koji je tvoj stil oblačenja?

Kožna jakna i crno na crna.

Šta bi preporučio mladima koji žele da krenu tvojim putem?

Smatram da je to nešto što je jedinstveno za svaku osobu, jer stvar koja je meni najviše pomogla, a i dalje mi pomaže jeste mesto i okruženje iz kojeg dolazim. Način razmišljanja koji sam pokupio od svakojakih ljudi sa kojima sam provodio vreme kao klinac je okruženje koje nije nužno izloženo svetu mode. Jer moda je mediji koji mi koristimo za opredmećivanje naših ličnih stavova, emocija, načina razmišljanja i jedini način da napraviš razliku izmedju sebe i ostalih u moru monotonije jeste da prikažeš tvoj jedinstven pogled na svet, pogled koji moraš sam da razviješ.