Amsterdam, drugačiji od svih!

Izabrali smo Amsterdam za naše putovanje iz više razloga. Ima to nešto, moderan a tradicionalan, uredan i slobodan. Spaja nespojivo u jednu savršenu evropsku sliku o tome kako sve može dobro da funkcioniše. Imaju svoj stil, način gledanja na život. Vole zelenilo, prirodu i uvek su spremni za dobar provod.

Amsterdam ima jedinstven spoj istorije, kulture i modernih sadržaja. Poznat je po svojim živopisnim kanalima, istorijskoj arhitekturi, svetski poznatim muzejima i interesantnom noćnom životu. Pored toga, Amsterdam je kulturno bogat i raznolik grad sa živom umetničkom scenom, ukusnom kuhinjom i mnogim festivalima i događajima tokom cele godine.

Postoje dva međunarodna aerodroma u Srbiji (Beograd, Niš) sa direktnim letovima za različite gradove u Holandiji. Glavni aerodrom u Amsterdamu je Aerodrom Schiphol (AMS). Nalazi se oko 20 km jugozapadno od centra grada. Ovo je jedan od najvećih aerodroma u Evropi i povezuje Amsterdam sa mnogim gradovima širom sveta. Ukoliko putujete automobilom, dužina puta između Novog Sada i Amsterdama je oko 1670 km i treba oko 17 sati da se pređe.

U Amsterdamu postoji zaista mnogo stvari koje možete videti i raditi, sve zavisi od toga šta vas zanima.

Ipak ne propustite:

Rijksmuseum – Najpoznatiji muzej u Amsterdamu u kojem su izložena najpoznatija umetnička dela , uključujući i dela Rembranta i Vermera.

Kuća Ane Frank – Dirljiv i moćan spomenik jevrejskim žrtvama holokausta i priča o Ani Frank, mladoj devojci koja je pisala dnevnik dok se krila od nacista tokom Drugog svetskog rata.

Muzej Van Gogh – Muzej je posvećen životu i radu Vinsenta van Goga i tu se nalaze najveće kolekcije njegovih slika na svetu.

Kanali – Amsterdam je poznat po svojim živopisnim kanalima, a obilazak brodom je odličan način da vidite grad iz drugačije perspektive.

Heineken iskustvo – Interaktivni muzej koji je posvećenv istoriji poznatog brenda Heineken piva i nudi posetiocima priliku da nauče sve o procesu kuvanja i naravno da probaju pivo.

Amsterdam nazivaju i “Severnom Venecijom”

Kanali u Amsterdamu su glavna turistička atrakcija. UNESCO ih je uvrstio na svoju listu Svetske baštine. Milioni posetilaca dolazi u Amsterdam da bi plovili čamcima po njima. Oni takođe igraju važnu ulogu u gradskom transportnom sistemu, pri čemu mnogi čamce koriste i kao sredstvo za putovanje na posao.

Van Gogh muzej u Amsterdamu je posvećen životu i delu slikara Vincenta van Gogha i sadrži najveću zbirku njegovih radova na svetu.

U muzeju se može videti više od 200 radova koji obuhvataju Van Goghovu kreativnu karijeru. To uključuje njegove ranije radove koji su bazirani na prirodnim pejzažima, kao i kasnije radove koji su bazirani na portretima i figuralnim radovima. Među izloženim radovima su poznati radovi “Suncokreti”, “Žena sa harfom” i “Drvo pšenice sa suncokretima”.

Muzej takođe sadrži različite druge predmete koji ilustruju Van Goghov život i rad, uključujući njegove lične beleške, pisma i fotografije. Postoje i interaktivne zone koje omogućavaju posetiocima da istraže Van Goghove radove na nov i zanimljiv način. Otvoren je svakog dana i preporučuje se da se ulaznice kupe unapred, posebno u sezoni.

Glavni trg u Amsterdamu, Dam Square dobio je ime po starom gradskom bedemu koji se nalazio na tom mestu u srednjem veku. Danas, je to mesto okupljanja gde se održavaju različiti događaji, kao što su parade, koncerti i festivali.

Trg je okružen nekim od najvažnijih zgrada u Amsterdamu, kao što su Kraljevska palata (sada je tu kancelarija za državne poslove), Nacionalni muzej i Nacionalna katedrala, poznata po svojoj gotičkoj arhitekturi.

Trg je bogat brojnim prodavnicama, kafićima i restoranima, što ga čini idealnim mestom za šetnju. Sigurno će vas zanimati i različite radnje gde možete ne samo da kupite šta vam treba nego i da dobijete različite ideje, s’ obzirom da Holanđani imaju sjajan ukus za sve, od dobre hrane i pića, enterijera, oblačenja…

Amsterdam je poznat po svojim brojnim zanimljivim prodavnicama za turiste, koje nude različite proizvode od suvenira do unikatnih stvari.

Neke od najinteresantnijih prodavnica su:

The Dutch Cheese Store: Prodavnica koja je specijalizovana za prodaju preko 150 vrsta različitih vrsta sira. Idealno mesto za kupovinu suvenira ili degustaciju.

De Bijenkorf: Poznat trgovački lanac sa više od 150 godina istorije. Ima više od desetak prodavnica po gradu, i nalazi se u centru grada. Pored modnih artikala, tu su i kućni aparati, elektronika, parfemi, kozmetika, knjige, muzički instrumenti, itd.

The Little Shop of Fantasy: Specijalizovana prodavnica za prodaju fantastičnih stvari, kao što su čarobni štapići, tarot karte i druge stvari iz sveta fantazija.

The House of Bols: Specijalizovani su za prodaju likera i koktela, sa preko 400 različitih vrsta alkoholnih pića i često organizuju degustacije i radionice.

The Bulldog: Prodavnica je specijalizovana za prodaju različitih proizvoda vezanih za marihuanu, kao što su bongovi, vaporizatori i različiti proizvodi od CBD-a.

Holandija ima bogatu kulinarsku tradiciju koja se ogleda u raznolikosti njihovih specijaliteta. Posebno je poznata po sjajnom izboru različitih vrsta sireva.

Preporučujemo da probate:

Bitterballen: Tradicionalna holandska grickalica koja se sastoji od kuglica od kuvanog mesa, koje se obično preliju brašnom, jajima i mrvicama, pa se prže u ulju.

Stamppot: Klasično holandsko jelo koje se sastoji od kuvane zelene salate, krompira i drugog povrća, koje se servira sa kobasicom ili drugim mesom.

Poffertjes: Slatke kuglice od kvasca i krompira, koje se obično preliju sa šećerom, puterom ili sirupom.

Haring: Tradicionalni holandski specijalitet koji se sastoji od svežeg lososa, koji se soli i riba se ukiseli. Obično se jede sa limunom i hlebom.

Stroopwafels: Slatki kolačići koji su napunjeni karamelom ili medom, koji se obično jedu uz kafu ili čaj.

Postoji mnogo opcija za smeštaj u Amsterdamu, uključujući hotele, hostele, apartmane i kuće za iznajmljivanje.

Amsterdam ima širok spektar hotela, od luksuznih do ekonomskih. Cene se kreću od nekoliko stotina eura za noć za luksuzni hotel do nekoliko desetina eura za noć za ekonomski hotel.

Hosteli su popularna opcija za one koji traže jeftinije smeštaje. Oni nude krevete od po nekoliko desetina eura po noći.

Apartmani su još jedna popularna opcija za one koji traže više privatnosti i prostora. Oni se mogu iznajmiti za nekoliko stotina eura za noć.

Amsterdam ima raznovrsnu arhitekturu koja se razlikuje u različitim delovima grada.

U starom gradu, arhitektura je karakteristična po svojim malim kućama sa kosim krovovima i malim prozorima, koji su sagrađeni u 17. i 18. veku. Ove kuće su često izgrađene od drveta i cigle i imaju prelep dekor sa ukrasnim detaljima.

Na kanalima, možete videti brojne kuće sa proširenim prizemljem koji se zove “grachtenpanden” ili “kanalske kuće” . Često se koriste kao muzeji ili hoteli.

U novijem delu grada, možete videti primere moderne arhitekture, kao što su stambene zgrade i poslovni objekti sagrađeni u 20. veku. Tu se nalazi i kvart Jordaan, gde se tradicionalne kuće renovirane u modernom stilu.

Ukoliko govorite nemački ili engleski jezik lako ćete se sporazumeti. Holandski jezik, poznat kao flamanski, pripada germanskom jezičkom porodici. Srodan je sa drugim germanskim jezicima kao što su nemački, engleski, švedski, danski i norveški. Deli se na dva dijalekta, severni i južni Holandski. Severni se govori u Holandiji, a južni u Belgiji. U početku deluje grub i težak ali ipak nije tako, trebaće vam malo vremena da se prilagodite.

Dobro je da znate da je klima u Holandiji umereno-kontinentalna sa četiri jasno definisana godišnja doba. Leta su obično topla sa prosečnom temperaturom oko 20°C, dok su zime hladne sa prosečnom temperaturom oko 0°C.

Proleće je obično vlažno a jesen je često suva i hladna. Kiša pada tokom cele godine, sa najviše padavina u novembru i decembru. Vetar je često prisutan, zato pripremite tople jakne sa kapuljačama ukoliko idete tokom zimskog perioda. U ostalim periodima uvek nosite kabanice sa sobom.

Ukoliko volite šetnje, Amsterdam nudi predivne parkove:

Vondelpark: Najveći i najpoznatiji park u Amsterdamu, sa preko 120 hektara površine. Park ima mnogo cvetnih vrtova, jezera, kafića i restorana, kao i pozorište i muzej.

Sarphatipark: Mali park u strogom centru grada koji ima prelepe cvetne vrtove, fontane i klupice za odmor.

Westerpark: Nalazi se u zapadnom delu grada i ima prelepe cvetne vrtove, fontane i jezera, kao i mnoštvo restorana i kafića.

Amstelpark: Park sa prelepim cvetnim vrtovima, jezerom, skulpturama i muzejem cveća.

Oosterpark: Park u istočnom delu grada koji ima prelepe cvetne vrtove, fontane i jezero, kao i muzej i pozorište.

Ukoliko putujete sa namerom da se upoznate sa mladima u Holandiji, to ćete sigurno lako učiniti. Veoma su komunikativni i druželjubivi. Njihovi mladi, su veoma aktivni u društvenom i političkom životu. Imaju pristup širokom spektru obrazovnih programa, od predškolskih do postdiplomskih studija i to maksimalno koriste za svoje dobro obrazovanje.

Holandija je poznata po svom liberalnom stavu prema različitim pitanjima, pa tako mladi imaju pristup različitim oblicima uživanja, kao što su noćni život, kafići i klubovi.

Gde popiti kafu uz kanal?

Amsterdam je poznat po svojim kafićima i barovima, pa postoji mnogo opcija da u njima uživate.

Neki od najpopularnijih kafića su:

Café de Jaren: Kafić se nalazi na obali kanala i nudi prelep pogled na grad. Pored kafe i čaja, ovde se mogu različiti kokteli i pivo.

Café Hoppe: Jedan od starijih kafića u Amsterdamu. Nalazi se u starom gradu i pruža autentično iskustvo posete gradu.

The Coffee Bru: Kafić se u centru grada koji nudi širok spektar kafe, čaja i slatkiša.

Backer & Co: Kafić je specijalizovan za pečenje kolača i peciva. Idealno mesto za doručak ili ručak.

De Belhamel: Ovaj kafić se nalazi u centru grada i nudi prelep pogled na kanale. Ovde se mogu kušati različiti kokteli i pivo.

The Happy Bull: Ovaj kafić se nalazi u blizini Red Light District-a i nudi širok spektar piva i koktela.

Bicikl kao omiljeno prevozno sredstvo

U Amsterdamu je posebno dobro organizovan javni prevoz i to će vam omogućiti lako kretanje po gradu. Posebno je interesantno njihovo biciklističko nasleđe i mnogi u Amsterdamu koriste bicikl kao svakodnevni prevoz, što preporučujemo i vama. Možete vrlo povoljno da ga iznajmite.

Najčešće se voze gradski bicikli, koji su prilagođeni potrebama gradskog saobraćaja. Oni su obično jednostavni i izdržljivi, sa širokim gumenim točkovima i jednostavnim mehanizmom za prenos snage.

Gradski bicikli su obično opremljeni sa korpom na prednjem delu bicikla, koja se može koristiti za prenošenje namirnica ili drugih predmeta. Imaju široka sedišta i volan, što vožnju čini laganom i ugodnom. Pored gradskih bicikala, sve češće se mogu videti i bicikli sa električnim pogonom.

Na raspolaganju vam je izvanredna infrastruktura za biciklizam, sa mnogo staza i biciklističkih parkinga. Grad takođe ima biciklističke semafore i biciklističke trake, što olakšava vožnju i čini je sigurnijom.

Neke od najboljih biciklističkih staza u Amsterdamu su:

Amstel: Vodi kroz prelep ruralni pejzaž oko reke Amstel, sa okolnim malim selima i cvetnim poljima.

Vondelpark: Savršena je za šetnju, trčanje ili vožnju biciklom, sa prelepim pogledom na Vondelpark i okolinu.

Westerpark: Vodi kroz prelepi Westerpark sa mnogim cvetnim vrtovima i jezerima.

Zaanse Schans: Pruža se kroz tradicionalna sela sa zelenim poljima i molovima, koji su tipični za ovaj kraj.

Waterland: Vodi kroz prelepi ruralni krajolik sa mnogim jezerima i kanalima, sa prelepim pogledom na tradicionalna sela i cvetne polja.

Dijk staza: Staza vodi kroz prelepi pejzaž pored tradicionalih sela, sa prelepim pogledom na more i reke.

Plovidba po kanalima

Za sve one koji vole plovidbu, postoji veliki broj turističkih agencija koje nude vožnju brodom sa vodičem, gde se mogu videti najlepše kanalske kuće i mostovi grada. Ove ture obično traju oko sat vremena.

Biciklistički turistički centri nude iznajmljivanje brodića za samostalno plovidbu po kanalima. Ova opcija daje više slobode i fleksibilnosti za posetu kanala i okolnih područja.

Postoje i večernje ture brodom po kanalima, gde se mogu videti kanalske kuće osvetljene u noćnim satima.

Kanal Bus je vodena linija koja povezuje neke od najznačajnijih turističkih atrakcija grada, kao što su Rijksmuseum, Van Gogh muzej i muzej Anne Frank.

Naravno, da smo posvetili pažnju njihovoj modi, koju odlikuju pre svega funkcionalnost i elegancija. Holanđani cene praktične i funkcionalne odevne komade, koje mogu da koriste za svakodnevne aktivnosti, uključujući i vožnju biciklom, ali u isto vreme vole da izgledaju elegantno i moderno. Oni to i postižu svojim savršenim kombinacijama. Inače su poznati po svom unisex stilu. Streetwear je veoma popularan. Sve više su svesni ekološke situacije i mnogi brendovi se fokusiraju upravo na održivu modu i ekološke materijale.

Holandija ima nekoliko poznatih modnih brendova koji su prepoznati širom sveta (neki od njih i kod nas): G-Star RAW, Scotch & Soda, Royal Dutch Denim, Suitsupply, Sissy-Boy, SuperTrash

Posebno je interesantan njihov enterijer. On je raznolik i različit, kao što je i grad sam po sebi. Ipak postoje neke karakteristike koje se često mogu videti u enterijerima u Amsterdamu:

Kombinuju stare i nove elemente. Čuvaju originalne stare zidove i drvene podove, u kombinaciji sa modernim i savremenim nameštajem. Uglavnom koriste prirodne materijale, kao što su drvo, kamen i keramika, i to daje toplu i ugodnu atmosferu gde god da uđete.

Njihov doručak je jednostavan i sastoji od nekoliko osnovnih namirnica. Interesantno je da obožavaju hleb i često ga jedu za doručak. Hleb se može jesti sa maslacem, sirom, marmeladom, ili drugim namazima. Pekarski proizvodi, kao što su kroasani, kiflice i kolači su takođe deo tipičnog holandskog doručka.

Za sam kraj, ukoliko želite da kupite i ponesete nešto, imate zaista fantastičan izbor, od umetničkih slika, modnih komada do suvenira kao što su magneti za frižider, čokoladne praline, gumene patkice ili čak bicikl. Važno je samo da smislite kako da ga prenesete… Sigurno će vam biti najdraža uspomena. Ako to ne uspete, onda može i nešto manje, što će vas uvek sećati i vratiti u ovaj, po svemu poseban grad.