Letnja prestonica Budva

Stigli smo do sredine leta, a vi još uvek razmišljate o mogućoj destinaciji za odmor. Gužve su uzele maha, aranžmani su rasprodati i sve je manje kvalitetnog izbora. Još kada na to dodate papirologiju na graničnim prelazima, čini se da nije lako pronaći rešenje.

U tom slučaju, birajte poznato. Bili ste već tamo, tu vam je društvo i znate da je provod zagarantovan. Pred vama je letnja prestonica Crne Gore, grad Budva. 

Budva je srednjovjekovni grad, od najstarijih naselja na Jadranskoj obali. Po najnovijim podacima ima oko 25 000 stanovnika. Leti se situacija naglo menja. Trenutno je prijavljeno više od 20 000 posetilaca.

Budva je dobro povezana sa drugim gradovima u regionu. Ukoliko letite avionom imate tri aerodroma na raspolaganju (Tivat – udaljenost od Budve je 20 km; Podgorica – udaljenost je 65 km; Dubrovnik – udaljenost je 80 km). Austobuske linije su česte i povezane su skoro sa svim većim gradovima u susednim zemljama. Ukoliko želite da dođete vozom, najbliža železnička stanica nalazi se u Sutomoru, 30 km južno od Budve. Do Budve imate autobus, koji košta 3 eura a vožnja traje oko sat vremena.

Budva nije veliki grad i površinom zauzima samo 4.2 kvadratna kilometra, pa snalaženje po gradu u uobičajenim uslovima ne predstavlja problem. Tokom letnjih meseci, situacija se naglo menja. Gužva i redovi u saobraćaju su neminovni. Zato nemojte planirati vožnju kroz grad. Slobodnih parking mesta jednostavno nema. Čak ni bicikl nije rešenje. Ostaje vam da šetate i uživate. Automobil koristite za izlazak iz grada, vožnju do plaža ili susednih mesta i gradova.

Stari grad u Budvi je mesto gde možete sve da se pronađete. Uske kamene ulice i mali trgovi, prepuni su restoranima, barovima i buticima. I pored toga što je u večernjim satima prolazak kroz njih otežan zbog velikog broja posetilaca sve ima svoju čar. Dobra energija i raspoloženje svuda su prisutni.

Ukoliko ne volite gužvu i želite sve da posmatrate sa distance, terasa hotela “Mogren” i dalje je kultno mesto. Tu se okupljaju meštani, poznata lica iz sveta umetnosti i oni koji prepoznaju kvalitetnu usluge.

Ukoliko ste rešili da ovo leto posvetite i kulturno istorijskom obilasku grada, predlog je da obiđete brojne crkve i ostale kulturno istorijske spemenike u Starom gradu.

Najistaknutija je Citadela koja se nalazi na najjužnijem delu Starog grada. Datira iz XV veka. Tu se nalazi i Pomorski muzej sa svojom impresivnom bibliotekom. 

Blizu Citadele nalaze se brojne crkve, kao Santa Maria in Punta koja se trenutno koristi za umetničke izložbe i koncerte klasične muzike. 

Pored crkve Santa Maria in Punta nalazi se crkva Svete Trojice. Ova pravoslavna crkva završena je 1804. godine, a pred crkvom se nalazi grobnica poznatog pisca i političara, Stjepana Mitrova Ljubiše.

Crkva Svetog Save, izgrađena je u XIV veku i nalazi se u blizini Citadele. U ovoj maloj jednobrodnoj crkvi nekada su se čuvale razne ikone, freske i skulpture ali crkva više nije u funkciji. 

Crkva Svetog Ivana Krstitelja nalazi se severno od Citadele, izgrađena je u VIII a obnovljena u XVII veku. U ovoj crkvi možete videti mnoge očuvane spomenike, arhive i biblioteku. Najpoznatija je ikona Blažene Device s Kristom, originalnog imena Madona in punta. Ne smete propustiti stakleni mural koji je napravio poznati hrvatski slikar, Ivo Dulčić.

Ostaci rimske vile iz II veka nalaze se u samom centru Starog grada. Poznati su po divnim podnim mozaicima iz najblagostalnijeg perioda rimske istorije.

Skulptura Balerine smatra se glavnim simbolom grada. Nalazi se uz obalu, odmah uz starogradske zidine. Po staroj legendi, trljanje skulpture donosi sreću.

Tvrđava Mogren nalazi se 1 km zapadno od Starog grada, odmah nakon plaže Mogren. Tvrđava je izgrađena u XIX veku a preživela je dva svetska rata. Danas na tvrđavi možete uživati u panoramskom pogledu na zapadnu obalu budvanske rivijere. Ulaz je besplatan.

Muzej grada Budve nalazi se u samom centru Starog grada. U muzeju možete videti stalne arheološke i etnografske izložbe.

Pomorski Muzej se nalazi unutar Citadele. Reč je o jednoj prostoriji u kojoj se nalaze modeli brodova, karte i velika kolekcija knjiga.

Moderna Galerija nalazi se takođe u Starom gradu. Tu se nalaze umetnička dela koja su stvorili ne samo crnogorski umetnici, već i umetnici s prostora cele bivše Jugoslavije.

Grad Teatar Budva održava se i ovog leta. Reč je o najpoznatijoj kulturnoj manifestaciji u Budvi i tradiciji koja traje preko 20 godina. Čitav grad je otvorena pozornica gde možete da uživate u čitanju poezije, pozorišnim predstavama i izložbama.

Budva je najpoznatija kao glavni grad zabave u Crnoj Gori, može se reći i u regionu. Najpopularnija mesta nalaze se u Starom gradu ili na šetalištu. Svakodnevno se organizuju i zabave na plažama sa DJ-evima. Najpoznatiji noćni klub Top Hill nalazi se na bregu iznad grada. Trenutno su noćni klubovi zatvoreni i žurke nisu dozvoljene, zbog situacije sa kovidom.

Ako želite da uživate u jutarnjoj kafi u Starom gradu, preporučujemo vam Casper bar. Mali prijatan lokal nudi posebno ugodnu letnju atmosferu.

Ako želite britansko iskustvo posetite the Prince Pub. Ovaj pub sakriven je u Starom gradu, blizu Citadele.

Za sve koji vole letnji šoping, preporuka je da posete TQ Plaza, jedini trgovački centar u Budvi koji se nalazi samo par minuta od šetališta. Ovde možete pronaći različite prodavnice, sjajne kafiće i odličan supermarket. U blizini tržnog centra nalazi se i zelena pijaca.

Što se tiče plaža, najsigurnije je da izaberete neku van grada. Manje su gužve, čistije je i bolja je ponuda. U narednom tekstu, predstavićemo vam neke od njih.

Budva vam sigurno nudi dobar provod, mogućnost kulturno istorijskog istraživanja, nova poznanstva, uživanje na plažama, vruće letnje cene i gužvu. Za sve ostalo potrudite se sami i sigurni smo da ćete zauvek pamtiti ovo leto.