Lepota Kotora

Planirate da ovo leto provedete na nekom inspirativnom, živahnom i posećenom mestu, gde možete da stignete i sopstvenim prevozom ili avionom a ne morate da razmišljate o vizama i kontrolama na granici… Želite da saznate nešto novo, uživate u lepoj arhitekturi, kulturnim spomenicima, dobroj hrani i lepoj prirodi. Gde može da se pronađe sve to?

Znate za ovaj grad, možda ste i bili, ali niste ga sagledali iz svih aspekata, kao grad kojem vredi posvetiti pažnju i upoznati ga detaljnije. Grad Kotor oduvek je bio poseban, ali čini se da po broju posetilaca i stranih turista, postaje nova svetska kulturološko istorijska destinacija.

Stari grad Kotor oduvek je nosio epitet važnog pomorskog grada u ovom delu Jadrana. Nekada su u njemu živeli i pisali renesansni književnici kao što su Bernardo Pima, Nicola Chierlo, Luka Bisanti, Francesco Morandi i mnogi drugi.

Tada je bio grad trgovaca i čuvenih moreplovaca. Danas je to pravi turistički raj, za sve one koji vole spoj istorije i dobre usluge i provoda. Stari zidovi i dalje čuvaju taj srednjovekovni duh dok u uskim ulicama dominira stara arhitektura,  nadopunjena zanatlijskim prodavnicama, restoranima, kafićima i buticima.

Kotor su osnovali i sagradili Rimljani u IX vijeku. Zahvaljujući četiri veka dugoj Mletačkoj vladavini u njemu dominira tipična venecijanska arhitektura i on ga čini jedinstvenim.  Zbog njegovog kulturnog nasleđa nalazi se na UNESCO – ov spisku Svetske prirodne i kulturne baštine.

Tokom boravka u njemu imate osećaj da se vreme vratilo. Ljudi su posebno raspoloženi, nasmejani i ljubazni. Mnogobrojni kafići i bašte su prepuni od jutra do večeri.

Preporučujemo vam da obavezno probate Marshall’s gelato , koji je potpuno prirodan proizvod. Posebna ljubaznost osoblja i vlasnika, koji nude da isprobate sve vrste, objašnjavaju način proizvodnje i nabavku voća dopunjuje savršeni ukus sladoleda.

 

Za one koji vole zdravu prirodnu hranu, posebno je interesantna bogata zelena pijaca koja se nalazi odmah ispred glavnih vrata Starog grada, preko puta kotorske rive.

Ukoliko dolazite samo u dnevni obilazak automobilom, najbolje je da parkirate na parkingu preko puta starog grada. Cena po satu je 0, 80 eura, vi ćete biti mirni a automobil siguran.

Tokom letnjeg perioda, velike su gužve ali sve ipak savršeno funkcioniše. Možete da šetate, fotografišete, obilazite crkve i spomenike sa pauzama u nekom od restorana i kafića. Hrana je sjajna, mediteranska a cene su više nego realne. Cena espressa kreće se od 1,60 do 2,00 eura.

Što se tiče noćnog života, Kotor je poznat po odličnim klubovima, barovima i diskotekama. Možete se zabaviti u Starom gradu, kao i izvan zidina Starog grada Kotora. Žurke u barovima traju do 1 sat posle ponoći, a zatim se nastavljaju u nekoliko poznatih diskoteka.

Bez obzira koliko se zadržite, sigurni smo da ćete poželeti da vaš boravak produžite i uživate ovog leta u posebnoj lepoti Starog grada Kotora.