Nevena Reljin

Trenutak kada vreme stane

Jazz i latino muzika su deo mog temperamenta.

Mi pružamo energiju kroz muziku.

Naoružajte se strpljenjem, smehom i dobrom muzikom!

Vokalna solistkinja Nevena Reljin, pleni svojim nastupima i posebnom energijom. Izuzetan glas, poseban temperament, sjajan izgled samo su deo onoga što je opisuje. Muzika je od malih nogu deo njenog života. Završila je nižu, srednju muzičku školu i Akademiju Umetnosti u Novom Sadu. Njen temperament savršeno se uklopio sa izvođenjen jazz i latino numera. Tokom pandemije uspela je da završi snimanje albuma “Čarolija” sa Aleksandar Dujin orkestra koji su pripremali proteklih par godina i sada sa nestrpljenjem očekujemo izdanje i promociju albuma.

Kada i kako si zavolela muziku i ko je najviše uticao na tebe?

Muzika je sastavni deo života od momenta kada se rodimo i to je jedna od najvećih ljubavi. Muzički ukus se gradi i počinje od primera koji nam daju roditelji da bi ga mi kasnije sami definisali i nadogradili. Meni je u tome mnogo pomoglo muzičko obrazovanje jer sam sa 7 godina počela da sviram klavir u nižoj muzičkoj školi da bi kasnije i nastavila u tom smeru. Ocu mogu da zahvalim za ideju da upišem muzičku školu i na odabiru instrumenta. Pevanje je nešto što je bio moj put pronalaženja, učenja i identifikacije.

Čega se najradije sećaš kada pričamo o tvojim muzičkim počecima?

Muzički početak je za mene kada sam kao dete odlazila na časove klavira, ali i onaj gde sam sa18 godina učila da pevam prve jazz kompozicije. Sećam se te radosti učenja novog i u ovom drugom slučaju slobode koju mi je pružao jazz gde je improvizacija sastavni deo muzike.

Kako je izgledao tvoj prvi nastup, da li si imala tremu? 

Moj prvi bitniji nastup je bio 2003. godine u Zadužbini Ilije Kolarca sa našim multi medijalnim umetnikom Vladimirom Labatom, gde sam nastupala sa divnom Madam Piano sa kojom sam kasnije sarađivala još mnogo puta. Muzika koju smo izvodili nastajala je u trenutku i to je ono sto bilo potpuno drugačije u odnosu na moje dotadašnje iskustvo. Sećam se da je Vlada rekao “Sve što znate slobodno zaboravite.” Bilo je to veoma oslobađajuće iskustvo kojeg se uvek rado sećam. Što se tiče prvih nastupa moram da priznam da sam bila tremaroš, vremenom sam naučila da prevaziđem tremu i fokusiram se na muziku, trenutak kada vreme staje.

Da li ste već tada znala da ćeš izabrati muziku za svoju profesiju? 

Kao dete nisam mislila da ću biti vokalna solistkinja niti da ću pevati Jazz, svirala sam klavir i onog momenta kada sam shvatila da neću biti pijanista počelo je moje traženje i razmišljanje šta će biti moj poziv, možda je ipak muzika pronašla mene.

Da li si imala neke uzore na koje si želela da se ugledaš?

Uzori su mi oduvek bili vrhunski muzičari ne samo i isključivo vokalni solisti. Ako bi trebala da izdvojim neke od njih uvek mogu iznova da učim od neprevaziđene Elle Fitzgerald, Elis Regina, Gregori Porter, Nat King Cole, Boby Mc Ferin, Sofia Ribeiro… kao i mnogih drugih umetnika u čijem radu i zaostavštini beskrajno uživam.

Kako je teklo tvoje obrazovanje, gde si se školovala?

Završila sam nižu, srednju muzičku školu i Akademiju Umetnosti u Novom Sadu gde sam diplomirala na odseku Opšta muzička pedagogija.

Da li su jazz i latino muzika deo tvog temperamenta?

Jazz i latino numere su u potpunosti deo mog temperamenta.

Slede brojni nastupi, gde si sve nastupala?

Pored pomenute Kolarceve Zadužbine, nastupala sam često u Novosadskoj Sinagogi, SNP, Kulturni centri u Srbiji i Regionu, kao i na raznim muzickim festivalima u Evropi ( Ulm, Budimpešta, Beč… )

Kako ti je proteklo vreme tokom pandemije?

Tokom pandemije smo završili snimanje albuma “Čarolija” sa Aleksandar Dujin orkestra koji smo pripremali proteklih par godina i sa nestrpljenjem ošekujemo izdanje i promociju albuma.

Koliko ti je važna reakcija publike i kako reaguju na tvojim nastupima?

Reakcija publike mi je veoma važna, publika je neizostavni deo svakog nastupa, koncerta. Mi pružamo energiju kroz muziku a ona je ta koja sve to umnožava i pokreće nas da budemo još bolji.

Koliko dugo već sarađuješ sa Aleksandrom Dujinom? Sa kojim pevačima i muzičarima si do sada sarađivala?

Više od decenije traje saradnja sa Aleksandrom Dujinom. Sarađivala sam sa velikim brojem pevača, muzičara i umetnika (Aki Rahimovski, Parni Valjak, Teodulija i Madam Piano, Ivan Ilić, Kokan Dimuševski, Bela Mavrak, Novosadski Big bend, Vojvođanski Simfoničari… ) 

Haljine su neizostavni deo mene, samim tim i privatno i na nastupima sam u njima. Veoma mi je bitno da se dobro osećam u onome što obučem. Volim da nosim zanimljiv nakit.

Kako izgleda tvoj radni dan? Da li imaš neki hobi?

Moj radni dan kao takav je vrlo nepredvidljiv i ne postoji uvek isti recept a ni dan. Vrlo često podrazumeva spremanje novih kompozicija, probe sa velim orkestrom, manjim jazz combo sastavima ili Horom opere Srpskog Narodnog Pozorista, u svakom slučaju to nešto u čemu uživam. Moj hobi je ples, mnogo volim argentinski tango koji učim, takođe volim i salsu koju povremeno zaplešem na plesnim žurkama.

Šta bi preporučila mladima koji žele da idu tvojim putem? Koliko je rada i truda potrebno i kako da izgrade svoj stil i prepoznatljivost?

Preporučila bi im da se naoružaju strpljenjem, smehom, dobrom i kvalitetnom muzikom i da rade uporno na sebi jer se uloženi trud sigurno isplati.