Pravo na samospoznaju

Svako osoba treba da ostane ili postane ono što jeste, ne da se čini drugačijom, ne da postane ono što se od nje očekuje ili ono što nije ili što bi želela biti.

Imperativi poput: moraštrebalo bi dabilo bi poželjno dapodrazumeva se; pod brojnim podsticajima, ispravnim smernicama da se krene pravim putem, da se krene i ide nečijim/našim, opšteprihvaćeno ispravnim putem, da se postane neko, onakav, ikakav, dobar, bolji, iz perspektive drugih ili nas samih, neretko stvaraju pritisak ili naprosto buku, koja nas može udaljiti od naše istinske suštine.

Osoba koja je svesna, tačno zna šta radi, zna kako radi i zna da ima alternativu, da ima mogućnost izbora i da svesno bira da bude takva kakva jeste. Ipak, usled različitih okolnosti, često zanemarujemo ko smo, kakvi smo sada, šta osećamo, šta dominantno doživljavamo kao nezadovoljenu potrebu ili nedovršeni posao. Ne znamo da odredimo šta je to što nas koči, ne dozvoljava da rastemo, razvijamo se. Pitamo se zašto stagniramo, šta to utiče na naše samopoštovanje, indentitet i kontakte?

Sve je manje razumevanja, dok usamljenost i otuđenost rastu a podrška izostaje. Nezadovoljstvo se samo gomila i sakriva. Vreme je da razgovaramo, da priznamo i probamo da popravimo.

Predavanje putem zoom aplikacije na temu “Povezanost mentalnog i fizičkog zdravlja” u sklopu projekta “Zdrava i prava” , 24. septembra održaće Jelena Petrović,  master Geštalt psihoterapije i dipl. psiholog.

Jelena Petrović rođena je u Novom Sadu gde i danas živi i radi. Po svom osnovnom obrazovanju Jelena je diplomirani psiholog i Master Geštalt psihoterapije. Završila je četvorogodišnje doktorske studije na European Accredited Psychotherapy Institute – Gestalt Psychoyherapy Training Institute Malta na Malti i ternutno je u fazi izrade svoje doktorske disertacije.

Već dvanaest godina vlasnica je Centra za pružanje terapijskih i edukativnih usluga “ Sklad” u kome radi sa klijentima u procesu individualne i partnerske psihoterapije.

Svoj profesionalni doprinos kroz svakodnevni rad sa klijentima, Jelena pronalazi kroz značaj u konstantnom širenju svesnosti o važnosti prevencije i održanja mentalnog zdravlja.

Svako svoje pojavljivanje u javnosti bilo kroz učešće na naučnim skupovima, pisanje naučnih radova, pisanje za i pojavljivanje u medijima ona koristi da ukaže na značaj implementiranja mentalne higijene kao osnovnog prava svih nas.

U ovom vremenu u kom živimo koje sa sobom donosi stalne i realne izazove kao izvore stresa, smatra da je važno da razumemo sve naše emocije i da o njima brinemo ništa manje nego o svom fizičkom zdravlju. Važno je je da postanemo svesni da iako je ovo doba u kom je usamljenost dominantno stanje čoveka postoji naše pravo da se samospoznajemo, rastemo i razvijamo i menjamo kako bismo ovaj život proživeli što lepše i kvalitetnije.

Priavite se i učestvujte. Nakon uvodnog predavanja, sve učesnice imaju mogućnost da se konsultuju sa psihologom Jelenom Petrović. Popunite kontakt formu na sajtu www.scenovizija.com, ili pošaljite poruku putem instagrama @scenovizija, facebook stranice Scenovizija centar za edukaciju ili preko mejla scenovizija@gmail.com. Učešće u radionicama je besplatno.

Za dodatne informacije i pitanja sve zainteresovane ohrabrujemo da se jave putem mejla scenovizija@gmail.com ili na telefone 061 2732 181 / 060 433 43 44.

Organizator projekta: Centar za edukaciju SCENOVIZIJA

Projekat sufinansiraju : Pokrajinska Vlada i Zavod za ravnopravnost polova