Rijeka Crnojevića

Ukoliko boravite u Boki, a volite prirodu, vidikovce i avanturu, predlažemo vam vožnju do mesta koje ne samo da je čuveno po svojoj istoriji nego i po nesvakidašnjoj lepoti.

Samo uzdizanje iznad Kotora i pogled na zaliv je prizor koji se retko viđa. Put je napravljen još u vreme stare Jugoslavije. Ipak i danas je očuvan, pun krivina i ukosnica koje vode do samog vrha. Što se više penjete, pogled je fascinantniji. Predivni vidikovci sjajni su za dobru fotografiju, jer vas iza svakog ugla očekuje novi utisak.

Iz pravca Kotora na putu ka Cetinju, možete napraviti pauzu u nekom od kafića postavljenih na stenama, uživajući uz osveženje u ovom posebnom ambijentu.

Vožnjom dalje, u pravcu istoimenog mesta i reke, Rijeke Crnojevića, dolazite u selo u kojem je rođen čuveni Petar II Petrović-Njegoš. Njeguši danas imaju svega 50-tak kuća i oko 200 stanovnika. Njegova rodna kuća, nalazi se na glavnom putu i otvorena je za posetioce. Unutra je postavljena izložba koja predstavlja ne samo predmete za domaćinstvo, već i njegove književne radove, među kojima je i prvo izdanje “Gorskog vijenca”, štampano u Beču 1847. godine. Izloženi su i portret Njegoša, bronzana bista poznatog vajara Ivana Meštrovića, kao i rodoslovno drvo porodice Petrović. Trenutno, Njegoševe mošti čuvaju se u Mauzoleju na Lovćenu koji je u neposrednoj blizini.

Ubrzo nakon Cetinja, stižete do Rijeke Crnojevića. Već po samom ulasku shvatate da dolazite u mesto koje je po mnogo čemu drugačije od ostalih. Priča počinje sredinom 15. veka, kada je tadašnji vladar Zete, Ivan Crnojević da bi izbegao tursku vojsku, na Obodu podigao utvrđenje i manastir, čija je crkva posvećena Svetom Nikoli. Tu je preneo svoju prestonicu sa tvrđave Žabljak, a manastir je postao sedište Zetske Mitropolije. I reka i mesto dobili su ime po njegovoj lozi.

Rijeka Crnojevića, kroz istoriju bila je veoma važna za tadašnju Zetu. U samom mestu očuvani su ostaci istorijskih građevina iz vremena Ivana Crnojevića kao što su podrumska prostorija davno porušene zgrade, koja se vezuje za rad Obodske štamparije, gde je štampana prva ćirilična knjiga „Oktoih prvoglasnik“ 1494. godine.

Rijeka Crnojevića je tokom 19. i početkom 20. veka bila najveća crnogorska luka i vodeći trgovački centar. Posebno cenjen proizvod ovog kraja bila je suva ukljeva (sušena riba) zbog svoje unikatnosti i izuzetnog ukusa, veoma tražena i na italijanskim trpezama.

Zdanje koje je posebno privlačno za turiste koji posete Rijeku Crnojevića je Danilov most.

Most je podigao knjaz Danilo 1853. godine, u spomen na svoga oca Stanka Petrovića.

Uz most je na levoj obali reke podigao i jednospratnu kuću poznatu pod imenom „Mostina“.

Sama reka izvire pod Obodom kao vrlo snažno vrelo. Nakon 3,5 km skreće na sever u velikom polukrugu, zatim se prelama jugoistočno i uliva se u Skadarsko jezero, prirodni rezervat retkih ptica i riba, poznato po kudravom pelikanu kao zaštitnom znaku jezera. Ovo je najveće jezero na Balkanu i ujedno jedini nacionalni park u kome dominiraju vodeni i močvarni ekosistemi. Sa površinom od 400 kvadratnih kilometara, spaja pet crnogorskih opština, ali i dve države, Crnu Goru i Albaniju. 

Mesto Rijeka Crnojevića je nedavno renovirano, popločano je glavno šetalište, urađena je rasveta, otvoreni su mali restorani i povećan je broj smeštajnih kapaciteta. Najstariji sačuvan objekat je kuća Svetog Petra. Boravak u ovom mestu vraća vas u ta stara vremena. Sve je neobično tiho i mirno kao da je vreme stalo. Ukoliko želite, postoje organizovane tematske šetnje, plovidbe brodićima ili kajakom. Prednost dajemo individualnim turama plovidbe jer tada možete da birate gde i koliko želite da se zadržite, sa kojim čamcem uz kapetana koji će vam objasniti sve što vas zanima.

U samom centru, skoncentrisani su mali restorani sa autentičnom domaćom kuhinjom, poznati naravno, po pripremi ribljih specijaliteta. Imaju sve vrste morske ribe ali ipak se kao njihov specijalitet preporučuje pastrmka koja se tu uzgaja.

Nakon šetnje i plovidbe, možete da nastavite vožnju dalje ili da se vratite ka Kotoru, što će vam pružiti nezaboravan pogled na zaliv sa zalaskom sunca. Za sve one koji su romantični ovo će sigurno biti utisak dana i prizor koji će zauvek pamtiti.