Uvala ruža – Rose

Rose su od Herceg-Novog udaljene 1,7 nautičkih milja. Do njih možete stići lokalnim brodićem ili kolima od Tivta i Budve prateći putokaze ka Luštici.

Ukoliko krenete kolima ili motorom kao što smo mi, na putu za Rose prolazite kroz živopisna primorska naselja, Krašiće i Zabrđe odakle se pruža najlepši pogled na Kumborski tesnac, Tivatski i Hercegnovski zaliv. Put vas vodi do same ivice poluostrva Luštica odakle se vide ulaz u zaliv, susedni Rt Kobila, Ilinica, Prevlaka, Herceg Novi i unutrašnji deo poluostrva sa poljima opasanim kamenim međama, obraslim starim maslinama i mediteranskom vegatacijom.

Tada započinje spuštanje, malo po malo iza svake krivine sve više se naziru Rose koje su jedno od najstarijih naselja u ovim krajevima. Pominju se u mnogim istorijskim spisima kao naselje Resnium još u IV veku. Na Rosama se danas nalaze veoma značajna arheološka nalazišta kako na zemlji tako i u moru.

Punto Rose, Uvala ruža ili jednostavno Rose, svojim izgledom plene pažnju i omiljeno su mesto svih onih koji vole pravi mediteranski doživljaj. Zahvaljujući čistoj vodi i obilju morskog života, posebno odgovaraju roniocima i smatraju se najlepšim ronilačkim centrom Crne Gore. Veliki broj ronilaca dolazi u ove krajeva kako bi se bavili podvodnim arheološkim istraživanjima i razgledanjem starih olupina brodova iz davno prošlih vremena koji leže po dnu.

U stara vremena, u godinama aktivnog razvoja morske plovidbe, ovde je bila teretna luka. U XVII veku Turci su izgradili odbramenu tvrđavu koja je bila uništena nakon mnoštva ratova. Austrijanci su je kasnije obnovili a nakon II Svetskog rata tvrđavu je koristila vojska Jugoslavije. Sada je utvrđenje napušteno, ali planovi su da ovo mesto pretvore u muzej.

Sićušno urbano jezgro mesta smešteno je u prirodnoj lučici. Plaža Porto Rosa je jednim delom prekrivena peskom a drugim delom je izbetonirana. Naselje čini dvadesetak mahom dvospratnih kamenih kuća – palata. Karakteristične su po belvederima – vidikovcima, na pročeljima krova. Mesto je bogato mediteranskim rastinjem: stoletnim borovima, čempresima, palmama, divljim narom…

U Rosama se nalazi pravoslavna crkva Sv. Trojice, s grobljem mnogih kapetana sa Luštice. Crkvu Sv. Gospe sagradio je 1783. mletački vojskovođa Antonio Albert.

Na urbanom delu uz rivu ima nekoliko restorana. Odmah pored sledi stara tvrđava Forte Rose u sklopu koje se takođe nalazi restoran. Sa druge strane brdašceta u tihoj uvali po imenu Male Rose, dolazite do savršene peščane plaže. Iza plaže u Malim Rosama za sve koji žele potpunu tišinu i odmor, peščane plaže se prostiru i dalje. Mir i tišina ovog mesta retko gde se mogu naći. Potpuna egzotika, pružiće vam sve što vam je potrebno za savršeni odmor.

Ukoliko ste došli do Rosa, predlažemo vam da obavezno posetite i Plava Špilju – pećinu koja se nalazi blizu plaže Žanjice kao i ostrvo Mamula sa tvrđavom na ulazu u Bokokotorski zaliv.