Žabljak

Da bi se ispoljili povoljni efekti oporavka organizma od stresa i ostalih štetnih uticaja, odmor bi trebalo da traje najmanje dve nedelje.

Stručnjaci kažu da prilikom izbora, treba uzeti u obzir činjenicu koji klimatski uslovi će telu pružiti najbolji odmor, gde ćemo se osloboditi od stresa i napuniti pozitivnom energijom.

Najbolja opcija je kombinacija mora i planine. Mešanje vazduha, nadmorske visine, hrane, plivanja u moru i šetnje planinskim puteljcima čini čuda za vaše fizičko i mentalno stanje organizma. U slučaju da ste ljubitelj ove kombinacije, predlažemo da nakon posete crnogorskom primorju, odmor produžite na Žabljaku.

Žabljak je smešten između visokih planinskih vrhova, glečerskih jezera u netaknutoj prirodi durmitorskog kraja. Sa svojom nadmorskom visinom od 1456 metara nosi tutulu najvišeg naseljenog mesta na Balkanu.

Leži na obodu Nacionalnog parka Durmitor, koji pokriva površinu od 39,000 ha. Okružen je sa 18 glacijalnih jezera, 5 kanjona, 748 prirodnih izvora, netaknutim šumama sa više od 400 godina starim stablima, ledenim pećinama. Savršeni pejzaži prostiru se svuda. Moćni planinski vrhovi, zeleni pašnjaci, tirkizna jezera, guste šume i raznolikost faune ostavljaju jedinstven utisak.

Omiljeno mesto turista svakako je Crno jezero, koje se udaljeno svega 2 km od centra Žabljaka. U blizini je i čuveni most “Đurđevića Tara”.

Ovu planinsku klimu odlikuje izuzetno čist vazduh, prijatno sunčevo zračenje, nizak barometarski pritisak, visok nivo kiseonika i obilje korisnih lakih negativnih jona koji daju energiju ćelijama i poboljšavaju imunitet.

Durmitor skriva i najdublji kanjon u Evropi – kanjon Tare (1300m), koji je odmah posle kanjona Kolorado drugi po dubini u svijetu. Zbog plavo-zelene kristalno čiste, nezagađene vode, poznat je i kao Suza Evrope.

Durmitor čuva bogatstvo biljnog i životinjskog sveta sa više od 1500 vrsta biljaka. Pašnjake i jezera okružuju guste šume jasena, bukve, breze, četinara, i posebno interesantnog crnog bora koji izrasta na gotovo nemogućim mestima – iz stena kanjona i nadvisuje strme provalije. Neki primerci crnog bora su stariji od 400 godina i viši od 50 metara.

Ovo područje je stanište za više od 160 vrsta ptica, preko 300 životinja  i više od 130 vrsta dnevnih leptira.

Ukoliko posetite Žabljak u letnjem periodu, pruža vam se mogućnost jahanja konja, pešačenja beskrajnim stazama, istraživanje skrivenih kutaka čarobne divljine ili veslanje na jezeru.

Hiljade kilometara staza protežu i vijugaju kroz različite predele i pravi su raj za sve ljubitelje šetnje. Medju 2000 metara označenih planinarskih staza u Nacionalnom parku su rute za sve nivoe fizičke spremnosti. Možete jednostavno besciljno šetati livadama, obroncima, pokraj jezera praćeni jedino zvukom cvrkuta ptica, kliktajem orla, zujanjem insekata, zvonom čaktara, koji su savršeno usklađeni sa tišinom ove čudesne planine.

U gradu Žabljaku možete probati i različite lokalne specijalitete. Od infrastrukture, na raspolaganju su autobuska stanica, pošta, supermarket, pekara, više hotela, restorana, kafića, prodavnica, turističkih agencija, iznajmljivanje bicikala…

Za one najhrabrije i u dobroj formi, planinarenje i penjanje na neki od brojnih vrhova Durmitora osigurava nezaboravno iskustvo i slike pejzaža koje zaista ostavljaju bez daha. Bez obzira šta da izaberete, sigurno ćete uživati i poneti utisak nestvarne prirodne lepote.