Plaže u Budvi

Budva je jedno od najstarijih naselja na Jadranu. Njen živopisan Stari grad leži na poluostrvu koji se proteže u more. Glavna atrakcija su srednjovekovni zid dvorca i Citadela sa koje se odlično vidi Budvanska rivijera.

Zbog svog istorijskog nasleđa ovom gradu pripada obala dužine 38 kilometara na kojoj ima 17 uređenih plaža sa mnoštvom malih uvalica i skrivenih mesta za one koji vole da istražuju ili žele da se izoluju.

Ukoliko želite dinamičan odmor u Budvi, svaki dan da nešto promenite, preporučujemo ovih 8 plaža:

MOGREN

Mogren je najpopularnija i najlepša plaža koja je udaljena samo 150 metara od Starog grada. Okružena je bujnom vegetacijom što doprinosi da voda ima smaragdnu boju. Sastoji se od dva dela, Mogren I i II, koje su razdvojene tunelom u obliku pećine.

Preporuka je da na ovu plažu idete što ranije i da iskoristite priliku dok nije gužva, da se isplivate i uživate u prvoj jutarnjoj kafi.

RIČARDOVA GLAVA

Ričardova glava je mala, šljunkovita plaža dugačka samo 100 metara. Ima poseban položaj jer se nalazi ispred zidina Starog grada i pruža se do hotela Avala. Dobila je ime po glumcu Ričardu Vidmarku koji je tu snimio film “Dugi brodovi” 1963. godine. U jutarnjim časovima i predveče je mirna oaza, a popodne je poznata kao omiljena plaža uglavnom mlađih ljudi, sa dnevnim žurkama u okolnim kafe barovima i na samoj plaži.

JAZ

Jaz je najveća plaža u području Budvanske rivijere. Ova šljunkovita plaža dugačka je 1,2 km i nalazi se na udaljenosti od 2,5 km od Budve. Ukoliko nemate svoj prevoz na raspolaganju su vam brodići ili minibus. Plaža je podeljena na dva dela, jedan je zakupljen, dok je drugi namenjen nudistima. U svojoj ponudi ima i autokamp sa 2000 mesta. Idealna je za porodice sa decom. Svim posetiocima na raspolaganju su brojni restorani i ostali sadržaji za rekreaciju i zabavu na vodi. Za sve one koji vole mir i izolaciju, preporuka je da zaobiđu gužvu i da potraže svoje mesto na desnoj strani plaže gde se nalaze dva beach bara. Na tom delu plaže, cena kompleta ležaljki kreće se od 10 do 15 eura po kompletu ( dve leželjke i suncobran). Kompleti su udaljeni jedni od drugih i pružaju mir i uslove za odmor i uživanje.

MALAJA

Nakon što dođete do samog kraja plaže Jaz na desnoj strani obale, preporučujemo vam da produžite još malo dalje, stazom kroz stene koja će vas dovesti do posebno egzotične uvalice i plaže Malaja. Sjajan beach bar koji se tu nalazi, potpuno je “uklopljen” u netaknutu prirodu. Plaža je poznata po izuzetno čistoj vodi i predstavlja omiljeno mesto kupača koji pre svega vole izolovanost.

OSTRVO SVETI NIKOLA

Ostrvo Sveti Nikola se nalazi nadomak Budve i do njega se najlakše stiže taksi brodićem za šta je potrebno desetak minuta. Dugo je oko 2 kilometra. Na ostrvu se nalazi više plaža, koje pružaju izvanrednu mogućnost za pravi odmor, izolovanu od letnje vreve. Voda je posebno čista i pravi je izazov za sve ljubitelji plivanja. Cena brodića kreće se od 3 do 4 eura po osobi.

KRALJIČINA PLAŽA

Kraljičina ili Mala plaža za mnoge je najlepša plaža na Jadranu. Ušuškana u maloj uvali i okružena poznatom Miločerskom šumom, odiše pravim mirisom Mediterana. Duga je oko 120 metara, i prekrivena sitnim peskom i šljunkom, pomešanim sa ljušturama školjkica. Ime je dobila po kraljici Mariji Karađorđević. Do ove sezone, na Kraljičinu i Kraljevu plažu nije moglo da se uđe ali tokom ovog leta su otvorene i preporučujemo svima da ih obiđu.

KRALJEVA PLAŽA

Kraljeva plaža je duga oko 280 metara, peščana, šljunkovita i u jednom delu kamenita. Dobila je ime po kralju Aleksandru Karađorđeviću, koji je zbog njene lepote, od svih plaža, izabrao upravo nju da izgradi svoju letnju rezidenciju. U okviru kraljevskog imanja uređen je i kraljevski park na 18 hektara površine, sa raznim vrstama mediteranskog i egzotičnog rastinja. Šumovita brda sa strane, uređeni parkovi iza plaže i plavo more jednostavno su očaravajući.

PLOČE

Malo dalje od plaže Jaz, nalaze se Ploče. Ova plaža udaljena je od Budve 9 km i površine je 10 000 kvadratnih metara. Plaža je kombinovana, nastala na stenama i kasnije dorađena. U ponudi se nalaze restoran, kafe i koktel bar gde se svakodnevno održavaju nastupi dj- eva (trenutno se žurke ne održavaju zbog situacije sa kovidom). Plaža poseduje i četiri bazena sa slanom vodom, besplatan parking prostor i sve sadržaje za rekreaciju na vodi.

Složićete se da svaka od ovih plaža ima nešto posebno. U pitanju je sasvim drugačiji vid odmora i provoda. Kombinujete i pronađite šta vama najviše odgovara. Istražujte, obilazite i uživajte, dugo i toplo leto vas čeka.